Polarni medvjedi izumiru za 30 godina?

Najveći kopneni mesožderi na svetu, polarni medvedi, izumreće u narednih 30 do 40 godina, predviđa jedna studija iz 2013. godine.

Zanimljivosti 20.02.2018 | 09:45
Polarni medvjedi izumiru za 30 godina?
Sudbina polarnih medveda je, prenosi Glas Amerike, u direktnoj vezi sa klimatskim promenama i gubitkom leda na Arktiku, koji je njihovo glavno lovište.

Najjednostavnija formula za mršavljenje je: jedite manje i izgubićete kilograme. Novo istraižvanje međutim, pokazalo je da ta jednačina isto tako deluje i na svetsku populaciju polarnih medveda.

„Moraju da ulove barem jednu foku svakih pet do deset dana, to je samo za preživljavanje. Ukoliko to ne uspeju, gube na težini, što onda utiče na druge stvari poput njihovog zdravlja, reproduktivnog kapaciteta, itd“, navodi američki istraživač Džordž Darner.

Klimatske promene, koje su nastale kao posledica ljudskih aktivnosti, znače smanjivanje santi leda i kraći period sezone lova, a sve to znači da medvedi moraju da ulože više energije da bi došli do hrane.

„Ali ako smanjimo taj period, recimo ako se led topi ranije tokom leta, onda izmičemo tlo pod nogama polarnim medvedima, i oni više nemaju platformu za lov na foke“, objašnjava Darner.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Sajens (Science), temelji se na podacima koje su istraživači sakupili posmatrajući snimke zabeležene kamerama koje su postavili, a na kojima se vidi kako medvedi provode sezonu lova.

„Vide se medvedi koji prelaze preko zamrznutog mora, vidi se kako pripremaju rupu iz koje bi trebalo da ulove foku, vidi se kako rone kroz tanak led jureći foke ispod vode, i iz perspektive medveda vidi se kako foka odlazi“.

Istraživanje je, kako se navodi, takođe pokazalo da medvedi tokom sezone lova, kada bi trebalo da se goje, zapravo gube 10 odsto telesne težine.

„Biće gore, pre nego što bude bolje. Loša je situacija za polarne medvede, što bi moglo da ima uticaja i na nas, ljude“, smatra Darner.

U najmanju ruku, upozorava ovaj istraživač, neposredno su ugroženi manji medvedi, biće manje mladunaca, što znači i dugoročni status ugrožene vrste za polarne medvede.

RTS
foto:internet

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

re

20.02.2018 13:05

Je... medvjede. Zivim za dan kada ce ljudi biti ugrozena vrsta!

ODGOVORITE
Name

Ozon

21.02.2018 20:52

Auuu,pa sta ce sad ,,gospodje,,za krzno.

Name

Gama-Ray

21.02.2018 20:55

Vidis prijatelju,mi smo ti termiti,selimo se sa planete na planetu,iscrpimo i potrosimo sve prirodne resurse i tako u krug.Termiti su otporni na rdijaciju,nisi to znao.

Name

medo

21.02.2018 01:48

Treba poslati na polarni pol kadu muniru i bakiru onda sigurno mede nece izumrjeti one znaju mrtvace dizati iz groba da glasaju takoce znati ocuvati i polarne medvjede da ne izumru kada trebadne onece i njiha ozivjeti kao i srebrenicane za glasanje i dati najvecu laz cijelom svijetu u dvadesetom vijeku civilizacije.

ODGOVORITE