PL BiH: Kreće plej-of, ispali Maglić i 7-Lukavac!

Završen je ligaški dio sezone u odbojkaškoj Premijer ligi BiH, nakon čega je poznato ko će u doigravanje za šampiona, a ko u niži rang takmičenja.

Ostali sportovi 05.03.2018 | 16:00
PL BiH: Kreće plej-of, ispali Maglić i 7-Lukavac!
Utakmicama 18. kola Premijer lige BiH završen je ligaški dio prvenstva u odbojkaškoj eliti, nakon čega je poznato ko će u doigravanje za šampiona, a ko u niži rang takmičenja.

Dvije najslabije plasirane ekipe, Maglić iz Foče i 7-Lukavac ispali su u Prvu ligu Republike Srpske, odnosno Prvo ligu Federacije BiH.

U posljednjem kolu Maglić je ostvario Pirovu pobjedu protiv Gacka 3:0 (25:12, 25:19, 25:20), dok je 7-Lukavac očekivano poražen u Kaknju takođe 3:0 (25:15, 25:14, 25:12).

Fočaci su na 18 utakmica zabilježili samo tri trijumfa, Lukavčani jedan više, pa će se obje ekipe od naredne sezone takmičiti u nižem rangu takmičenja.

PREMIJER LIGA BIH - 18. KOLO:
Maglić - Gacko 3:0
Modriča - Domaljevac 2:3
Kakanj - 7-Lukavac 3:0
Borac - Radnik 0:3
Jedinstvo - Mladost 0:3

TABELA: Mladost 51, Radnik 41, Kakanj 41, Domaljevac 34, Modriča 26, Borac 25, Jedinstvo 17, Gacko 14, Maglić 11, 7-Lukavac 10.

Preostalih osam ekipa plasiralo se u četvrtfinale.

Narednog vikenda ne igraju se ligaške utakmice, s obzirom da je 9. i 10. marta na programu finalni turnir Kupa BiH.

Prvi četvrtfinalni mečevi zakazani su za 17. i 18. mart, a revanši i eventualne "majstorice" su 23. i 24. marta. Polufinale se igra 30. i 31. marta, odnosno 6. i 7. aprila, dok su finalnu susreti na programu 13. ili 14. (prva utakmica) i 20. ili 21. aprila (revanš).

PAROVI ČETVRTFINALA:
Gacko - Mladost (Brčko)
Jedinstvo (Brčko) - Radnik (Bijeljina)
Borac (Banjaluka) - Kakanj
Modriča - Domaljevac

POLUFINALE:
Gacko/Mladost (Brčko) - Modriča/Domaljevac
Jedinstvo (Brčko)/Radnik (Bijeljina) - Borac (Banjaluka)/Kakanj

Mečevi se igraju u dva dobijena susreta. Prvi meč igra se kod slabije plasiranog kluba, a drugi i eventulno treći meč (u dva "vezana" dana) kod bolje plasiranog kluba.

Trofej brane odbojkaši brčanske Mladosti, koji su posljednje četiri sezone završavali kao šampioni.

Šampion Bosne i Hercegovine stiče pravo takmičenja u evropskim kupovima u skladu sa pravilima CEV-a. U slučaju da u evropskim kupovima može učestvovati veći broj klubova, klubovi stiču pravo po sljedećem redosljedu:

- šampion BiH,
- osvajač Kupa BiH,
- konačan poredak na tabeli Premijer lige BiH.

Ukoliko slabije plasirani klub eliminiše u plej-ofu bolje plasirani klub, on zauzima njegovu poziciju iz ligaškog dijela takmičenja za nastavak takmičenja u doigravanju.

Ukoliko klub koji stekne pravo učešća u CEV takmičenjima, a odustane od učešća, nema pravo nastupa u drugim zvaničnim međunarodnim takmičenjima u istoj takmičarskoj sezoni.

Ako prvak BiH postane klub koji u ligaškom dijelu nije zauzeo prvo mjesto na tabeli, konačan poredak klubova određuje se na način da se svi klubovi pomjeraju za jedno mjesto unazad do mjesta na kojem se nalazi klub koji je postao šampion.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar