Prvi koraci ka rješenju spora

Aerodrom u Skoplju više ne nosi ime Aleksandra Velikog, a radnici su sada već stari naziv sa terminala aerodroma skinuli - slovo po slovo, javljaju makedonski mediji.

Region 25.02.2018 | 11:20
Prvi koraci ka rješenju spora
Odlukom makedonske vlade, kao znak dobre volje prema Grčkoj, taj aerodrom se sada zove Međunarodni aerodrom Skoplje i očekuje se da slova tog novog naziva budu uskoro postavljena.

Promjena imena neće se odraziti na međunarodni vazdušni saobraćaj, jer je skopski aerodrom i ranije koristio skraćenicu SKP.

Prije četiri dana, u Makedoniji je započeto i skidanje tabli sa imenom autoputa "Aleksandar Makedonski" duž Koridora 10, koji je preimenovan u "Prijateljstvo", takođe odlukom vlade u Skoplju.

Vlasti u Makedoniji objavile su prošlog četvrtka odluku da će ime aerodroma i autoputa biti promenjeno.

Grčka je blokirala pristup Makedonije NATO i početak pregovora za pristup Evropskoj uniji zbog spora oko imena.

Makedonski premijer Zoran Zaev kazao je u ponedjeljak da je ubjeđen da će se spor oko imena sa Grčkom riješiti na samitu NATO, koji će se održati u julu. 

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

rodjo

25.02.2018 21:34

Vec odavno vidjeno u cijoj se kuhinji kuva sva ta mrznja. Ni postojali nijesu kad je Aleksandar Veliki vladao od Svarcvalda do Crnog mora i Egipta.Znam,nece biti lako ali ce doci sve na svoje mjesto......!! Dragi Bog je uz nas.....!!

ODGOVORITE