Italija na korak do haosa?

Italija se nakon izbora i pobjede desnih i lijevih populista i EU skeptika pridužila Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj i Grčkoj, a ni NJemačka nije daleko od takvog scenarija, navode portali.

  • Vijesti
  • Svijet


Za evroskeptocizam i populizam odlučilo se 60 odsto italijanskih birača - za ljevičarski pokret "Pet zvjezdica" ili za listu koju čine četiri populističke stranke, uključujući i neofašiste, navodi "Dojče vele".

Italijani su frustrirani i zgroženi dosadašnjom vladajućim praksom u Italiji, pa su "azil" potražili kod onih koji sve obećavaju i koketiraju sa njihovim strahovima.

Ponovo je "uskrsnula politička mumija Silvio Berluskoni" u svojoj osamdeset prvoj godini, a tu je i protivnik evra Mateo Salvini, koji je čak ispred Berluskonija.

Tu su i "Italijanska braća" - obožavaoci dučea Benita Musolinija, koji su u desnoj koaliciji.

LJevičari i, takođe, evroskeptici - pokret "Pet zvjezdica", žele da troše novac koji Italija nema i pokazuju prstom prema EU, koja bi trebala da obezbijedi više sredstava.

Italija je pred haosom. Reforme slabo napreduju, ekonomija jedva da bilježi rast, broj nezaposlenih je veliki, problemi sa azilantima neriješeni, državni aparat "guta" previše novca, pravosuđe je sporo i neefikasno, a zemlja prezadužena.

Ukoliko se stranke ne pokrenu, predsjednik države će postaviti tehničku vladu koja će obavljati poslove do novih prijevremenih izbora.

Italija ne može sebi dozvoliti višemjesečnu krizu vlade. Ukoliko tržišta izgube povjerenje u normalan razvoj, državni dug bi uskoro mogao postati preskup i nemoguć za finansiranje, ukazuje "Dojče vele". 

(Srna)

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

Re Srna

06.03.2018 12:14

Ma pa ja , glup komentar Italijani su uvjek na ivici haosa , nakon drugog svjetskog rata promjeniše 50-ak vlada , što lijevih što desnih , ni jedna nije pila vode više od 2 godine.

Bas si uprvu.Italija nema vlade vec 40g pa se zivi i radi opet bolje nego na balkanu.I opet je Italija sedma ekonomska sila u svijetu.

Zabranjeno pusenje

06.03.2018 13:27

Pa oni su u haosu od uvodjenja eura.Eno ih svi po nekim medjun organizacijama.Uvalili se ko mafija svugdje.Cudo jedno od korupcije a nama lekcije drze.Ma more .....

Ha ha ha

06.03.2018 18:11

BL

06.03.2018 12:43

Baš mi je žao “braće Italijana”! Trebalo bi im izvesti ove naše budale političare da ih postave na čvrste noge! Raspali se dBgda!

Ne znas o cemu govoris.

he he

06.03.2018 13:30

Boki

06.03.2018 14:04

Da da,sigurno ce oni u haos i krizu.Samo radnik u Italiji prima 14 plata godisnje vozi BMW ide dva put na odmor godisnje i bit ce tako ma ko dosao na vlast.Zaboravili ste da kazete da je Berlusconi taj koji je digao industriju u italiji na visoke grane,a italijani to nisu zaboravili.Oni sto nisu napravili nista nasli su da ga kritikuju.

Italijan

06.03.2018 17:11

Jos Kad bi se informisali prije nego napisete netacne informacije pokret 5 zvezdica nije ni levi ni desni a sto se tice haosa zivim u italiji od 1998 stalno je isto a nezaposlenost je oko 10 posto o kakvom haosu pricamo italija ima ogroman dug ali godisnji prihod premasuje 2 hiljade milijardi eura pa vidite sami

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.