Video: Pogledajte kako izgleda kabriolet formula...

Jedna od najbitnijih promena dovela je i do potpuno drugačijeg pogleda na "svet" vozača "formule 1".

Ostali sportovi 12.03.2018 | 20:30
Video: Pogledajte kako izgleda kabriolet formula...
Nakon godina istraživanje i razvoja, od ove sezone bolidi "formule 1" imaju "oreol" (halo, eng.).

Ovaj poseban dodatak se nalazi iznad vozača i ima zadatak da ga zaštiti od većih predmeta kao što su točkovi, koji predstavljaju realnu opasnost jer mogu da se "lansiraju" s nekog bolida, kao što se to desilo Alonsu pre neki dan.

Prema rečima ljudi tehničkog direktora iz tima "Mercedes F1", "ovaj komad titanijuma, mase nekoliko kilograma, može da izdrži sudar sa autobusom."

Sada smo u prilici da vidimo i kako ova novotarija izgleda iz perspektive vozača:

Zar ne liči na vožnju kabrioleta sa spuštenim krovom?

Aktuelni šampion Luis Hamilton je bio jedan od najglasnijih u kritici "oreola" prošle godine. On je donekle "spustio loptu" kada je, na promociji novog bolida, izjavio kako je tim uradio izuzetan posao i integrisao oreol kako bi izgledao što je bolje moguće, ali i da se "plaši da će njegova težina uticati na performanse".



"Nadam se da bolidi neće biti značajno teži (zbog "oreola"), a samim tim i sporiji. To bi bitno smanjilo mogućnost preticanja." – rekao je Hamilton.

Za razliku od Hamiltona, njegov šef, direktor Mercedes F1 tima, Toto Volf nije birao reči kojima bi opisao novi dodatak.

"Nimalo nisam impresioniran celom stvari i ako mi date testeru, najradije bih ga sklonio", rekao je Volf, "Mi treba da vodimo računa o sigurnosti vozača, ali ovo što smo stavili na bolid nije nimalo privlačno i trebali smo da smislimo neko bolje rešenje."

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar