ZOI: Ruska himna se ipak čula u Pjongčangu!

Ruski hokejaši i navijači proslavili su osvajanje zlatne medalje tako što su pevali državnu himnu dok je izvođena olimpijska himna na dodeli medalja.

Ostali sportovi 25.02.2018 | 18:15
ZOI: Ruska himna se ipak čula u Pjongčangu!
Ruska himna "grmela" u Pjongčangu! Osvojili su zlato pod olimpijskom zastavom, ali su ruski hokejaši na pobedničkom postolju otpevali himnu svoje zemlje.

Rusija je posle produžetka u finalu pobedila Nemačku sa 4:3 i osvojila zlatnu medalju u hokeju.

Olimpijski komitet Rusije suspendovan je 5. decembra zbog sistemskog dopinga njegovih sportista na Igrama u Sočiju 2014. godine, ali je MOK, uz posebne kriterijume, dozvolio 168 sportista da učestvuju na takmičenju u Pjongčangu. 

Oni su se takmičili pod olimpijskom zastavom i pod imenom "olimpijski sportisti iz Rusije" uz olimpijsku himnu. 

Na ceremoniju otvaranja Rusi su izašli pod olimpijskom zastavom, a pošto je Međunarodni olimpijski komitet danas odlučio da suspenzija ostane na snazi, Rusi će i na ceremoniji zatvaranja biti pod olimpijskom zastavom. 

Ruski hokejaš Bogdan Kiselevič rekao je da je "sloboda govora" to što su ruski reprezentativci pevali svoju himnu.

Ruski tim na Zimskim olimpijskim igrama brojao je 168 članova, ali nisu nastupali pod zastavom svoje zemlje već olimpijskim obeležjima nakon suspenzije Olimpijskog komiteta Rusije od strane MOK zbog rasprostranjenog dopinga u Sočiju 2014. godine.

Hokejaši su osvojili zlato, pobedivši Nemačku u finalu, a na pobedničkom postolju, u tradicionalno crvenim dresovima, u glas su zajedno sa navijačima pevali himnu svoje zemlje dok je svirala himna Olimpijskog komiteta.

Većina njih izjavila je da je time ispunila životni san, da su trenirali za nasjajniju medalju sa olimpijskih igara i da su zajedno doneli odluku da otpevaju himnu Rusije na ceremoniji svečanog proglašenja pobednika.

Selektor ruske hokejaške reprezentacije Oleg Znarok rekao je posle velikog uspeha da ga je pozvao predsednik Vladimir Putin i čestitao čestitao mu na osvajanju zlatne medalje.

"Zvali su me Vladimir Vladimirovič Putin i glavnokomandujući Olimpijskog komiteta Rusije  Aleksandar Dmitrijevič Žukov i čestitali su nam na pobedi. Služimo Rusiji", rekao je Znarok.

Ruski predsednik poslao je poruku hokejašima.

"Put do titule nije bio lak. Ali, uspeli ste da ostanete složni, uz timski duh, volju i karakter pobedili ste jake protivnike i pokazali sjajnu tehniku, sposobnost brzog napada i čvrste odbrane", naveo je Putin.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar