Bah najavio ukidanje suspenzije Rusiji!

Neće čekati 10 godina. . . ! Veliki doping skandal koji trese Rusiju od Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, nije bacio mrlju na Igre koje su završene u Pjongčangu

Ostali sportovi 26.02.2018 | 12:30
Bah najavio ukidanje suspenzije Rusiji!
To je rekao je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah.

Olimpijski komitet Rusije suspendovan je 5. decembra zbog sistemskog dopinga njegovih sportista na Igrama u Sočiju 2014. godine, ali je MOK, uz posebne kriterijume, dozvolio 168 sportista da učestvuju na takmičenju u Pjongčangu.

Oni su se takmičili pod olimpijskom zastavom i pod imenom "olimpijski sportisti iz Rusije". 

MOK je za vreme igara naveo da bi mogao da ukine suspenziju Rusiji ako njeni sportisti ne budu pozitivni na doping u Pjongčangu. Međutim, dvoje od četvoro pozitivnih su bili Rusi, uključujući i takmičara u karlingu, koji je morao da vrati osvojenu bronzanu medalju. 

"Ta dva doping slučaja su bila presudna u odluci o ukidanju suspenzije", rekao je Bah i dodao da bi suspenzija Rusiji mogla da bude ukinuta ako nijedan njen sportista, osim dvoje pomenutih, ne bude pozitivan na zabranjene supstance. 

Bah nije naveo kada će se to dogoditi, ali bi testiranja mogla da budu završena u narednim danima. 

"Iskreno, ne mislim da je ruski skandal bacio mrlju na Igre u Pjongčangu", rekao je Bah. 

MOK 10 godina čuva uzete uzorke, kada novim naučnim metodama može da se utvrdi da li je neko varao, a Bah je naveo da "Rusija neće toliko čekati na ukidanje suspenzije". 

On je dodao da dva dopingovana ruska takmičara "nisu nikakav nagoveštaj sistemskog dopinga". Bah ih je nazvao "slučajevima nemara". 

Predsednik MOK rekao je da bi o svakom sportisti trebalo posebno da se sudi, kako bi se izbegla kolektivna odgovornost. Mnogi svetski sportski čelnici smatraju da je Bah "mek prema Rusiji". 

Bah je naveo da ophođenje prema Rusiji "nije obrazac za budućnost, pošto se nada da će taj skandal ostati jedinstven". 

"Uvek ćemo imati pozitivne testove u pogledu svake države. Borba protiv dopinga nikada neće biti završena. Sve dok budemo imali ljude koji se takmiče jedan protiv drugog, uvek će biti neko ko će pokušati da vara. U našem društvu imamo zakone stare hiljade godina protiv krađe i pljačke, ali i dalje postoji krađa i pljačka", dodao je Bah. 

Član MOK iz Rusije Šamil Tarpiščev rekao je da su pozitivni doping testovi "nedostatak kulturnog obrazovanja". 

"Ovi slučajevi su izolovani i mi vodimo našu istragu. Verujemo da bi to trebalo da bude kraj ovog velikog problema", rekao je on.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar