Mostarski skup važan Vučiću

Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić pozdravio je sutrašnji trilateralni sastanak na predsjedničkom nivou između Srbije, Hrvatske i BiH u Mostaru. Dobro je kada se predsjednici i političari često susreću, jer to svjedoči o pravljenju jako dobre atmosfere, kaže Janjić za Vijesti. ba.

Srbija 06.03.2018 | 07:44
Mostarski skup važan Vučiću
On podsjeća na nedavni susret predsjednika Srbije i Hrvatske Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar-Kitarović u Zagrebu, te podvlači da se u narednim sedmicama očekuje uzvratna posjeta hrvatske predsjednice Beogradu.

"Stoga i mostarski skup ima značaj na ubrzanju i podizanju kvaliteta komunikacije između Beograda i Zagreba, što će se, nadam se, odraziti i na djelovanje vlada i drugih institucija. Vjerovatno će susret u Mostaru biti prilika da se problem graničnih sporova između triju država sagleda u širem regionalnom kontekstu. To je, dakle, jedna od mogućih tema razgovora, ali nije jedina. Takođe, važna tema je i podsticanje ekonomske saradnje, prije svega, sa BiH i Mostarom", mišljenja je Janjić.

Trilateralni sastanak u Mostaru, dodaje, vrlo je važan sa stanovišta Srbije.

"Srbija je uključena u dva procesa. Prvi je onaj iz Istanbulske deklaracije, gdje se susreće sa Bošnjacima iz BiH i predstavnicima Turske, a u Mostaru će se Vučić sastati i sa predstavnicima Hrvata u BiH. Dakle, ovaj sastanak ima dimenziju i kada je riječ o srpsko-bošnjačkom i srpsko-hrvatskom dijalogu. Ovaj drugi nije moguć bez Hrvatske", navodi Janjić.

Podsjećamo, trilateralni susret članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića sa predsjednicima Srbije i Hrvatske biće održan sutra u Mostaru. Nakon toga uslijediće sastanak članova Predsjedništva BiH, Vučića i Grabar Kitarović sa ministrima spoljnih poslova BiH Igorom Crnatkom, Srbije Ivicom Dačićem i Hrvatske Marijom Pejčinović Burić.

(Vijesti)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Top

06.03.2018 06:52

Gdje samo nađete ove metuzaleme da " komentarisu" raznorazne momente,to je čudo jedno?! Njega i njegove riječi se pika koliko i za lanjski snijeg!

ODGOVORITE
Name

Olbreitovo prokletstvo

06.03.2018 07:22

Upravo tako. Od silnih analiticara, kredita i reformskih agendipostajemo svakim danom sve siromasniji!

Name

banja luka

06.03.2018 06:53

Samo zamajavaju narod.

ODGOVORITE
Name

Sa strane

06.03.2018 07:40

Zamisli, srpsko-hrvstski dijalog nije moguć bez Hrvatske! Koliko pronicljiv čovek mora da bude, pa da shvati nešto toliko komplikovano?! Deda, igraj šah na Kališu, analize su ti ionako na nivou te ekipe.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

06.03.2018 12:25

Najveci analisti i strucnjaci se nalaze u Pinku. Neki ne izlaze iz studia...A posebno Vucicevic...Taj covjek kad zapjeni sa pricom rekao bi neko da je na takmicenju za brzo pricanje..

ODGOVORITE