Rezolucija o primirju u Siriji

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je danas usvojio rezoluciju, kojom se zahteva da "bez odlaganja" stupi na snagu 30 dana primirja u Siriji kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći i evakuacije teško bolesnih i ranjenih, javlja Rojters.

Republika Srpska 24.02.2018 | 20:59
Rezolucija o primirju u Siriji
Savet bezbednosti UN prethodno je za petak zakazao glasanje o rezoluciji, a potom je za danas odložio sednicu.

U međuvremenu objavljeno je da je novi talas bombi zasuo sirijski region Guta, uporište pobunjenika, koji istovremeno gađaju bolnicu u prestonici Damasku.

Broj civilnih žrtava i naneta šteta predstavljaju jedan od najgorih slučajeva u Siriji od kako je vlada u velikim sukobima 2016. zauzela delove sirijske provincije Alep, koja je bila pod kontrolom pobunjenika.

Kako britanska agencija navodi, sve oči su uprte u Moskvu i glavno pitanje je da li će Rusija, saveznica sirijskog predsednika Bašara al Asada koja ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN, podržati rezoluciju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije da je Rusija spremna da se usaglasi sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN o Siriji, ali da joj je potrebna garancija o prekidu vatre.

Lideri Francuske i Nemačke su u pismu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zatražili njegovu podršku rezoluciji o hitnom prekidu vatre u Siriji, saopštio je neimenovani izvor iz Jelisejske palate.

Ruski ambasador u UN, Vasili Nebenzja, na čiji zahtev je sazvana sednica, uložio je amandmane na rezoluciju u poslednjem trenutku, navodeći da predložena rezolucija "jednostavno nije realna".

On je takođe optužio svetske medije za masovnu kampanju dezinformisanja koja ignoriše, kako je rekao, da su se na hiljade boraca, uključujući ekstremiste Al Kaide, sklonili u istočnu Gutu odakle napadaju prestonicu.

Članovi Saveta bezbednosti su saopštili da moraju da razmotre ruske predloge.

(Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

popara

24.02.2018 20:12

Ratni zlocinac Asad se ne pojavljue.Ko ce obnoviti Siriju,mozda Rusija koju ce pozvati u pomoc.

ODGOVORITE
Name

Bas Vala

24.02.2018 20:42

A u Saudiskoj Arabiji svake cetiri godine demokratski izbori,sve puca od ljudskih prava.

Name

Pssss..

24.02.2018 20:59

Sta ti znas, ko je zlocinac. Ko si ti idiot.

Name

Ovo

24.02.2018 21:26

Ovo sebe opozicija bombarduje. Zmam da nemaju bombi jer su pod opsadom al je tako kaze Asad. Inace Asad je cuveni mirotvorac dosta sam procitao o njegovom mirotvorstvu umirio je najmanje milion ljudi. Neznam samo otkuda mu podrska Rusije.

Name

Bravo

24.02.2018 21:27

Aaau al je popara informisan auuu pa magarce sve sranje su nsorabili ameri i iteli naftna polja sirijcima citaj novine.

Name

Re Ovo

24.02.2018 22:02

Kako vi simptatisete te koljacke organizacije perfidno i bezobrazno.A sto da bude on mirotvorac sto to nije Saudijska Arabija vasa omilhena koja mu je ubacila 100 hiljada koljaca u zemlju.

Name

Radovan

25.02.2018 11:48

Uvijek se za zločine optužuje legalno izabrana vlast koja hoće da odbrani svoj suverenitet i svoj narod, a one šačice terorista koji imaju podršku "demokratskog" zapada se prikazuju kao ugrožena vrsta. I mi smo svjedoci takvih stvari koje smo doživjeli i preživjeli u prošlom ratu.

Name

Nepristrasni

24.02.2018 20:21

Sta god da je nema opravdanja za masovno bombardovanje tamo gdje su civili o bolnicama je apsurdno govoriti.

ODGOVORITE
Name

Pristrasni

24.02.2018 20:52

Vas baš svašta uče u tim džamijama!

Name

Re Nepristasni

24.02.2018 22:04

A sto se ne predaju. Al Nusra drzi taj narod kao taoce.Sta lazete stalno.