Nisam obećavao datume za ulazak

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je poslije posjeta Skoplju, Tirani, Beogradu, Sarajevu, Podgorici i Prištini da nikome nije obećavao datume za priključenje EU.

  • Vijesti
  • Region


On je dodao da nije obećavao ni datume za početak pristupnih pregovora i da je za njega kvalitet važniji od brzine.

"Meni je važna suština, a ne određivanje datuma. Termini me interesuju, ali ne tako da bih zaboravio suštinu pregovora", rekao je Junker za Deutsche Welle (DW).

Junker je naglasio da uslovi za priključenje moraju biti ispunjeni.

"U to spada i da sve države na Zapadnom Balkanu moraju da riješe granične sporove. Ne možemo u EU da uvozimo granične sporove. Moramo da donesemo stabilnost u region, ali ne želimo zauzvrat da dobijemo nestabilnost", dodao je.

On je ponovio da je EU i zajednica vrijednosti.

"Pravna država, ljudska prava, sloboda medija – to su teme koje ponekad moram malo bolje da objasnim", rekao je.

Junker je ocijenio da u EU postoji zamor od proširenja ali da treba objasniti da je Zapadni Balkan tu pred vratima i da mu treba omogućiti pristup.

"Putevi jesu kratki, ali to je jedan dug istorijski put koji bi trebalo da se pređe. Ne tako davno na Zapadnom Balkanu se vodio žestok rat i ako tom regionu sada uskratimo perspektivu priključenja, onda to veoma brzo može da se ponovi", dodao je.

Junker je rekao da je Balkanu potrebna snažna, evropska perspektiva, ali da neće dozvoliti da bude prevaren. "Dakle: prvo suština, onda kalendar", naglasio je.

On je ponovio da Evropska komisija i zemlje članice ocjenjuju kandidate na osnovu njihovih sopstvenih zasluga i da je lična inicijativa veoma važna.

"Mi ne možemo da namećemo proširenje, nikoga ne primoravamo da pristupi EU. Onaj ko ne pokaže ličnu inicijativu, ima male izglede da postane član EU. Svako mora sam da se potrudi. EU ne može da nosi teret zemalja-kandidata. Ne, one same moraju da dovedu stvari u red", rekao je predsjednik Evropske komisije za DW.

Izvor: Beta

KOMENTARI14
POŠALJITE PORUKU

Peja

01.03.2018 11:29

Ma ne brigaj drug, znamo mi da tamo ne pripadamo.

Турска чека пред вратима ЕУ тридесет година. А економски је јача него БиХ. И опет их никада неће примити. Разлог је сличан као код БиХ: Превише муслимана (и православаца у БиХ) а премало католика.

БиХ и НеБиХ

01.03.2018 12:48

Nemozemo pripadati zato sto smo stoka od naroda. Ljudi traze vladavinu prava demokratije jasne financiske tokove bez lopovluka ljudska prava itd. A mi imamo mobing lopovluk kame za pasom diktature itd. E zato si ti u pravu

Re Peja

01.03.2018 14:28

Miso

01.03.2018 11:41

Nije ni tebi niko obecao da zeli uci u EU...

Dr. Janko

01.03.2018 11:50

Opet se napio.

TICA VRNDA

01.03.2018 12:56

ZA VASA OBECANJA ZNAJU VRABCI NA GRANI! KAD STE NAM PRAVILI RAT TRKALI STE SE DA GA RASPLAMSATE.A SADA NAM SE ISMIJAVATE, NE TRBAMO MI VAMA. NAJBOLJE BI BILO DA UZMETE NASE POLITICARE SEBI JER OCIGLEDNO IMATE NEKU VEZU,MI BI BEZ VAS NEKAKO ZIVELI.OCIGLEDNO JE DA SMO PRED TOTALNIM RASPADOM .UOSTALOM ETO MENE KOD VAS U EU TAMO JE IPAK BOLJE.

jole

01.03.2018 13:02

Ni ja nas nebi primio u EU hahahhhaaaa :-) ;-)

Gladni Kojot

01.03.2018 13:28

Hvala gosp. Junkeru za ovo saopstenje. Da ne zurimo dzaba - sada imamo malo vremena i za analize.

Koja je ovo budala

01.03.2018 13:35

À Slovenija i Krvatska nemaju granice i granicne sporove?

hare

01.03.2018 13:59

Mi smo naivni a trebamo se udruziti svi sa ovi prostora koji nisu u EU urediti svoje drzave kao na zapadu ali Svajcerski sistem.Uporedo prouciti svoju istoriju ponovo a ne sto su nam naturili Austrougari i Njemci koji su nas zavadili i podjelili.Kad saznamo svoju istoriju nece nam biti vazno ko je kakve religije jer pripadamo jednom narodu.Nek zaje.u to da smo mi neki slaveni koji smo dosli sa Karpata u 7 vjeku.Mi smo domacini ovde a mozda i najstariji u Evropi.

Rialiti souu

01.03.2018 17:00

Ni za zivu glavu druze neprimaj sjebace svu Evropu...hhhaa...

Tito

01.03.2018 18:15

Pa kako uvedoste Sloveniju i Hrvatsku? Oni su imali spor po pitanju granice, a imaju ga i dan danas! Kome prodajes lafinu? Mislis da smo glupi pa nista ne kontamo. Istrenirao je nas Dodik na svojim lazima... nista tinebrini.

Требињац

01.03.2018 21:20

Hvala, ali necu u EU i NATO. Fuj

Jel

04.03.2018 07:48

Moze jedan viskic ?

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.