Stigli u posjetu: Večera kod Kima

Delegacija Južne Koreje stigla je u Pjongjang gde će se po prvi put lično sastati sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, od kako je preuzeo dužnost 2011.

Svijet 05.03.2018 | 15:22
Stigli u posjetu: Večera kod Kima
Oni će biti i Kimovi gosti na večeri.

Ovaj sastanak potvrdio je predsednički kabinet Južne Koreje ubrzo nakon što je delegacija stigla u Severnu Koreju, prenosi BBC.

Južnokorejska 10-člana delegacija stigla je u Pjongjang na pregovore koji za cilj delimično imaju i omogućavanje početka dijaloga između Severne Koreje i Vašingtona, navodi se.

Odnosi između dve Koreje poboljšali su se nakon Zimskih Olimpijskih igara koje su održane u južnokorejskom gradu Pjongčangu a na kojim je prisustvovala delegacija Sverne Koreje.

U ovom jedinstvenom događaju, delegaciju Južne Koreje predvode dvojica izaslanika na ministarskom nivou - šef obaveštajne službe Suh Hon i savetnik za državnu bezbednost Čung ui Jong.

Severnokorejska radio stanica je, kako se navodi, izvestila da je delegaciju dočekao šef Severne Koreje za ponovno ujedinjenje, Songvon, koji je predvodio pregovore dve nedelje pred održavanje Olimpijskih igara u Pjongčangu.

Tokom dvodnevne posete, južnokorejska grupa će se fokusirati na utvrđivanje uslova za pregovore koji za cilj imaju odbacivanje nuklearnog oružja Severne Koreje kao i dijalog izmeđui Vašingtona i Pjongjanga.

Kako BBC navodi, Čung je ranije rekao na konferenciji za novinare da će dostaviti "rezoluciju za održavanje dijaloga i poboljšanje odnosa između Južne i Severne Koreje ... za denuklearizaciju Korejskog poluostrva" južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina.

"Planiram da održim detaljnu diskusiju o različitim načinima za nastavak pregovora između ne samo Južne i Severne Koreje, već i Severne Koreje i SAD", rekao je on.

Kako navodi AP, ukoliko zvanični Pjongjang pokaže volju za razoružanjem tokom posete zvaničnog Seula, postoje spekulacije da bi Pjongjang i Vašington mogli da uspostave sopstveni dijalog o nuklearnom oružju Severne Koreje.

Međutim, agencija podseća da je Pjongjang više puta ponovio da o svom nuklearnom programu neće pregovarati, dok su SAD jasno iznele stav da ne žele "prazne" pregovore i da su sve opcije, uključujući i vojne - na stolu.

Američki predsednik Donald Tramp u subotu je kao gost na večeri Gridajron grupe sa novinarima , održao pomalo šaljiviji govor u kojem je napomenuo da će biti sastanka između SAD i Severne Koreje, ali da ona mora prvo da se "denuklearizuje", preneo je ranije Rojters, uz napomenu da nije bilo jasno da li je to bila šala.

"Mi sad pregovaramo i oni su, usput, pre nekoliko dana pozvali i rekli 'mi želimo da razgovaramo'. A ja sam rekao ' Pa, možemo, ali vi prvo morate da se denuklearizujete, . Sastaćemo se i videti da li će se išta pozitivno dogoditi", rekao je Tramp prisutnima na večeri.

Kako je navela britanska agencija, nije bilo jasno da li se on šali ili će do formalnih pregovora zaista doći.

"Neću isključiti direktne pregovore sa Kim Džong Unom. Jednostavno neću", rekao je on i našalio se na svoj račun:"Sve dok postoji zabrinutost da je rizično suočavanje sa ludakom, to je njegov problem, ne moj", dodao je.

"Sve dok postoji zabrinutost da je rizično suočavanje sa ludakom, to je njegov problem, ne moj", dodao je.

On je te izjave izneo malo pre nego što je predsedništvo Južne Koreje u nedelju saopštilo da odlazi u Severnu Koreju na pregovore.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

U.S.A

05.03.2018 15:10

,,Kada se rijesite nuklearnog oruzja mi cemo vam organizovati jedan lijep gradjanski rat u koji cemo se i mi ukljuciti na stranu demokratski snaga,i onda cemo vas sravniti sa zemljom i naravno sve cemo vam oprostiti,,.

ODGOVORITE
Name

!!!

05.03.2018 15:52

Нисам одавно прочитала паметнији коментар! Управо тако! Потписујем!!!