IVANA ŠPANOVIĆ JE SVJETSKA ŠAMPIONKA!

Konačno krunisana – Ivana Španović prvak sveta! Ivana Španović osvojila je zlatnu medalju na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Birmingemu. Ivana Španović osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u dvorani, koje se održava u Birmingemu. Naša rekorderka u skoku u dalj napravila najveći rezultat u istoriji srpske atletike. BRAVO!

Ostali sportovi 04.03.2018 | 18:08
IVANA ŠPANOVIĆ JE SVJETSKA ŠAMPIONKA!
Najbolja srpska atletičarka do prvog zlata na šampionatu sveta došla je skokom 6,96 u četvrtoj seriji.

Ona je tokom karijere bila prvakinja Evrope i na otvorenom i u dvorani (tri puta), ali do sada nije imala zlato sa planetarnih smotri.

Sada ukupno ima deset medalja (bronza za OI, dve bronze sa SP, srebro, bronza i zlato sa SP u dvorani). 

Drugo mesto zauzela je olimpijska vicešampionka Britni Ris koja je skočila 6,89, dok je treće mesto pripala Sostene Moguenari Tarum (6,85).

Srpska atletičarka od početka je krenula u jakom ritmu, te je tako u prvoj seriji došla do rezultata 6,89 metara i prvog mesta.

Ivana je vrh držala sve do četvrte serije kada je Britni Ris skočila na istinu razdaljinu.

Pošto je njen drugi skok bio duži, našoj atletičarki je u četvrtoj seriji bili potrebno da dođe do 6,78 metara. Španovićeva je oduševila i skočila 6,96 metara, što ju je vinulo na prvo mesto.

Ispostaviće se da će to biti i poslednji skok Ivane Španović, pošto glavne konkurentkinje nisu uspele ni da budu blizu njenog dostignuća.

Sanjali smo i čekali svetsko zlato.

Zanli smo da će i ono jednom doći. I došlo je! U Birmingemu, 4. marta 2018, na Svetskom dvoranskom prvenstvu u atletici.

Uzela ga je Ivana Španović, srpska rekorderka u skoku u dalj. Uzela je ono što joj je oteto u finalu planetarnog šampionata na otvorenom prošle godine u Londonu, kada je i pored najboljeg skoka zaključeno da se sa dresa Ivane otkačio broj i dodirnuo pesak za četvrto, a ne prvo mesto.

Sudbina je, ipak, odlučila da Šanović prvo svetsko zlato proslavi u Engleskoj, na tlu Velike Britanije. Ivana je sada i definitivno najveća u istoriji srpske atletike, što potvrđuje i ovo najsjajnije odličije.

Ona je od danas aktuelna svetska i evropska šampionka u dvorani.

A, ni finale u Birmingemu, kao i na mnogim prethodnim takmičenjima i duelima sa Amerikankama nije moglo da prođe bez uzbuđenje i nerviranja.

ALI!

Kada je bilo najpotrebnije, Španović je skočila najbolje, ne samo na Svetskom prvenstvu, već od početka sezone. Dosegla je 6,96 metara u četvrtoj seriji i osvojila zlato. U preostale dve nije ni izlazila na zaletište, nije bilo potrebe.

Drugoplasnirani Britni Ris je samo na trenutak ugrozila Srpkinju. I to upravo u odlučujućoj četvrtoj seriji, kada je u milimetar skočila kao nova svetska šampionka 6,89. S obzirom da je imala drugi bolji skok (6,77), naša atletičarka morala je preko te cifire. Ona je išla mnogo, mnogo dalje....

Osim tog kratkog perioda, Španović je od početka do kraja finala vodila!

Bronzana medalja otišla je u Nemačku, zahvaljujući skoku Moguenare Tarum od 6,85.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milos

04.03.2018 18:05

Svaka čast kraljice srpska !

ODGOVORITE