Poruka iz Skoplja: Mi smo Makedonci

Hiljade ljudi protestovale su danas u Skoplju zbog promene imena Makedonije, zahtevajući od vlade da obustavi pregovore s Grčkom.

Region 04.03.2018 | 18:29
Poruka iz Skoplja: Mi smo Makedonci
Oni, takođe, zahtevaju rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom bi se zemlja priznala pod imenom Makedonija.

Vladu i glavnu opozicionu partiju VMRO-DPMNE optužili su za izdaju nacionalnog interesa.

Učesnici protesta su uzvikivali: "Mi smo Makedonci".

Demonstranti, mašući makedonskim zastavama, protestovali su zbog mogućih izmena naziva bivše jugoslovenske republike po zahtevu Grčke, prenosi Rojters.

Proteste je organizovao pokret "Mi smo Makedonija", a učesnici su se okupili kod statue Aleksandra Velikog na glavnom trgu u Skoplju.



"Ovde smo zbog pitanja oko imena, identiteta, ustava i jezika u vezi sa kojima moramo da zauzmemo čvrst stav", rekla je jedna od organizatora protesta Evica Stojanova-Kamberova.

Demonstranti su zatražili od vlade premijera Zorana Zaeva da obustavi razgovore sa Grčkom o sporu oko imena.

Istovremeno i makedonska dijaspora u Australiji, Americi i Evropi održala je proteste na kojima je od makedonske vlade zatražila da prekine pregovore sa Atinom i ne dozvoli promenu ustavnog imena, prenela je MIA.



Na prethodnom protestu u Skoplju u utorak, demonstranti su zapalili zastavu Grčke i Albanije.

Tada je jedan policajac povređen, a jedan muškarac priveden zbog posedovanja "molotovljevih koktela".

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Sa strane

04.03.2018 21:34

Makedonia je vekovni naziv za grčku provinciju i naseljavao je narod helenskog porekla. Ko ste vi, Bog sveti zna! No, Makedonci niste.

ODGOVORITE
Name

re

05.03.2018 09:24

Nebi bilo lose da nesto naucis ko je bijo Aleksandar Veliki ili Makedonski.Grci su kao i Hrvati i tzv Bosnjaci mlada i izmisljena nacija.

Name

Svako dobro

05.03.2018 11:51

Vi ste upravu aleksander je rodjen u mestu Pela a to je u grckoj I taj deo se zove Macedonia !!!!!

Name

Svako dobro

05.03.2018 12:02

Re idi ponovo u skolu !!!!!

Name

Mile

05.03.2018 06:41

Dosla maca na vratanca hoce da budu samostalni doduse mirno izadose iz jugoslavije a koliko samo srba izginu u balkanskim ratovima da ih oslobode od okupatora a sada cerupaju ih kako stignu i ko stigne nedaju ti tvoje ime traze da se prekrstite traze da uklonite sve makedonsko hvala bogu vise nikad srpski vojnik nece poginuti za vasu slobodu . Bila jednom jedna zemlja.

ODGOVORITE
Name

Sneguljica

05.03.2018 15:46

Oni su aerodromu dali ime Aleksandar Veliki.Isto tako i auto-putu.A i napravili su spomenik Aleksandru Velikom(vidi se na slici gore).Iz istorije znamo da je vrijeme kada je zivio Aleksandar Veliki mnogo starije od vremena doseljavanja Slovena na Balkan,kako su nas ucili.Tako da oni, izgleda, nisu uopste Sloveni.A Jovan Deretic kaze da se ni mi nismo doselili iz neke prapostojbine.Najuspjesniji srpski vladar uopste,Car Dusan je stolovao upravo u Skoplju.Nismo culi da su u to vrijeme dole zivjeli neki Makedonci.Ali su ovi Makedonci bili fer pa su u Skoplju podigli spomenik caru Dusanu.Jako mi je cudno da su dosta lako pristali da promjene ime aerodroma,auto-puta.Ovi sto se bune,nema ih puno.Dole ima Bugara,istocni dio prema Bugarskoj.Navodno oni cije se prezime zavrsava na ev i ov(kao Pancev ili Gligorov).Ali imaju i oni cije se prezime zavrsava na ski(kao npr. Spasovcki) i oni nisu Bugari.Svadaju se sa Bugarima na Youtube oko npr. cija je koja pjesma,npr Zajdi,zajdi i pri tome koriste najruznije rijeci.I jos ,kazu da je Nikola Pasic rekao da mi znamo da oni nisu Srbi kao sto isto znaju i Bugari da Makedonci nisu Bugari,ali su ih i jedni i drugi svojatali.

ODGOVORITE