U BiH stižu Han, Junker i Mogerini

Pogledi bh. parlamentaraca na posjetu visoke delegacija Evropske komisije koju čine Žan Klod Junker, predsjednik Evropske komisije, Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost, i Johanes Han, komesar EU za proširenje, u srijedu su različiti.

Bosna i Hercegovina 25.02.2018 | 21:25
U BiH stižu Han, Junker i Mogerini
Jedni smatraju da će predstojeća posjeta, kada će BiH i zvanično Junkeru predati odgovore na upitnik Evropske komisije, biti samo protokolarnog karaktera, bez nekih snažnih poruka, kritika i zahtjeva, drugi su mišljenja da je posjeta istorijska i da bi se tokom nje mogle čuti i  kritike, ali i upute bh. političarima.

Tako Šefik Džaferović (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, kazao je "Nezavinim" da je posjeta istorijska jer sama činjenica da dolaze visoki zvaničnici Evropske komisije i EU govori da je BiH na listi prioriteta EU i da su joj spremni pomoći na evropskom putu.

Nikola Lovrinović (HDZ BiH), predsjedavajući  Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH,  rekao je da od visoke delegacije i od Evropske komisije očekuje da prihvati odgovore na upitnik koje će im predati BiH.

Aleksandra Pandurević (SDS), član Zajedničke komisije, od Junkera ne očekuje oštre poruke jer će njegova posjeta, kako smatra, biti protokolarnog karaktera sa pretjeranim optimizmom.

Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda BiH i član Komisije, rekao je da očekuje od Junkera da simbolično označi naredni korak BiH ka EU, te da je njegov dolazak dokaz da EU ima opredjeljenje da se širi na zapadni Balkan.

Zdenka Džambas (HDZ BiH), delegat u Domu naroda BiH i član Komisije, očekuje da će Junker govoriti o blokadama kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, te da je pozitivno to što će mu konačno biti predati odgovori na upitnik.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, smatra da će to biti još jedna od posjeta na kojoj će bh. vlastima biti preneseno šta međunarodna zajednica očekuje od njih i šta je potrebno da bi  nesmetano išla ka EU.

Njen kolega iz SBB-a Mirsad Isaković ističe da dolazak  visoke delegacije EU ukazuje na to da je BiH ponovo u fokusu EU, te vjeruje da će Junker imati i kritike i jednu vrstu upozorenja da bi vlasti morale više da rade na realizaciji  reformskih zakona.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a i član Komisije, kazao je da od Junkera očekuje da će ponoviti ono što je u Strategiji o zapadnom Balkanu rečeno vezano za BiH, te da još jednom  upozori da se BiH mora obračunati sa kriminalom i korupcijom kako bi krenula naprijed u evropskim integracijama.

Izvor: NN

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Gladni Kojot

25.02.2018 20:28

Cekali smo 20 godina na ovu posjetu. Tek sada nam predstoji ubrzan ekonomski razvoj.

ODGOVORITE
Name

re

25.02.2018 20:38

Red bi bijo za dobrodoslicu pripremiti jedno bure rakije??? Ima ih gorih od Jelcina..........!!!

Name

Bosnjo

25.02.2018 20:36

E nezz kako ce reagirat jer u srijedu borci organizuju proteste sirom federacije sve glavne petlje ce bit blokirane. Nek Evropa vidi da su docerali cara do duvara.

ODGOVORITE
Name

borac RS

25.02.2018 21:49

Ne znam sto protestvujete, siguran sam da ste u pravu, kad cete nas pozvati na zajednicki. Mi ili ne smemo ili ne znamo...,

Name

Za "Borac RS"

26.02.2018 07:54

Naravno da smo u pravu. Kod nas ti je to neki običaj, kad god prođeš pored Vlade FBiH, neko uvijek ima i štrajkuje, a to i nije toliko loše. Bar narod pokušava odbraniti svoja prava. Meni je bilo teško, kad smo se digli 2014., a sami, jer je Baja dao sve od sebe, da vas uvjeri da ne izlazite na ulice. Tad smo imali priliku da ih poderemo do kraja. Da ste i vi izašli, ne bi ovi iz SDA, mogli uplašiti ostatak naroda kako Srbi samo čekaju da se pobijemo između sebe, ali glavni im je pomagač bio Dodik, koji je vama pričao isto to.

Name

kuku nama sa nama

25.02.2018 21:19

Jeli ovaj Han neki dalji rođak od onog što ga napljuvaše Dodik i kompanija,neki dan,idući po onoj"što babi milo to joj se i snilo"?A šta ako Mogerinka zađe u Dodikovinu,hoće li opet Baja da je,kao u Jasenovcu,ignorira...SVJETLA NAM OBRAZ PRAVO..

ODGOVORITE
Name

vanga

25.02.2018 21:50

Da upitamo babu Vangu sta ona kaze

ODGOVORITE
Name

Evo Rješenja

25.02.2018 23:57

Gdje je Johannes Han tu je i Novomatic,dogovor će biti sljedeći: Ući ćete u Evropsku Uniju pod uslovom da Novomatic Admiralu prepustite Lutriju BiH i da Novomatic Admiral ima monopol na pranje novca preko igara na sreću,a ako ne bude tako nećete ući u EU,a ako budete slušali ima ćete zaštitu kao Milorad Dodik i niko vas neće krivično goniti,Milorad Dodik za Novomatic Admiral pere novac već devet godina preko firmi NOVO RS doo i RSA Gaming doo i maksimalno je zaštićen od BiH pravosuđa. Sad vi gospodo razmislite?

ODGOVORITE
Name

Revizor Republike nam Srpske

26.02.2018 08:08

Tačno tako. Dodikova rukavica za pranje Novomaticovog novca Jovo Radukić uznapredovao i postade gravni Revizora Republike nam Srpske. Blago Evropi kad ovakvu ekipu poziva u svoje redove,ocekuje je blistava budućnost.

Name

Klik

26.02.2018 08:49

A u toj ekipi veliki mag fudbala, predsednik FSS Koki...kao fol Zvezdaš, a ono hajdukovac...više puta gledao Hajduk-Dinamo na Poljudu nego Zvezda-Partizan.

Name

borac

26.02.2018 04:13

Trazim od vlasti RS da sacuvaju kriminal i korupciju zasto smo se borili.

ODGOVORITE
Name

Tik Tak

26.02.2018 04:42

A koji će k.... milion puta su došli nikad bolje nikad napredak samo gore i gore

ODGOVORITE
Name

Mislim-man

26.02.2018 08:08

Ma nije care. Vidiš da su se navadili ovamo na ćevape, pite, karadjordjevu i leskovacki roštilj. Nekretnine jeftine, radna snaga džaba. Još kad naprave autoput da brže stignu, nećeš od ovakvih moći ostat'

Name

Poslednji kineski car

26.02.2018 06:42

Mogerinijeva je jako simpatična žena. Iz nje zrači taj nekakav prividno nevidljiv i sakriven šarm. Želio bih je upoznati. To je moj jedini komentar na ovu posjetu "visoke delegacije EU". Svaki drugi komentar je bespredmetan, bar tako mislim.

ODGOVORITE
Name

Re

26.02.2018 07:44

Predstavnici MMF-a, Trilaterale i Novomatica...sadašnji gospodari BiH i ex-Yug.

ODGOVORITE
Name

Svedska

26.02.2018 10:34

Dok je bila SFRJ ovi razni pametnjakovici nisu vrsljali po istoj.

ODGOVORITE