MOK: Rusi, ma neka ste pjevali...!

"Pevanje ruske himne neće uticati na suspenziju"! MOK je saopštio da na povratak Rusije u međunarodna takmičenja posle suspenzije zbog dopinga neće uticati to što su hokejaši pevali državnu himnu u Pjongčangu.

Ostali sportovi 27.02.2018 | 15:15
MOK: Rusi, ma neka ste pjevali...!
Hokejaši Rusije su juče osvojili zlatnu medalju u Pjongčangu, pošto su posle produžetka u finalu pobedili Nemačku sa 4:3.

Olimpijski komitet Rusije suspendovan je 5. decembra zbog sistemskog dopinga njegovih sportista na Igrama u Sočiju 2014. godine, ali je MOK, uz posebne kriterijume, dozvolio 168 sportista da učestvuju na takmičenju u Pjongčangu. Oni su se takmičili pod olimpijskom zastavom i pod imenom "olimpijski sportisti iz Rusije", uz olimpijsku himnu.

Prilikom dodele medalja intonirana je olimpijska himna, ali su ruski hokejaši i navijači u isto vreme pevali državnu himnu.

"Shvatamo da su sportisti bili izuzetno uzbuđeni jer su osvojili zlatnu medalju u izuzetnim okolnostima", navodi se u saopštenju MOK.

Ruski olimpijci su pre početka Igara u Pjongčangu morali da potpišu saglasnost da neće isticati državne simbole ili proteste zbog kazne. MOK je u nedelju izglasao da suspenzija Rusiji ostane na snazi, pa su ruski olimpijci i na zatvaranje Igara izašli pod neutralnom zastavom.

U Pjongčangu je dvoje ruskih sportista bilo pozitivno na doping, takmičar u karlingu Aleksandar Krušelnicki, koji je vratio bronzanu medalju osvojenu u mešovitoj konkurenciji i Nadežda Sergeeva, koja se takmičila u bobu. Oboje su diskvalifikovani.

MOK je saopštio da će Rusiji biti ukinuta suspenzija ako više nijedan njen sportista ne bude pozitivan na doping u Pjongčangu. Testiranje ruskih sportista bi trebalo uskoro da se završi, a član MOK iz Rusije Tamil Tarpiščev rekao je za "RIA Novosti" da već u utorak očekuje dobre vesti iz MOK i ukidanje suspenzije.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar