LŠ: Bajern razbio Turke, dade ga i Mesi Čelsiju!

Mesi skinuo maler zvani Čelsi, Bajern "petardom" do četvrtfnala! Čelsi i Barselona odigrali su nerešeno 1:1 prvom meču osmine finala Lige šampiona, dok je Bajern "petardom" ispratio Bešiktaš i već obezbedio plasman dalje.  Vida sve rešio u 16. minutu, Bajern ide turistički u Istanbul.  Bešiktaš sa desetoricom bez šanse u Minhenu. . .  Plan je bio sjajan, Barsa nemoćna, a greška KOBNA! Čelsi je bio spreman na sve, pa i zbunjenog Mesija sa loptom na polovini terena, nisu pali šampioni Engleske ni kad je Vilijan DVA puta pogađao stativu, ali kad je Kristensen pogodio Inijestu. . . na to Konteov tim nije imao odgovor.  Dade ga Mesi Čelsiju! Deveti put Bog pomaže. . . ! Barsa se izvukla na Stamford Bridžu zbog amaterske gluposti Andreasa Kristensena - 1:1.

Fudbal 20.02.2018 | 23:20
LŠ: Bajern razbio Turke, dade ga i Mesi Čelsiju!
’Plavci’ su u Londonu vodili pogotkom Vilijana, ali je važan gol u gostima za Barselonu postigao Lionel Mesi, koji je tako tek u devetom duelu zatresao mrežu Čelsija.

U Minhenu dileme nije bilo već od 16. minuta, kada je Bešiktaš ostao sa igračem manje zbog isključenja Domagoja Vide – Bavarci su to iskoristili i preko Tomasa Milera, Kingslija Komana i Roberta Levandovskog do vrha napunili mrežu rivala (5:0)

Na ’Stamford Bridžu’ je domaćin prepustio inicijativu Kataloncima i pretio iz kontri i polukontri, što je na ovako malom terenu izuzetna taktika. Imali su igrači Čelsija kontrolu, ali nisu imali sreće – Vilijan je dvaput pogađao stativu, Azar u nekoliko navrata bio neprecizan i Barsa se odbranila u prvih 45 minuta.

Ipak, nije nakon nešto više od sata igre, pošto je treća bila sreća za brazilskog vezistu. Brzo su korner izveli Fabregas i Azar, Belgijanac je pronašao Vilijana na ivici kaznenog prostora, ovaj se driblingom oslobodio Busketsa i fantastično pogodio donji desni ugao za 1:0.

Ipak, desetak minuta kasnije Mesi postiže svoj prvi pogodak protiv ’Plavaca’, najviše zahvaljujući velikoj grešci Kristensena. Defanzivac domaćih je dao poprečno dodavanje, to je presekao Inijesta ujedno se oslobodivši čuvara, potom vratio do Mesija koji rutinski pogađa bliži ugao – 1:1.

Ispostaviće se to kao konačan rezultat i ekipa Ernesta Valverdea će pred revanš imati prednost zbog gola u gostima.

Najopasniji su otpisani, prežaljeni, oterani i osporavani.

Upravo to je ove sezone i dalje zvanični šampion Engleske, Antonio Konte, kojem su umesto pojačanja ove zime "dovodili" naslednika.

A namazani Italijan znao je da će sve moći da se okrene u njegovu korist u 180 minuta fudbala sa ponovo moćnom Barselonom. I bio je spreman. Gledao je, studirao, zapažao i odlučio da prvu utakmicu osmine finala Lige šampiona počne bez pravog napadača u nameri da 4-4-2 formaciju Ernestea Valverdea rasformira na sitne komade.

Ove večeri pričali bismo o briljantnoj taktičkoj pobedi čoveka koji dejure i defakto vodi slabiji od dva tima da je svaki od 11 igrača Čelsija na bučnom "Bridžu" sproveo zamisli menadžera do poslednjeg zvižduka sudije Cunajeta Čakira.

Jedan je popustio pod presingom Katalonaca.

Andreas Kristensen dodao je loptu do večnog skoro pa imenjaka, Inijeste, ovaj hladnokrvno pogledao ko je još tu pred istim golom koji je pogodio u 92. minutu ONE Ovrebove utakmice od pre devet godina (ko bi rekao da ima toliko), dodao do Lionela Mesija, a omaleni Argentinac rutinski savladao Tiboa Kurtou iz prve, jedine i poslednje šanse na utakmici.

Ne njegove, celog tima: Čelsi - Barselona 1:1 (0:0)!

Katastrofa za domaćina...

Dade ga Mesi i Česliju...

Već smo pisali o tome da Mesi (do večeras, očigledno) nijednom u osam susreta nije zatresao mrežu Čelsija, šire posmatrano ovaj majstor fudbala nalazio u seriji od pet mečeva pred dolazak u London u kojima se nije upisao u strelce, a Konte je bio spreman da produži taj niz tako što je pravio "živi zid" na sredini terena i tražio da Argentinac igra na bokove ka Đordiju Albi i Serđu Robertu. Odatle, Barselona nije mogla ni da pripreti domaćinu, međutim... Kada Andresu Inijesti dodate loptu u svom šesnaestercu, onda je pogodak najmanje što možete da očekujete.

Fudbaleri Barselone se kući vraćaju s osmehom na licu! A mogli su komotno da završe na štitu...

Šta je Čelsi propustio na Stamford Bridžu! Košarkaškim žargonom opisano - zicer, čistu situaciju. A pre utakmice bili su praktično otpisani, eliminisani, postavljalo se pitanje kakav će konačni rezultat da bude. Odnosno, s kojom razlikom će kaznena ekspedicija Ernesta Valverdea da slavi. Na kraju je i dalje aktuelni engleski šampion bio nadomak fantastičnog rezultata, ali je Lionel Mesi posle osam neuspelih pokušaja konačno uspeo da skine veliko prokletstvo i zatrese mrežu Čelsija! Da malo parafraziramo onu staru - deveti put Bog pomaže. Čelsi - Barselona 1:1. 

Sve je bilo spremno da se Barseloni stavi glava na giljotinu, ali je onda Stamford Bridž video gotovo neobjašnjivu glupost Andreasa Kristensena i njegov poklon najljućem takmacu, koji se sada nalazi u pol poziciji za prolaz u četvrtfinale. Amaterski, nepromišljeno. Kako drugačije objasniti ono što je mladi štoper uradio u presudno 75. minutu, kada je poslao poprečnu loptu na liniji šesnaesterca. Što se kaže - jako i nikome. Tačnije, nikome svom, jer je uspeo samo da prevari Cezara Aspilikuetu i omogući majstoru Andresu Inijesti da uposli Mesija koji je, eto, uspeo da u tefteru precrta još jednu stavku koja mu je poput stene visila iznad glave. Genijalan potez Barsinog kapitena.

Doduše, gledajuću sve ono što je Barselona pokazala u ovih ratobornih 90 minuta, možda je i više zaslužila pobedu, iako je Čelsi zaista bio hrabar i odvažan u nameri da „hrabro pogine“ pod udarom favorizovanog protivnika. Barselona je imala mnogo veći posed lopte, ravno 70 odsto u nekoliko navrata, u svom prepoznatljivom stilu je plela mrežu oko šesnaesterca gola Tiba Kurtoe, ali sve do Kristensenovegreške nije uspevala da probije poslednju liniju Čelsijeve odbrane, gotovo neprobojnu barijeru unutar kaznenog prostora. Čelsi je bio konkretniji, bolji, odlučniji i to je umalo dobro naplatio. Opet, zbog strašnog propusta danskog štopera - nije. 

Ko zna šta bi bilo da je Vilijan rešio samo jedan od ona dva hica u prvom delu utakmice, kada je overio obe Barselonine stative. Prvo levu, onda i desnu iz gotovo identičnih pozicija. Ako je neko zaslužio da bude Čelsijev strelac onda je to Vilijan! To je i učinio posle majstorske reakcije kojom je prevario Serhija Busketsa i Ivana Rakitića i plasirao loptu u donji levi ugao gola na kojem je nemoćan bio Mark Andre ter Štegen. Baš kao i kod ona dva šuta na suprotnoj strani terena. Čelsijev Brazilac strašno je napredovao u poslednje vreme i od igrača zrelog za pakovanje kofera i odlazak postao je neizostavni deo tima. To je večeras potvrdio. 

Iznenadio je sve Antonio Konte odlukom da iz startnih jedanaest izostavi oba klasična napadača na raspolaganju - Alvara Moratu i Olivijea Žirua. Svesno je Italijan išao na to da prepusti dirigentsku palicu Barseloni i svoju šansu čeka iz kontranapada. Ispostavilo se da je to bio (umalo) pun pogodak. 

Barsa jeste držala sve konce u svojim rukama, ali je tada dobro organizovana defanzivna linija Čelsija potpuno neutralisala protivnikovu vatrenu moć sa sve Suarezom, Mesijem, Paulinjom, Inijestom, Rakitićem... I ne samo to - Čelsi se postavio zaista hrabro. Bez respekta, baš u duhu fudbalskog rata koji traje gotovo dve pune decenije. 

Ali, Antonija Kontea i ceo tim Čelsija do revanša na Kamp Nou proganjaće Kristensenov potez koji je sve promenio... Barselona je elementom sreće, ali i čiste majstorije kući poneo gol koji nosi i kartu za četvrtfinale. U Kataloniji za dve sedmice imaće priliku samo da je overi. 

ČELSI - BARSELONA 1:1 (0:0)
/Vilijan 62 - Mesi 75/

Stadion: Stamford Bridž.
Sudija: Džunejt Čakir.

ČELSI (3-4-3): Kurtoa - Ridiger, Kristensen, Aspilikueta - Mozes,  Kante, Fabregas (od 84. Drinkvoter), Alonso - Azar, Pedro (od 83. Morata), Vilijan.

BARSELONA (4-4-2): Ter Štegen - Serđi Roberto, Umtiti, Pike, Alba - Paulinjo (od 63. Vidal), Buskets, Inijesta (od 92. minuta Gomeš), Rakitić - Mesi, Suarez.



A, u Minhenu, ipak, iznad očekivanja.

Bajern je prvi imao šansu, u 10. minutu preko Komana, ali je golman turske ekipe dobro odbranio. Novu šansu domaći su imali četiri minuta kasnije kada je iz dobre pozicije Miler glavom zahvatio loptu, ali je ona otišla pored gola.

U 16. minutu Bešiktaš je ostao sa desetoricom igrača, pošto je crveni karton dobio Domagoj Vida, posle starta i rušenja Levandovskog na ivici kaznenog prostora. Bajern je posle toga preuzeo inicijativu, pokušavali su Hames Rodriges, Mats Humels i David Alaba ali nisu uspeli da postignu gol.

Bajern je ipak poveo u 43. minutu golom Milera, posle dobrog ubacivanja lopte Komana pred gol, i dodavanja Alabe. U prvom poluvremenu Bešiktaš je imao jednu pravu šansu, kada je pokušao Rikardo Kvarežma, ali je dobro odbranio golman Sven Urlih.



Nemački tim je i drugo poluvreme počeo ofanzivno, prvo je Levandovski u 50. minutu pogodio desnu stativu iz slobodnog udarca, a tri minuta kasnije gol je postigao Koman, nakon što je Levandovski centrirao u šesnaesterac.

Treći gol Bajern je postigao u 66. minutu, a ponovo je bio strelac Miler, ali posle asistencije Džošue Kimiha.

Posle toga dvostruki strelac bio je Levandovski. On je četvrti gol za Bajern postigao u 79. minutu, nakon što je natrčao na odbijenu loptu posle šuta Humelsa, a konačan rezultat postavio je u 88. minutu posle dobrog dodavanja Milera.

"PETARDA" BAJERNA i "NULA" BEŠIKTAŠA!

Početak utakmice nije obećavao goleadu u mreži gostiju, međutim, opravdano isključenje Domagoja Vide dovelo je do toga da na "Alijanc areni" gledamo igru mačke (Bajerna) i miša (Bešiktaša).

Bajern - Bešiktaš 5:0 (1:0)!

Minhenska mašinerija je mlela i samlela turskog prvaka. Hrvat je isključen u 16, Vagner Lav promašio veliku šansu u 19. minutu i to je od Turaka bilo sve u Nemačkoj. Vrlo malo od skupog i u prvoj fazi Lige šampiona izuzetno konkretnog i kvalitetnog tima.

Sve ostalo što smo videli za 90 minuta u Minhenu bilo je u režiji Hajnkensove "kaznene ekspedicije". Ređale su se šanse i "padali" golovi - redom Tomas Miler u 43, Kingsli Koman u 53, pa opet Miler u 66. i za kraj dva komada Roberta Levandovskog u 79. i 87. minutu.

Opasnih napada, prilika i stativa bilo je za još najmanje pet komada.

Bajern je nagazio papučicu do pola i odradio posao - Bavarci će u Istanbul gotovo turistički! Kao što se moglo pretpostaviti i kako je zapravo bilo najavljivano neposredno nakon žreba, tim iz Minhena nije imao nikakvih problema u osmini finala. Bešiktaš je došao s određenom idejom na Alijanc arenu, ali sve strategije lukavog Senola Guneša pale su u vodu već u 16. minutu utakmice kada je Domagoj Vida zaradio isključenje. Brojčano slabiji Turci posle toga nisu mogli do časnog rezultata. I pukla je petarda - 5:0. 

Bešiktaš iza sebe ima dosta uspešnu sezonu u Ligi šampiona, međutim ovo večeras ostaće kao mrlja na nešto lepo čega će se navijači turskog velikana kroz koju godinu sećati. Trenutak kada su kola krenula nizbrdo zbio se vrlo rano i otuda ovakav ishod... Hačinson je loše vratio loptu unazad, Domagoj Vidasmatrao da je bolje da pokuša da izbije loptu Levandovskom nego da ga pusti da izađe sam pred Fabrija - a bio je poslednji igrač - umesto lopte potkačio je nogu poljskog napadača i sudija Hacegan nije imao dilemu. Crveni. 

Bajern se jedno vreme mučio da se "prešalta" na varijantu B, da napdne još defanzivniju ekipu, zbijenu u 35 metara od svog gola, ali posle nekoliko promašaja Tomas Miler otvorio je goleadu u finišu prvog poluvremena. 

Miler je večeras bio pokretačka snaga bavarske mašine i to može posebno da raduje Hajnkesa. Nemački as dugo igrao pod ručnom, a ova partija podsetila je na neka njegova izdanja od pre nekoliko godina. Posebno drugi gol u 66. minutu za 3:0, kada je majstorski reagovao ispred našeg Duška Tošića. Do krajaMiler je stigao i da asistira Levandovskom...

Povreda Hamesa Rodrigeza - ili taktička izmena - već u 44. minutu i ulazak Robena ubrzali su Bajern. Više lopti išlo je na Komana, pa i na drugo krilo na koje otišao Holanđanin, a onda se oslobodio prostor i za Levandovskog. Prvi napadač nemačkog šampiona začinio je ovaj trijumf sa dva pogotka i praktično ubio svaku nadu Turaka da mogu do nekog čuda u Istanbulu.  

Sve što je Bešiktaš uradio na ovom susretu bila je šansa Vagnera Lava u 19. minutu meča...

Bajernu je ovo večeras bila 14. pobeda u nizu, čime je izjednačen klupski rekord iz 1980. godine. Za podizanje lestvice na nivo više Bavarci će igrati predstojećeg vikenda kada im na Alijanc arenu dolazi Herta.  

BAJERN - BEŠIKTAŠ 5:0
/Miler 43, 66, Koman 53, Levandovski 79, 88/

Stadion: Alijanc Arena.
Sudija: Ovidiju Hacegan.
Crveni karton: Domagoj Vida (16. minut).

Bajern (4-2-3-1):  Ulrih - Kimih, Boateng, Humels, Alaba - Vidal (Toliso), Martinez - Koman (Riberi), Hames Rodrigez (Roben), Miler - Levandovski;

Bešiktaš (4-2-3-1): Fabri - Adrijano, Pepe, Vida, Erkin (Gonul) - Hačinson, Medel (Arslan) - Kvarežma, Taliska, Babel - Vagner Lav (Tošić).

Revanš utakmice su na programu u sredu, 14. marta od 18 časova u Istanbulu, odnosno 20.45 u Barseloni.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar