Srbin vođa kriminalne grupe

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije - Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, nakon višemesečnog rada u koordiniranoj akciji sa policijom Španije, uhapsili su 27 osoba i zaplenili više od 75 kilograma marihuane.

  • Vijesti
  • Srbija


Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i udruživanje radi vršenja krivičnog dela, na teritoriji u Barseloni je uhapšeno je 26 osoba, od kojih 14 državljana Srbije, zatim državljani Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Litvanije i Švedske.

Policija je u Srbiji uhapsila N. M. (1979) i njemu je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Tužilaštvu za organizovani kriminal. Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je danas da je u okviru akcije u četvrtak u Srbiji uhapšen jedan osumnjičeni, dok se za još jedim traga.

Ova organizovana kriminalna grupa se tereti da je u periodu od jula 2017. do februara 2018. godine na teritoriji Kraljevine Španije organizovala neovlašćenu proizvodnju marihuane tipa skank u veštačkim uslovima, i to u iznajmljenim vilama u gradu Barselona.

Prilikom poslednjeg hapšenja u Španiji zaplenjeno je 2.337 sadnica marihuane u različitim fazama zrelosti, 75,2 kilograma već obrane marihuane, 56.000 evra, četiri vozila, jedan motor i dva vatrena oružja kalibra 38 specijal i 9 mm parabelum.

Sumnja se da je ovu kriminalnu grupu u Španiji organizovao srpski državljanin S.T. (1966). On je sa ostalim članovima instalirao više ilegalnih laboratorija za proizvodnju marihuane, koju bi nakon završenog procesa proizvodnje sušili i pakovali, a onda prodavali raznim kriminalnim grupama u zemljama Evropske unije.

Osumnjičeni su pored teritorije Kraljevine Španije delovali i u još pet drugih zemalja članica EU - Francuska, Italija, Nemačka, Austrija i Slovenija, kroz koje su u pet navrata prokrijumčarili ukupno 253 kilograma marihuane, navodi tužilaštvo.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je da je u zajedničkoj akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i više evropskih policija, nakon višemesečne istrage, u Španiji i Srbiji uhapšeno 27 osoba, osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe bavili proizvodnjom i trgovinom narkoticima.

Tokom prethodnih meseci od ove kriminalne grupe oduzeto je 330 kilograma marihuane čija se vrednost procenjuje na oko 1.650.000 evra.

„Upravo je završena policijska akcija koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije sprovodilo zajedno sa španskom, francuskom, italijanskom i nemačkom policijom. U ovoj akciji, koja je trajala prethodnih nekoliko meseci uhapšeno je više osoba i zaplenjeno oko 330 kilograma narkotika, pre svega na teritoriji Španije“, precizirao je ministar Stefanović.

Stefanović je naveo da je među uhapšenima 14 državljana Republike Srbije i dodao da srpska policija nastavlja rad na ovom slučaju, detaljno sagledavajući sve ostale kriminalne grupe koje mogu biti povezane sa ovim osobama.

„Ovo je bila akcija u kojoj je Srbija imala značajnu ulogu i želimo da budemo jedna od vodećih policijskih snaga Evrope, koja ulaže sve više resursa u borbu protiv organizovanog kriminala i narkotrafikinga. Za nas je važno da da zajedničkim radom sa regionom i Evropom sprečimo da droga dolazi do naše dece“, zaključio je Stefanović.

Tokom operativnog rada koji je vodila srpska policaja učestvovali su i pripadnici policija Francuske, Italije i Nemačke koji su tokom 2017. i 2018. godine u više akcija uhapsili sedam osoba - pet državljana Srbije i dva državljanina Rumunije. Kod njih je pronađeno ukupno 254 kilograma marihuane.

Od ove organizovane kriminalne grupe tokom dosadašnjeg rada ukupno je oduzeto 330 kilograma opojne droge marihuane, uhapšene su 34 osobe, a za jednom se intenzivno traga.

(Blic)

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

Karadoz

02.03.2018 15:50

Haj bar se imate cim pohvaliti.

Pomislio da je vuk u stupići, kad ono corak

Ja

03.03.2018 14:10

Srbi

02.03.2018 16:28

Rade na tone. Ovo se neka djeca igraju.

Re

02.03.2018 18:04

A u Holandiji sve legalno. (U kafanu pušu marihuanu).

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.