Izbori: Mogući su skeneri listića?

Na pojedinim biračkim mjestima u Srpskoj i FBiH na oktobarskim opštim izborima prvi put bi mogli biti postavljeni skeneri glasačkih listića kako bi se testiralo da li je to jedan od pravih puteva za poboljšanje izbornog procesa u BiH.

Bosna i Hercegovina 05.03.2018 | 17:22
Izbori: Mogući su skeneri listića?
Nadležne institucije lani su usvojile nekoliko izvještaja interresornih radnih grupa koje su analizirale sve aspekte izbora u BiH i predložile pravce u kojima treba da idu da bi se dobio brži, efikasniji i transparentniji sistem. Jedna od preporuka bilo je uvođenje skenera na biralištima, a u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH ističu da su na korak do toga da ove godine sprovedu pilot projekat u manjim sredinama.

Član CIK-a Branko Petrić vjeruje da postoje velike šanse da testna faza bude sprovedena u oktobru ove godine.

''Ako bi ta testna faza prošla ove godine, vjerovatno bi za iduće izbore to moglo da uđe u redovnu upotrebu i ne bi ni postavljali pitanje transparentnosti glasačkih kutija. Za sada intenzivno radimo na tome da testna faza bude sprovedena, a za to imamo podršku iz Savjeta ministara i Parlamenta BiH. Formirane su i određene zajedničke ekspertske radne grupe i mislim da smo na dobrom putu da ove godine taj projekat sprovedemo u nekoliko manjih opština'', rekao je Petrić.

BiH bi, kaže, uvođenjem novih tehnologija u izborni proces višestruko poentirala.

''Skeneri koje zagovaramo bi znatno smanjili troškove, ali i ubrzali cijeli proces. Uvođenje skenera bi, prema nekim računicama, dvostruko smanjilo cijenu izbora za koje sada odlazi oko pet miliona KM, od čega polovina za rad odbora. Jednostavno, ne bi moralo biti pet, nego tri člana biračkog odbora i tako dalje'', rekao je Petrić.

Prijedloge za izmjenu izbornog procesa nedavno je dostavila i Interresorna radna grupa za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces u BiH. Njihov izvještaj o radu i stanju na terenu je razmatran na sjednici Savjeta ministara BiH.

U izvještaju su sažeti problemi koji se javljaju u izbornom procesu od upisa birača, njihove i registracije stranaka za učešće u izbornom procesu, do glasanja, rada biračkih odbora i izbornih komisija uz ocjenu da moderne tehnologije moraju postati dio sistema. Kao tri ključne stvari izdvojili su uvođenje elektronske glasačke mašine na bazi optičkog skenera, elektronske registracije i identifikacije birača te novi dizajn glasačkog listića.

Svoje preporuke za unapređenje izbornog procesa ima i Koalicija “Pod lupom” na osnovu dugogodišnjeg nadziranja funkcionisanja izbornog sistema u BiH. I oni zagovaraju da na svakom biračkom mjestu bude obezbijeđeno skeniranje glasačkog listića od strane glasača čime bi bile spriječene izborne manipulacije i brže bili objavljeni rezultati izbora.

Goruća pitanja

Priča o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH traje dugo, ali malo ko vjeruje da će do raspisivanja ovih izbora u maju biti postignut konsenzus o gorućim pitanjima. To su, između ostalog, sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci”, popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH i izbori u Mostaru.

Birači će na oktobarskim izborima birati predsjednika i potpredsjednika RS, nove sazive parlamenata u BiH i tri člana Predsjedništva BiH.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ostro oko

05.03.2018 17:50

Molim vas, ako budete uveli skeniranje, uradite to prvo u Ist. Novom Sarajevu, tu su se rezimske stranke dobro organizovale da manipulisu glasovima i da dobiju izbore.

ODGOVORITE
Name

re

05.03.2018 22:25

Bravo.

Name

Tender Milodrag Čodig

05.03.2018 18:08

Ako nas nema na tenderu, nećemo dozvoliti skenere.

ODGOVORITE
Name

Direkt

05.03.2018 22:21

Da je srece da je sto vise digitalizacije i informatizacije posto i vrapci na grani danas imaju pristup internetu.

ODGOVORITE