Prijetio da će se pridružiti ISIL-u

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv dvadesettrogodišnjeg Amira Haskića iz Sarajeva koji je namjeravao da se pridruži "Islamskoj državi".

Bosna i Hercegovina 20.02.2018 | 10:29
Prijetio da će se pridružiti ISIL-u
"Tokom istrage prikupljeni su dokazi da je Haskić ostvarivao kontakt sa aktivnim pripadnicima `Islamske države`, sa namjerom da se pridruži ovim terorističkim strukturama", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici je navedeno da je Haskić u novembru prošle godine, putem interneta, stupio u kontakt sa pripadnikom "Islamske države" u Siriji, te tokom razgovora naveo da je obezbijedio potrebna sredstva i da će im se pridružiti.

"Haskić im je javio da će po dolasku u Siriju zapaliti pasoš BiH i učestvovati u oružanim sukobima. Nakon toga su ga locirale policijske i bezbjednosne strukture u BiH, pretreseni su objekati koje koristi i sada se nalazi u pritvoru", navedeno je u saopštenju.

Haskić je optužen za krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Srna)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Grobar

20.02.2018 09:42

Zivot bez ovih iz federacije nebi bio interesantan,da ih nema valjalo bi ih izmisliti. Al sad ce biti opravdanje za terorizam i to iz reda naroda od kog i potice ovaj terorista i dzihadista!

ODGOVORITE
Name

Grobaru

20.02.2018 09:57

Ne rise, majke ti. Pripadnik naroda, koji je rehabilitirao četnike, kao lafo neke antifašiste, se ibreti drugim fašistima hahaha...

Name

Milorad re Grobar

20.02.2018 10:38

Kako je veliki ravnogorce fini covjece velikog obraza i pameti, sta ima u sumi , koja je godina sad? Ne serendaj puno , ko ide na Krim svruskim placenicima i u Siriju ? Koji idiot.

Name

lakrdija

20.02.2018 10:39

re_Grobar pravi teror je cetiri godine granatirati grad, a licimjerstvo i fasizam te iste zvati narodnim junacima.

Name

Grobar

20.02.2018 10:52

Boli vas(bivse muslimane) istina o tome da su u novijem dobu teroristi samo iz reda vaseg naroda,da je i jedan Srbin samo T od teroriste vec bi se nasao pred ovim kvazi sudom. Ne zivim u sumi,moja suma se nalazi u federaciji,izdajem je sad vama za smjestaj al se izgleda previse druzite sa bukvama.

Name

za lakrdiju

20.02.2018 11:13

Medjede sto ste trazili I dobili st.sto ste se naoruzavsli 90 god.koje formiro teroristicke jedinice zelene beretke I patriosku ligu.koje poubijo vojnike?koliko ste pobili Srba racunajuci I mog tetkka koji vam je vjetovo I osto.zato nejedi govna.dobro ste jos prosli.

Name

Re Grobar

20.02.2018 11:17

I sta kazu Haske presude?

Name

re grobaru

20.02.2018 11:17

Cetnici su se upravo I borili protiv terorista I nigdje nisu uvaceni z planiranje teroristickih nspada ko tvoju.i trebs svim cetnicima podizat dpomenike sirom nase Republike Srpske jer I oni su ucestvovali u odbrani od alijinih terorista

Name

re re grobar

20.02.2018 12:02

De se informisi ko je I koliko platio da se samo Srbi osude.Zato I imaju od vas zafvalnicu pa vas vataju po njiovim zemljama zbog planiranja terorizma.Vidi I svijet polako protiv koga smo ratovali.Pogledaj izkaz vaseg vojnika iz sarajeva koji je ceko u red da siluje curucu od 12 I nije doceko jer je umrla.vi ste obicni divljaci a I svijet svaca polako.

Name

Nenad re Grobar

20.02.2018 12:38

Uvati se gusli , rakije, speka, svoje sume i citaj Dobricu Cosica i uzivaj. Hvala bogu pa nismo svi srbi isti, moji su partizani bili i cetnicke kame stradali, ja se kao srbin s njima identifikovati necu kao i vecina srba, cega se pametan stidi budala i sumnjak se ponosi , 4 g. sam bio u VRS na Grbavici, sta se radilo i kako znamo svi koji smo bili, ako je tebi ponos Brne Gavrilovic, Aleksic vojvoda, Veselin Vlahovic Batko onda se ubij i ti i takvi kao ti. Dok svi narodi ne priznaju ono sto su radili i svi se svima izvinuli nece biti dobro nikome. Ja kao srbin dignute glave svugdje mogu kao i vecina nas a takvi kao ti ne znam. Zalosno

Name

Istok

20.02.2018 10:00

Sta ako je covjek revoltiran situacijom u BiH i samo govori da ce to uraditi. Zar je to zlocin. Sloboda govora je kao i sloboda misljenja osnovno ljudsko pravo . Dokle smo to dosli u ovoj ku..evoj drzavi da svakoga ko ne misli kao vladari i ko se protiv ovog jada pobuni pretvaraju u teroriste. Uskoro ce i Seselja , Pernara , Niksica i ostale hapsiti jer ne misle kao oni i to javno govore. Strah me ove sprege u Srpskog , u Federaciji i u njihovim sudovima gdje sjede priglupe osobe koje sebe nazivaju sudijama . Strah me oruzja , strah me maskiranih spodoba koje se nazivaju specijalna policija. To sve go lopov do lopova . Ovome se mora pruziti otpor . Za zatvaranje mora postojati neko konkretno djelo a ne samo pretpostavka i nagadjanje na osnovu revolta jedne frustrirane osobe. Kao cestit srbin protivim se ovome.

ODGOVORITE
Name

re

20.02.2018 11:19

Prvo drzava I ne postoji.drugo mogo je otic vani pa radit posteno a ne u teroriste.Il je znao da sud beiha po nalogu kakira stite takve koji se pridruze pa se vrate iz id.

Name

Fed

20.02.2018 10:59

Dobar naslov Prijetio da ce se pridruziti ISIL u to ti dode kao Muju kada su sudili za proizvodnju alkohola nasli mu kazan u podrumu

ODGOVORITE
Name

re

20.02.2018 11:22

Njemu je nadjeno da se povezo I da je namjeravo da ode.isto ko kad neko prijeti da ce se ubit pa to uradi za neko vrijeme.Zeleni ako je tvoj nemoras ga odma branit.Zbog takvi I imate naziv leglo terorusta.bar se ogradi nemoj bit ko on.