Ivana: Konačno! Došla sam po zlato i uzela ga!

Najbolja srpska atletičarka uspela je posle mnogo pokušaja da pobedi Britni Ris i dokopa se svetskog zlata. Trener Obradović otkrio da je osetila bol posle najboljeg skoka, kao i da nije gledao šestu seriju Amerikanke.

Ostali sportovi 05.03.2018 | 19:00
Ivana: Konačno! Došla sam po zlato i uzela ga!
Ivana Španović osvajala je bronzu, srebro, a u nedelju popodne u Bormingemu kompletirala je nisku medalja sa svetskih dvoranskih prvenstava najsjajnijom, zlatnom medaljom.

Najbolja atletičarka Srbije skokom od 6,96 metara, najboljim rezultatom ove godine u svetu, trijumfovala je na šampionatu u Velikoj Britaniji.

"Osećaj je stvarno dobar, toliko je mnogo bilo pokušaja, toliko drugih medalja i dobrih skokova, ali sam konačno uspela da stvorim zlatni skok. Osećaj satisfakcije je stvarno neprocenjiv", rekla je Ivana Španović odmah posle pobede.

Lepa Zrenjaninka je i pre odlaska u Birmingem najavljivala da je spremna da objedini evropsku i svetsku dvoransku titulu.

"Nisam došla po nešto drugo, osim po zlato. To sam očekivala i nisam pričala to bez osnove", rekla je za "Sportski žurnal" Španovićeva koja je i pre Birmingema imala najbolji skok u 2018. godini - 6,93 metra.

"Toliko puta sam bila blizu svetskog zlata i obično bi Amerikanka Britni Ris u pretposlednjem ili poslednjem skoku odnela pobedu, bez obzira na to što sam ja imala bolje serije i u proseku bolje skakala na tim takmičenjima".

I ovog puta Amerikanka je bila veliki rival. U četvrtoj seriji skočila je istu daljinu kao Ivana 6,89 metara i zbog boljeg drugog skoka preuzela je na kratko vođstvo, ali je srpska rekorderka odmah odgovorila na taj izazov i zabeležila rezultat 6,96 metara kojim je i trijumfovala. Amerikanka, koja je branila zlato sa prethodnog dvoranskog SP, ovoga puta nije imala odgovor.

"Borba je bila fer. Ona je vrhunski takmičar dostojan svakog poštovanja. Ima osam zlatnih medalja sa najvećih takmičenja, od čega sedam sa svetskih šampionata. Kada imate takvu konkurentkinju, preostaje vam samo da se skoncentrišete na ono što morate sami da uradite", poručila je Ivana.

Ostvarila je sve ono što je zacrtala. Uprkos velikoj hladnoći u dvorani u Birmingemu zdraža je mir, koncentraciju i osvojila prvu zlatnu medalju na svetskim šampionatima za Srbiju.

Goran Obradović, trener Ivane Španović, bio je nervozan, ali kaže da to nije bilo važno, već samo kako se Ivana osećala.

"Ris je u četvrtoj seriji skočila isto kao Ivana i preuzela prvo mesto, ali nije bilo važno da li sam se uplašio zbog toga. Bilo je samo važno da je Ivana odmah odgovorila skokom od 6,96 metara. Nju ništa nije moglo da poremeti u Birmingemu. Sačekala je da na pravi način uđe u dasku i odrazi se u najpovoljnijem trenutku. To je donelo ono što smo želeli, ili bar blizu toga".

Obradović je otkrio i zašto je Ivana propustila petu i šestu seriju.

"Zaboleo ju je zglob u četvrtoj seriji i svesno smo žrtvovali petu seriju kako bi mogla da odgovori punom merom Risovoj, ako ona po običaju napravi neko čudo u poslednja dva pokušaja", rekao je Obradović i priznao da nije gledao skok Amerikanke u šestoj seriji, već je lice pokrio rukama.

Na Ivaninu sreću, ali i cele Srbije, ovoga puta Britni Ris nije napravila čudo, ali jeste najbolja srpska atletičarka koja je stigla do najvećeg uspeha u karijeri.

Trijumfom na dvoranskom svetskom prvenstvu u Birmingemu Ivana Španović je osvojila i novčanu nagradu od 40.000 dolara, koliko pripada pobednicima najvećih planetarnih takmičenja

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Poslednji kineski car

05.03.2018 19:10

Bravo ljepotice! Nakon problema na OI u Riu sa naljepnicom dočekala si svoj zlatni skok! Svaka ti čast!

ODGOVORITE