SP: Nedelja kada leti Ivana!

Najbolja srpska atletičarka danas na Svetskom dvoranskom šampionatu u Birmingemu od 16. 30 kreće u poteru za zlatom koje joj nedostaje. . .

Ostali sportovi 04.03.2018 | 14:00
SP: Nedelja kada leti Ivana!
U drugom po veličini engleskom gradu - Birmingemu, polako se završava Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani (1-4. mart), a našu zemlju predstavljalo je četvoro sportista predvođenih jedinim srpskim favoritom za medalju, Ivanom Španović. Pored Leteće Zrenjaninke naš steg su svetu predstavili Tamara Salaški, Maja Ćirić (obe 400 m) i Asmir Kolašinac (bacanje kugle).

I ruku na srce, sve se svodi na Španovićevu koja danas skače finale od 16.30, kada će se postrojiti svih 16 skakačica. Naša atletičarka je pre dve godine u Portlandu skokom od 7,07m stigla do srebra, a zlatna sa 7,22 bila je Amerikanka Britni Riz. Na poslednjem ispitu pred SP, na mitingu iz serije svetskog dvoranskog tura u Glazgovu, najbolja srpska atletičarka osvojila je treće mesto sa rezultatom 6,81m, ali se čuvala, pa u Birmingemu treba očekivati skokove i preko sedam metara. Glavna konkurentkinja će joj ponovo biti Ris, ali i Šveđanka Kadi Sanja, Nemica Malaika Mihambo...

“Srećna sam što sam zdrava i spremna da ponovo nastupim na SP i što ću ponovo imati priliku da se sa najvećom rivalkom Britni Ris borim za najsjajnije odličje. Biće interesantno jer je njoj imperativ da odbrani titulu svetske prvakinje, a meni da je osvojim. To jedina zlatna medalja koja mi nedostaje”, rekla je Ivana.

Španovićeva je u Englesku stigla kao jedna od najvećih favoritkinja za zlato, a najveća konkurentkinja biće joj Britni Ris iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ivana već dobro poznaje protivnicu, a u Birmingem je stigla u dobrom raspoloženju – kao aktuelna evropska šampionka u dvorani, pošto je u Beogradu skočila 7,24 (najbolji rezultat od svih takmičaki na SP), ali i devojka koja ima najbolji rezultat ove sezone. 

Ona je na "Serbian openu" skočila 6,93. 

"Skok od sedam metara će sigurno biti dovoljan za odličje, a moja procena je da će oko 7,10 biti potrebno za zlato. Ona je spremna za to, ali tek na samom takmičenju ćemo videti koliko daleko može da ide. Pripremni period je odradila veoma dobro, skakala je bez većih oscilacija i sada željno iščekujemo borbu za najviši plasman", rekao je Ivanin trener Goran Obradović. 

Od prve bronze na SP u Moskvi 2013, Španovićeva nije uzela odličje samo na SP prošlog leta u Londonu, kada je zbog peha sa startnim brojem ostala bez medalje. Izvesno je da će Ivana započeti novi niz, samo je pitanje da li će to biti sa zlatom ili srebrom. 

U Engleskoj nije moglo da prođe bez poteškoća – na lošu organizaciju nadovezali su se i teški vremenski uslovi, letovi su otkazivani, pa je Španovićeva morala da sleti u Mančester i odatle vozom dođe do Birmingema. 

Ivanin najbolji ovogodišnji rezultat bio je skok od 6,93 metara koji je ostvarila na Serbian openu Beogradu.

FAVORITKINJE

Ivana Španović (Srbija) 7,24m 6,93m
Britni Riz (SAD) 7,23m 6,88 m
Kadi Sanja (Švedska) 6,8 m 6,85m
Malaika Mihambo (Nemačka) 6.72m 6.72m
Elojze Lsur (Francuska) 6,90m 6,69m
Kvaneša Burks (SAD) 6,80m 6.67m
Marina Bek (Ukrajina) 6,71m 6.67m
Ksenija Balta (Estonija) 6,87m 6,63m
Kristabel Neti (Kanada) 6,99m 6,56m
Lauma Griva (Letonija) 6,53m 6,52m

PO KOLONAMA: lični rekord, rekord sezone

LOVA ZA TITULU

Međunarodna atletska federacija obezbedila je pristojan fond nagrada pa će tako zlato u pojedinačnim disciplinama donositi osvajaču 40.000 dolara, srebro duplo manje, a bronza 10.000. Eventualni svetski rekord vredi čak 50.000 evra bonusa.

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar