ZOI: Osvojile bronzu, a nisu ni bile u finalu!

Južnoj Koreji zlato u štafeti na 3. 000 metara! Ženska reprezentacija Južne Koreje u brzom klizanju na kratkim stazama osvojila je zlatnu medalju na ZOI u Pjongčangu u štafeti na 3. 000 metara.  Holanđanke oborile svetski rekord, a nisu uzele zlatnu medalju u brzom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. Čak nisu ni bile u finalu! Kako je sve to moguće?

Ostali sportovi 20.02.2018 | 20:45
ZOI: Osvojile bronzu, a nisu ni bile u finalu!
Štafeta Južne Koreje je trku završila za četiri minuta, sedam sekundi i 361 stotinku.

Srebrnu medalju osvojile su Italijanke.

Na treći stepenik pobedničkog postolja popele su se klizačice Holandije i to iz B finala. Naime, reprezentacije Kine i Kanade koje su se takmičile u finalu su diskvalifikovane, pa je bronza dodeljena klizačicama Holandije koje su trijumfovale u B finalu.

Zanimljivo je da je Holandija do pobede u B finalu stigla novim svetskim rekordom - 4:03,471. One su tako oborile rekord koji je do sada držala Južna Koreja i koji je iznosio 4:04,222.

Neverovatna dešavanja u ekipnom brzom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.

Ženska štafeta Holandije (na 3.000 metara) oborila je svetski rekord, ali se kući vraća samo sa bronzanom medaljom. Ustvari, Holanđanke treba da su srećne što su uopšte osvojile medalju.

One su, zapravo, klizale u B finalu u kojem su ostvarile vreme od 4.03.371 minuta, brže od bilo koje štafete u A finalu.To je i novi svetski rekord!

Međutim, u međuvremenu su diskvalifikovane dve reprezentacije, pa je Holandija otišla na podijum kao trećeplasirana!

Poredak je bio ovakav: Južna Koreja - zlato, Kina je bila druga, a Italija treća. Međutim, nakon što su reprezentacije Kine i Kanade bile kažnjene, zbog opšteg sudaranja i haosa na ledu, Italiji je pripalo srebro, a srećnim Holanđankama bronzana medalja.

Tokom trke (27 krugova ukupno), vodila se velika borba između Korejanki, Kanađanki i Kineskinja. U jednom trenutku, takmičarka iz Južne Koreje se sudarila sa rivalkom iz Kanade, a onda je nastao pravi haos, poput domino efekta.

Korejanke su plakale od sreće, a Kineskinje od tuge. Ovo je već drugi put da im se dešava ista situacija na olimpijskim igrama. I 2006. godine u Torinu na ledu su osvojile medalju, ali im je ona, zbog prestupa, oduzeta.

Zanimljivo, od 1992. godine, od kada je ova disciplina uvedena u program zimskih olimpijskih igara, prvi put neće biti Kanađanki na pobedničkom podijumu!

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar