Tompson brani ustaški poklič

Hrvatski pjevač Marko Perković Tompson, u čijoj pjesmi "Bojna Čavoglave" se spominje ustaški poklič "za dom spremni", poručuje da ga ne interesuju preporuke Komisije za suočavanje s prošlosću.

Region 03.03.2018 | 13:15
Tompson brani ustaški poklič
Članovi te komisije su i bivši komunisti, "Bojna Čavoglave" i poklič "za dom spremni" su simboli "domovinskog rata" i dio temelja na kojima je nastala moderna Hrvatska država, napisao je Tompson na svom Facebook profilu.

“Phesma 'Bojna Čavoglave' nije zabranjena, niti bi smjela biti zabranjena i svako onaj ko pokuša da je zabrani nije normalan, jer time zabranjuje simbole Domovinskog rata a ta pjesma je jedan od tih simbola”, naveo je Tompson.

Dodaje i da, inače ustaški, poklič “za dom spremni” nije korišćen samo u pjesmi “Bojna Čavoglave” nego su ga koristili hrvatski branitelji gotovo iz svih jedinica od početka domovinskog rata pa sve do njegovog kraja.

U podužem postu na temu hrvatske istorije na Facebooku, Tompson dalje tumači da su jedinice HOS-a taj poklič uzeli kao svoj službeni pozdrav.

“Kako su ga koristile jedinice u Domovinskom ratu, tako sam ga i ja 1991. uvrstio u pjesmu koja je bila budnica i odigrala važnu ulogu u podizanju morala hrvatskim braniteljima, a koja i danas njeguje uspomenu na to vrijeme u kojem se stvarala Hrvatska država”, naveo je Marko Perković, protiv koga su, inače, do sada više puta pokretane prekršajne prijave zbog insistiranja na ustaštvu na nastupima.

Sve drugo je, kaže, manipulacija jugokomunističkih grupacija.

Naveo je i da je poklič “za dom spremni”, u ovom i sličnom obliku (“za dom i Poglavnika”) korišćen i za vrijeme NDH, što ga ne čini, kaže vlasništvom ustaškog pokreta.

Smatra i da je nemoguće i nepotrebno negirati i odbaciti sve ono što je na bilo koji način korišćeno za vrijeme Pavelićeve NDH - hrvatsku valutu kunu, na primjer, vojne činove, nazive teritorijalnih jedinica - župan, županija...

Sve je to, kaže, dio puno starije istorije i ima dublje korijene, a sam poklič “za dom spremni” je, prema njegovim riječima, “po svojoj prirodi toliko nenasilan i plemenit i izražava spremnost za obranu svog doma i Domovine”.

Izvor: Tanjug

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dalaj Lama

03.03.2018 13:37

Ako se pazljivo procita tekst citalac vrlo lako dolazi do saznanja da je MODERNA HRVATSKA DRZAVA naslednica NDH. Znak U i pozdrav za dom spremni su znaci fasizma a nikako antifasizma kako se danas predstavljaju.Imam osjecaj kad bi se neko pojavio u ZG sa petokrakom na glavi da sigurno ne bi izvukao zivu glavu. Toliko o modernoj njihovoj drzavi.Eto im je meni ne treba.

ODGOVORITE
Name

In

03.03.2018 21:49

ih busaju se oni su sila hrabri nekakav domovinski rat . Da protjeraju srbe iz krajine kukali su cio svijet im dosao pomoci da bi to uradili toliko o njihovoj hrabrosti. Naravno da je NDH oni nisu za evrope treba ih vratiti u sesnaesti vijek pa ih civilizovati.

ODGOVORITE
Name

nekad davno

04.03.2018 00:33

Bossnjake se na isti nacin protjerovalo iz istocne bh uz pomoc yu-vojske... Niste ni vi nista bolji! Kukavicki kao krvati

Name

kraina

04.03.2018 03:42

Mismo samo sebe protjerali glupom politikom stbija do tokija.

Name

Mislim man

03.03.2018 23:59

Muzički, ovaj lik bi trebao sa se poklopio ušima, jer da se upustio u bilo koji drugi žanr muzike nebi odmako od opštine u kojoj je rodjen sa slusanosti. Razumijem hrvatske nacionaliste da im ovakav tip paše ali š obzirom na kvalitet vokala ovog pjevaca svi zajedno i vi i on se sami od sebe marginalizujete... usput ponekad i poneko zna spakovati Thompsona, Dinu Merlina, Boru Corbu u istu vreću, ali vjerujte ova zadnja dvojica po kvaliteti i karijerskim uspjesima kao i kvaliteti ne zaslužuju da budu pomenuti sa ovim krelcem u istom kontekstu...

ODGOVORITE
Name

cdbluka

04.03.2018 09:00

Ako je u Njemackoj zabranjen nacisticki pozdrav, onda bi i u Hrvatskoj trebao biti zabranjen isti taj nacisticki pozdrav...jer je NDH bila genocidna tvorevina poremecenog koljaca Pavelica.

ODGOVORITE
Name

Nije Posteno

04.03.2018 19:00

Treba pitati Malog Baju-Knindzu sta on misli o ovome.

ODGOVORITE