Srbi sa Kosmeta neće otcjepljenje

Srbi na Kosovu i Metohiji, neprihvatanjem bilo kakvog sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda mimo postojećeg ustavnopravnog okvira Srbije, žele da ojačaju pregovaračku poziciju predsjednika i Vlade Srbije, te da ukažu na to da svako drugačije rješenje može izazvati nemire i njihovo opšte raseljavanje, rekao je profesor Milan Lekić.

Srbija 02.03.2018 | 07:46
Srbi sa Kosmeta neće otcjepljenje
On ističe da Srbi ne prihvataju nikakav sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kojim bi južna pokrajina bila odvojena od Srbije, Kosovo i Metohija razdvojeni na sjeverni i južni dio, a Eparhija raško-prizrenska, kao dio Srpske pravoslavne crkve, pretvorena u kosovsku pravoslavnu crkvu.

"Zauzimanjem jasnog stava o neprihvatljivosti bilo kakvog sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda mimo postojećeg ustavnopravnog okvira Srbije i tretiranjem Kosova i Metohije kao južne srpske pokrajine sa privremenom upravom pod okriljem UN, kako je precizirano Rezolucijom 1244, Srbi sa Kosmeta žele da ojačaju pregovaračku poziciju predsednika i Vlade Srbije, te da blagovremeno ukažu da svako drugačije rešenje može izazvati nemire i njihovo opšte raseljavanje", kaže Lekić.

Prema njegovom mišljenju, Srbi na Kosmetu moraju istrajati u stavu da tačka 14 Briselskog sporazuma, kojom je decidirano rečeno da Srbija "neće ometati ulazak Kosova u EU", mora da bude stavljena van snage da bi južna pokrajina bila zadržana u državnopravnom okviru Srbije.

On kaže da su Srbi sa Kosova i Metohije prenijeli predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju jasan stav da neće prihvatiti da zaživi ova odredba briselskog sporazuma, jer Beograd, njenim prihvatanjem, stvara preduslov da samoproglašeno Kosovo kao odvojena teritorija postane punopravna članica EU.

"To je cilj Nemačke, uz SAD i Veliku Britaniju - glavnog zagovornika samoproglašene kosovske nezavisnosti", naveo je Lekić.

On kaže da je strah od tačke 14 briselskog sporazuma opravdan i ako se temeljno prouči jasno je da se poslije potpisivanja ovog sporazuma ta odredba više ne pominje, jer se smatra kao da je to svršen čin.

"Eksperti međunarodnog prava Smilja Avramov i Elena Guskova jasno su ukazale da je tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić, stavljanjem potpisa na dokument sa tom tačkom, u načelu prihvatio samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Oslanjajući se na tumačenja eksperata, mi Srbi na Kosmetu moramo istrajati u stavu da ta odrednica mora da bude stavljena van snage kako bi Kosovo bilo zadržano u državnopravnom okviru Srbije", naglašava Lekić.

Prema njegovim riječima, saglasje Srba sa Kosova i Metohije o neprihvatanju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine proističe i iz potrebe očuvanja sveopšteg kulturnog, istorijskog i nacionalog identiteta.

"Srbi na Kosmetu ne prihvataju da snose istorijsku odgovornost za uništavanje sopstvenog identiteta i pretvaranje u narod bez istorije, bez države i narod čija se celokupna prepoznatljivost svodi na državnost stečenu početkom 21. veka, posle potpisivanja briselskog sporazuma", ističe Lekić.

On kaže da Srbi na Kosmetu prihvataju da se kompletan administrativni aparat Kosova, nastao pod okriljem UN od ulaska Unmika, inkorporira u ustavnopravni sistem Srbije i da se ta odrednica ugradi u preambulu Ustava Srbije.

Lekić tvrdi da ove stavove podržavaju svi politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, uključujući Srpsku listu, rektorat, profesore i studente prištinskog Univerziteta, brojna strukovna naučna udruženja, te svi koji bez južne pokrajine ne vide državnost Srbije.

"Sa ovim stavom je saglasno kompletno rukovodstvo Raško-prizrenske eparhije na čelu sa Njegovim preosveštenstvom vladikom Teodosijem koji je stav Srba, monaštva i sestrinstva Eparhije preneo Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju", kaže Lekić.

On navodi da Srbi sa Kosova i Metohije, objelodanjivanjem ovog stava, žele da ojačaju pregovaračku poziciju rukovodstva Srbije jer sve dok Srbi u južnoj pokrajini ne prihvate samoproglašenu nezavisnost - Kosovo i Metohija će biti dio srpske države.

Doktor nauka Milan Lekić bio je član sanitetskog voda u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, a jedan je i od petoro Srba koji su prisustvovali izricanju presude generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu.

(Srna)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Rs

02.03.2018 07:24

Pa Juzna pokraijna je vec odvojena da li im je ko rekao Dobro jutro sto to Kosovo trenutno ima sa Srbijom

ODGOVORITE
Name

Rr

02.03.2018 08:02

Ima granicu.

Name

AR

02.03.2018 08:09

Samo podrzati drzavnost kosova to garantuje mir

Name

007 Bond

02.03.2018 08:22

Следећа за мирно одвајање по типу Косова је Република Српска... Услова има... а рата неће бити, јер Дејтон је потписан, и Србија у случају рата може и мора да стане на унутрашње границе између два ентитета.

Name

Re 007

02.03.2018 09:13

Hahahaahaha. Koji si ti bolid! I eto iz nekog razloga do sada RS i Srbija nisu to htjele učiniti!? Pa bila je Srbija uključena i zadnji put, pa...?

Name

kakva lakrdija

02.03.2018 09:32

Pa Kosovo je oduvijek Srbija!? Problem Srba je taj da trebaju da se ociste od "kukolja",sta?

Name

Re 007

02.03.2018 09:37

Pojma ti nemas.

Name

Realno

02.03.2018 10:20

Razdvajanje je zavrseno za vreme Milosivecegog rezima niste valjda zaboravili sta narod nece al kad je mora tu je kraj Amerika u svjetu vlada.

Name

blbl

02.03.2018 07:50

Mozete se koprcati jos malo. Na ovakve posledice ste trebali misliti kada ste pevajuci pratili Milosevica devedesetih u proterivanju kosovara iz njihovih kuca. Gdje su Kosovski srbi sada? gdje su hrvatski srbi? a gde ce uskoro biti Bosanski srbi ako se ne urazume i ne maknu ovog dorata sa vlasti.

ODGOVORITE
Name

Za bilb

02.03.2018 10:22

Brate svaka čast za komentar.Fala bogu da ima normalni ljudi. Koji razmišljaju realno i svojom glavom a ne tudjom i emocijama.Realnost fakt činjenično stanje je jedno a želje emocije mogućnosti sasvim nešto drugo.

Name

Lažno Ime

02.03.2018 08:28

Probudi se,devedesete su davno prošle kakvi popovi i eparhije u svjetskoj politici... ljudi su odavno prestali da nasjedaju na te fore

ODGOVORITE
Name

Hrsuz

02.03.2018 08:51

Ovaj doktoriro kod nas u Širokon Brigu.......žurno!.... Usputa kupijo i vozačku dozvolnu!

ODGOVORITE
Name

Др МиланЛекић

02.03.2018 17:53

Широки Бриг, или тачније Борак и Полог су властелинство манастира Грачаница, као што су то и све босанске Грачанице. Када их спојиш једномлинијом, добијаш Раму. То је земља краља Милутина. Северно од ње, до Саве је, читавом њеном дужином од Дубице, влада краљ Драгутин.

Name

Zero

02.03.2018 09:39

Dokle ćemo mi Srbi živjeti u iluzijama i iracionalnom svijetu,otrijeznio se i osvjestimo već jednom,kao da smo prespavali zadnjih 30 tak godina,sav normalni svijet nam smije,prihvatimo jednom realnost i činjenice,nemamo ništa od samozavaravanja i laganja samih sebe

ODGOVORITE
Name

Bože sačuvaj

02.03.2018 10:27

Da nema Kosova, ovi muljatori iz Srbije ne ni imali o čemu pametovati. Najveći uspjeh su im dovođenje bjelosvjetske mafije kod koje običan narod rinta za 400 maraka i nosi pelene!

ODGOVORITE
Name

Srbija I Republika Srpska Jedna Drzava Jedan Bratski Narod.

05.03.2018 11:19

Takoje Braco I Sestre Srpkinje Kosova I Metohije Nema Ocepljena poustavu Kosovoje Srbija Itakoostaje.Puna Podrska Republike Srpske I Bratske Rusije Kai Prijateljske Kine.Pozdrav Braco Cuvacemo Kolevku Srpskog Naroda I Srpski JERUSALIM.

ODGOVORITE