Veče u Cirihu prepuno emocija

U petak 2. marta u svečanoj sali restorana Fehreveldli (Föhrewäldli) nadomak Ciriha, održana je švajcarska premijera i projekcija filma "Kosovo momenat u civilizaciji", srpsko-kanadskog režisera Borisa Malagurskog. Projekciju filma organizovali su SPKD Prosvjeta, Zajednica Srba Švajcarske i Savez srpskog folklora Švajcarske uz podršku Ambasade i Konzulata Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji.

Srbija 03.03.2018 | 23:52
Veče u Cirihu prepuno emocija
Svjetska premijera ovog filma, koja je održana u septembru prošle godine u Parizu, izazvala je burna reagovanja javnosti na Zapadu, ali i reakciju pojedinih diplomata zbog uništavanja srpskog kulturnog nasljeđa na Kosovu i Metohiji.

Film govori o djetinjstvu Stefana Popovića provedenom na Kosovu i Metohiji i značenju koje za njega imaju tamošnji manastiri pod zaštitom UNESCO-a

Zbog velikog interesovanja švajcarskih Srba, održane su dvije projekcije filma.



Prva projekcija filma otvorila je srpskom himnom Bože pravde Danijela Bjelica. sopran Ciriške opere. Nakon toga posjetiocima se obratila ambasadorka Srbije  Snežana Janković, koja je u kratkom obraćanju pozdravila režisera Borisa Malagurskog i scenaristu filma Miloša Ninkovića, organizatore i sve prisutne goste. 

U ime Srpske pravoslavne crkve prisutnima se obratio sveštenik Simeon Prodanović, dok je publika velikim aplauzom pozdravila Borisa Malagurskog i Miloša Ninkovića, koji su se zahvallili na interesovanju , organizaciji i podršci koja je u ovom momentu od najvećeg značaja.



Boris Malagurski je rekao da je ovaj film važan kako bi svjetskoj javnosti pokazali šta se dešava sa srpskim nasljeđem na Kosovu i Metohiji, ali i pokazali Unesku da tzv. državi Kosovo nije mjesto u njihovom članstvu.

"Ovaj film je u velikoj mjeri i doprineo da tzv Kosovo ne bude primljeno u članstvo Uneska", kazao je Malagurski, koji se i ovom prilikom zahvalio cijelom timu koji je učestvovao u realizaciji filma, institucijama koje su finansijski pomogle film, a među kojima su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije kao i organizatorima koji su omogućili premijerno prikazivanje filma u Švajcarskoj .



Projekciji filma prisustvovali su brojni članovi mnogih srpskih udruženja u Švajcarskoj ali i Švajcarci koji su došli da pogledaju ovaj dokumentarni film koji u trajanju od 45 minuta govori o UNESKO baštini Srbije na Kosovu i Metohiji.

Srednjovekovni manastiri koji su dio svjetske kulturne baštine danas su ugroženi, bez obzira što vijekovima nose vrijednosne poruke i imaju ogroman značaj za čitavo čovječanstvo. 

Poruka ovog filma je da će umjetnost ipak pobijediti nasilje.

Zbog velikog interesovanja održana je istog dana  druga projekcija filma od 21:00 čas.



Svečana sala je bila premala da primi sve zainteresovane. Gledaoci su većim dijelom bili mladi ljudi, koji su došli iz svih krajeva Švajcarske ali i iz susednih zemalja.

Ovaj, za Srbe u Švajcarskoj, značajni nacionalni i kulturni događaj su ispratili mediji iz Srbije i Republike Srpske ali i švajcarski mediji što predstavlja veliki doprinos širenju istine o stradanju Srba i srpske kulturne baštine na Kosovui i Metohiji.

Film je probudio jake emocije i stvorio jednu drugu sliku o Kosovu i Metohiji što je i bio cilj autora.

Svrha ovog dokumentarnog prikaza je bilo svjedočanstvo o skrnavljenju kulturnog nasljeđa jednog naroda koje mora prestati.

Ništa manje pod utiskom nisu bili ni švajcarski gledaoci na projekciji filma, koji im je pokazao jednu drugačiju sliku o dešavanjima na Kosovu i Metohiji i Srbima.



Bilo je ovo jedno lijepo veče prepuno emocija za više od petsto posjetilaca u organizaciji SPKD Prosvjete, Zajednice Srba Švajcarske i Saveza srpskog folklora Švajcarske, što predstavlja  primer zajedništva Srba u Švajcarskoj. Treba napomenuti da su obje projekcije protekle bez i i jednog incidenta, a zasluge zato pripadaju pripadnicima obezbjeđenja, švajcarske policije ali i svim prisutnima koji su doprinijeli da ovo bude jedno nezaboravno veče.

(BN/V.A./Srpski Radio Mladost)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Cirih

04.03.2018 00:12

Bilo je ovo jedno lijepo veče i značajan događaj za nas Srbe u Švajcarskoj. Hvala Borisu Malagurskom i njegovim saradnicima na širenju istine o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji i uništavanju srbske kulturne baštine.

ODGOVORITE
Name

NT

04.03.2018 00:33

Svaka čast, svima!

ODGOVORITE
Name

Cirkus Kolorado

04.03.2018 03:31

Od preko 70.000 Srba u Švicarskoj, mali Vučićev Gebels nafatao cijelih 500! Bravo, svaka čast! Nisu Srbi otišli u Švicarsku iz dosade, nego su pobjegli od Malagurskog i njemu sličnih, pobjegli od SPC, pobjegli od ispiranja mozga...

ODGOVORITE
Name

Pajo

04.03.2018 09:12

Ni 50 prisutnih!!

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

04.03.2018 10:52

A ti kao bio i prebrojio. Smradu jedan zeleni.