Dodik: Agrarni budžet povećan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će agrarni budžet u ovoj godini biti 71 milion KM, te da će, osim ovih sredstava odobrenih za podsticaje, u poljoprivredu biti uloženo dodatnih 131 milion KM kroz razne projekte. I ovom prilikom se okomio na Savjet ministara Bih i kazao da RS ima svoje nadležnosti kada je u pitanju poljoprivreda. za problema izvoza jabuka u Rusiju optužio je BiH.

Republika Srpska 20.02.2018 | 13:04
Dodik: Agrarni budžet povećan
Dodik je rekao da je na današnjem sastanku sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja u Republici Srpskoj postignut dogovor o raspodjeli sredstava putem Pravilnika o podsticajima, koji će na snagu stupiti u narednih desetak dana.

"Prezadovoljan sam činjenicom da niko nije izrazio neslaganje ili nezadovoljstvo raspodjelom sredstava i da možemo sa ponosnom reći da smo ove godine to brzo završili i uz saglasnost svih postigli važan kompromis o veoma bitnom segmentu kao što je poljoprivreda", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka.

Predsjednik Srpske je naveo da ovaj sastanak ne predstavlja kraj razgovora sa poljoprivrednicima, jer još ima problema u nekim sektorima.

"Globalni posao koji želimo da uradimo u ovoj godini je utvrđivanje politike revitalizaciju sela. Naša namjera je da sa stručnjacima i onima koji žive na selu i predstavljaju selo u narednim mjesecima ili u ovoj godini osmislimo posebnu podršku u vezi sa revitalizacijom sela", naglasio je Dodik.

On je dodao da su to dijelom ulaganja u ruralni razvoj, ali da nije riječ o podsticajima, nego i socio-kulturnim segmentima koje selo treba da ima, od infrastrukture, ambulanti i drugih stvari koje treba da budu u funkciji proizvodnje.

"U situaciji smo da je sve manje radnika u poljoprivredi, da ih je sve teže naći, a sa druge strane imamo koncentraciju stanovništva u gradovima za koje nema mogućnosti zapošljavanja. Za to treba naći rješenje", poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje dokle se došlo u otklanjanju problema pri izvozu voća u Rusiju, Dodik je rekao da niko neće koristiti razne nezgode da mijenja nadležnosti, jer Republika Srpska ima svoje nadležnosti za poljoprivredu, što Savjet ministara ne može da mijenja.

On je dodao da je nadležnost BiH bila da spriječi uvoz nekvalitetne robe, ali da se u BiH uvozi roba koja ugrožava zdrave proizvođače, za što odgovornost snosi nivo BiH.

"Da je BiH spriječila nelegalni uvoz voća radi izvoza u Rusiju, ne bi imali ovaj problem. Pitanje je da li to neko namjerno radi da bi ostvario transfer nadležnosti", rekao je Dodik.

Premijer Srpske Željka Cvijanović istakla je da je na današnjem sastanku sa poljoprivrednicima postignut dogovor, te da je agrarni budžet povećan sa 60 na 71 milion KM.

"U okviru toga usaglasili smo raspodjelu podsticaja po kategorijama i po proizvođačima. Mislim da smo postigli puni konsenzus, jer ovo je dobar pravilnik koji treba promovisati u narednom periodu", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da će ukupna ulaganja u poljoprivredu, uz ovaj budžet i sve drugo što se realizuje u ovoj oblasti premašiti 200 miliona KM.

"Moje zadovoljstvo je utoliko veće što znamo da smo i prošle godine uspjeli kroz razgovore da intervenišemo nakon suše, da smo dobili pohvale što smo uspjeli da redovno izvršavamo obaveze, a što je mnogo godina bio problem, ali od prošlog ljeta do sada nema nikakvih probema", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je Vlada Srpske preuzela obavezu da na isti način i sa istom dinamikom izvršava obaveze i u budućem periodu.

"Rekli smo proizvođačima da će, ukoliko dođe do usvajanja zakona o akcizama, doći će i do povećanja agrarnog budžeta kroz dodatnih deset miliona KM, što smo i ostvarili", rekla je Cvijanovićeva i zahvalila predsjedniku Republike što je bio uključen u sve pregovore sa poljoprivrednicima.

Sastanku sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Stevo Mirjanić.

(BN/Srna)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Hare

20.02.2018 12:06

Ja nisam siguran da Rusija uvazava RS bas toliko, koliko bi to RS zeljela.RS je za Rusiju mrtvo slovo.Rusija uvazava BiH kao drzavu, a entitete samo kad su im potrebni za nesto drugo.Primjer je bio kredit od rusije, koji je Dodik u javnosti plasirao. Cekajuci 3 dana pred vratima ruske Vlasti, je najbolji znak koji i bez rijeci objasnjava sve.Ovo objavljivanje od Dodika mi se cini kao:prdilo zrelo, opadalo nezrelo....

ODGOVORITE
Name

srb

20.02.2018 13:43

Nije to samo Rusija, sve zemlje hoce da imaju jednog partnera za razgovor. Nece oni malo u Sa pa malo u Bl pa malo u starMo. Hoce jednu instituciju i to je tako svugdje u svijetu a to vuce da se postigne i odredjeni standard... Tako je a neka nam jabuke propadaju i kompletna poljoprivreda zbog ovih nasih strucnjaka.

Name

Preuzimanje nadleznosti

20.02.2018 19:25

Do sada nisam znao da je institucija Predsjednika RS nadlezana i ovlastena da provodi agrarnu politiku i direktno vrsi podjelu poticaja u poljoprivredi???? Pa prirodnije je da SM to obavlja nego Predsjednik RS.

Name

!?!?

20.02.2018 12:13

Ako vam uzmemo kroz akcize možda vam nešta i damo.

ODGOVORITE
Name

hocemo sada referendum

20.02.2018 12:36

Predsjednik vec godinama plasira suplje price od kojih niko nema koristi.

Name

Gojko

20.02.2018 13:06

Dodik je za sad najbolji, a vi crknite od muke. Kad se pojavi bolji biće izabran, legalno i pošteno, ali takav ne postoji u szp ni blizu. Tako vam je to.

Name

Re Gojko

20.02.2018 13:42

Znamo mi da bi vama i vašem predsjedniku bilo drago da svi mi koji ne mislimo kao i vi pocrkamo, ali eto i pored tolikog vašeg truda mi nekako preživljavamo i opstajemo. Najbolji te krade samo si se negdje duboko zavukao pa to nevidiš ili ste u talu.

Name

Mlki

20.02.2018 12:15

Ti da imas morala podneo bi ostavku,jer ti je sin upleten u tu aferu sa jabukama. A vi bosanski pravoslavci vi ste za njega samo ovce za sisanje bre. I zato svi skupa sada meeeeeeeeeeeee...

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

20.02.2018 12:34

Petlja se u sve. Njegove nadležnosti nisu budžet niti agrarna politika. On sa tim nema ništa, barem tako kaže Ustav. Ali voli da vlada sa svima, a petljanjem i mješanjem podosta stvari i pokvari jer se "inati". Taj njegov "inat" nekošta njega, nego nas. Ali, kada će to ljudi to konačno shvatiti? I onda čovjek dođe do pomalo čudne konstatcije, da nije problem u njemu, nego u nama?!

Name

Re

20.02.2018 13:00

Glupani ne mogu shvatiti da je izborna godina i da samo obecava kao i zeljeznicarima. Dobice njegov ku..., a vec ga svi sis..u!

Name

Posmatram

20.02.2018 12:32

Kakav ovaj nelegalan uvoz spominje. Uvoz jabuka u bih je sasvim legalan, a to sto je neko slagao ruse da se radi o domacem proizvodu to je sasvim druga prica.

ODGOVORITE
Name

kkk

20.02.2018 13:23

Predsjednik se kao i uvijek bori za malog covjeka i cini sve da pomogne selu i poljoprivrednicima!

ODGOVORITE
Name

FIKA

20.02.2018 14:46

DA, ON SE BORI ZA SINA KOJEM DODIJELI KREDIT KOJEG OVAJ NE VRAĆA, PA GA TRETIRA KAO PODSTICAJ-ETO POMOĆI POLJOPRIVREDI.

Name

da, da

20.02.2018 15:24

Posebno dati podsticaje proizvodnji jabuka u Lijevce polju

Name

Re

21.02.2018 12:42

Dobro bi bilo kada bi neko mogao uticati na predsjednika da se prestane boriti za nas kako vi kažete male ljude, mada ja mislim da smo mnogo veći od vas. Od kada se on počeo borit i pomagati nam sve teže i lošije žive "mali ljudi".

Name

Ana

20.02.2018 13:33

A otkad se to predsjednik entiteta petlja u nadležnost ministarstava? Ovo je još jedan dokaz da smo društvo gdje se Dodika pita za sve.

ODGOVORITE
Name

Za ANU

20.02.2018 13:52

POJAVLJUJE SE, IMA ON VOCNJAKE SA NAŠIH LEĐA. RUDONJA JE OBEZBJDIO SEBE,ŽELJKU DRAGICEVIC I OSTALU BAGRU, A O SINU, KCERKI I UNUCIMA DA NE GOVORIMO. PREPALA SE FUKARA LEDA PA VEC JE OVOM PRASINOM NAPLATIO JOS NEOBREZANO VOCE.

Name

Doboj

20.02.2018 14:13

E moja stoko,uzmem vam na gorivu akcizu i vratim vam mrvice. Bee bee bee ovce

ODGOVORITE
Name

usora

20.02.2018 17:26

Za to podršku je bio s Tomašem kod Usorca,preko farmalenda mu dao junice,mehanizaciju od narodnih para...

ODGOVORITE
Name

Zabrinuti Gradanin

21.02.2018 14:10

Citam ove vase komentare i znate da bi se i lud zapitao kakve ovo budale pisu . Pa presjednik je samo bio spona izmedu vlade i poljoprivrednika . I vidite da su svi zadovoljni . A sto se tice dali je presjednik bio kod ovoga onoga ako je dosao u posjetu valjda ima pravo covek . I volio bi da znam kad su se dijelile te junice sa farmalanda posto gore nema vec 5 god krava. Samo ostsli napaceni radnivi.