BiH mora ići ka evropskom putu

Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa smatra da je Bosna i Hercegovina dobro krenula ka razvoju i putu ka evropskim integracijama, te da će uprkos različitim strukturama koje osporavaju taj put, uslijediti uspješan period napretka.

Bosna i Hercegovina 25.02.2018 | 11:01
BiH mora ići ka evropskom putu
Ambasadoru Ogawi ističe mandat u BiH, te je u oproštajnom intervjuu za Fenu rezimirao rezultate saradnje BiH i Japana.

Podsjetio je da Japan ulaže u BiH i jedan je od najvećih donatora na bilateralnom nivou. Unutar različitih okvira pomoći, opšta grant pomoć, zajmovi, tehnička saradnja i grantovi u oblasti kulture, sporta, japanska pomoć BiH je dosegla više od milijardu evra u posljednjih 20 godina. Time su pokriveni vitalni sektori kao što je primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, zaštita okoline, infrastrukture.

"Iako je bilateralna saradnja BiH i Japana dobra, saradnja sa FIPA-om će omogućiti da ona bude bolja i u zadovoljavajućem kapacitetu. Japan će nastaviti pomagati BiH s ciljem doprinosa socioekonomskom razvoju u svim ključnim sektorima", kazao je ambasador Ogawa.

Kaže da je održao je puno predavanja u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru, te primijetio da BiH ima najveći kapital u mladoj populaciji i da su mladi vrlo briljantni.  

"Stoga BiH ne smije stati, ne smije stagnirati. Potrebno je da uhvati korak sa državama regiona, a mladi trebaju da se školuju, trebaju biti involvirani u javni sektor i da se bore protiv nepotizma i korupcije", istakao je on.

Prioritetnim smatra rješavanje problema zagađenja vazduha, "a Japan stoji na raspolaganju u pružanju pomoći u tom segmentu".

"Ulaganje u bolju saradnju s državama regiona je ključ uspjeha", naglasio je ambasador Ogawa kojem u martu ističe mandat u BiH.

On smatra da Bosna i Hercegovina ima velike potencijale i u turizmu.

"BiH je prelijepa država i ja sam zahvalan što sam imao priliku da obiđem BiH i vidim njenu ljepotu. Jedva čekam da počne s radom Trebevićka žičara, a japanski turisti jedva čekaju da posjete BiH", rekao je, te kazao da i građani BiH takođe putuju u Japan, a vizu i nije teško dobiti.

Iako, kaže on, zavisi od povoda posjete, zainteresovanim građanima BiH nije teško dobiti vizu ukoliko požele da putuju u Japan.

"Žao mi je što napuštam BiH, uživao sam u svakom danu koji sam proveo u Sarajevu, te putujući po BiH. Ali ću, ukoliko mu poslovi dozvole, opet posjećivati ovu prelijepu državu", kazao je u oproštajnom intervjuu odlazeći Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa.

Ogawa će funkciju ambasadora preuzeti u Alžiru, a dužnost ambasadora Japana u BiH će sredinom marta preuzeti Hideyuki Sakamoto. 

(Fena)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Lejla

25.02.2018 10:25

Svaka cast Japancima, od njih mozemo dosta toga dobrog nauciti.

ODGOVORITE
Name

re

25.02.2018 12:31

Mozemo svako sebi I dobre komsije.drucije nemoze nikako ni silom.valljda vidite da vam neide da nas na silu pridobijete da budemo u nekoj nepostojecoj drzavi.

Name

Kakofonija

25.02.2018 15:26

Znamo da moramo tim putem. Doduše, Baja pominje i neke druge puteve, i mora da je to zbog magle ovih dana, pa mu se pričinilo.

Name

Re

25.02.2018 21:52

Mi smo ti ko telad u dzubreluku. Svi nas vuku na suo a mi se guramo u balagu

Name

razumio

25.02.2018 10:33

Mnogo bolji je "japanski uzor" nego "evropski put". Evropski put je fraza za politicku razbibrigu.

ODGOVORITE
Name

рибар

25.02.2018 12:08

Да су се после рата друге велике државе понашале у БиХ као јапанци, односно, кад би други, као јапанци били само пријатељи који се не мијешају у унутрашње ствари, да су само због свог великог богаства од срца помагали ратом разрушену земљу и давали нам искрене савјете како успоставимо одрживи систем, давно би ми овдје имали живот као у земљама алпског региона, или Скандинавије, све услове за то имамо, баш као земље тих најбогатијих и насрећнијих држава Европе. Хвала им у име зелених, таман да су дали сто хиљада, умјесто милијарду, посебно им хвала што су помогли образовање, стотине школа су ти вриједни људи довели у функцију. Посебно им хвала што максимално указаују на потребу очувања животне средине, није случајно прва велика конференција свих земаља свијета о очувању животне средине била у Кјоту, конференција која је умногоме промијенила понашање већине влада свијета, све са потписивањем чувеног протокола који је био претеча копенхагеншком и париском споразуму о емисији штентих гасова, или глобалном приступу рјешавања биолошког опстанка становника свијета.

ODGOVORITE
Name

007

25.02.2018 12:57

Kako su putevi zameteni,odlaže se odlazak u EU.

ODGOVORITE
Name

unija

25.02.2018 13:01

Kakav put ka evropskoj uniji od toga nema nista toje sarena laza unijase pocela raspadati stoje onda otisla britanija

ODGOVORITE
Name

Zenon

25.02.2018 14:11

Sto tebe boli ......kuda cemo mi ici?Ako je dobro ,sto vi ne aplicirate?

ODGOVORITE
Name

Polo

25.02.2018 14:45

Sta nam treba evropska unija kad su svi narod otisli za evropu prazna bih a starcima netreba unija nikakva.

ODGOVORITE