U začetku liječiti bolest zavisnosti

Bolesti zavisnosti kao što su droga, alkohol i u novije vrijeme internet treba liječiti u začetku kad su šanse za izliječenje velike, rečeno je na predavanju učenicima Srednje škole „Ivo Andrić“ u Višegradu .

Republika Srpska 19.02.2018 | 22:48
U začetku liječiti bolest zavisnosti
„Prepoznatljivi simptomi bolesti zavisnosti su žudnja i glad, zatim neodoljiva potreba za upotrebom narkotične supstance droge ili alkohola pa onda gubitak samokontrole i tolerancije nakon čega se javlja pretjerano znojenje, drhtanje, strah i na kraju bolovi“, rekao je učenicima neuropsihijatar Ivan Dimitrijević, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu .

On je dodao da onda dolazi i do alterntivnog zamjenjivanja drugih zadovoljstava i hobija, opijanja vikendima u društvu . Ako su tri od navedenih simptoma prisutni, to je onda alarm za uzbunu.



U preventivi na put, često i bez povratka , i oboljevanja djece od bolesti zavisnosti veliku ulogu treba da imaju roditelji, ali i šira društvena zajednica.

„Treba držati pod kontrolom koliko djeca provedu na internetu uz igrice, onemogućiti im bilo kakav kontakt sa alkoholom u što ranijem uzrastu a ako već počinju da piju treba da prvo piju sokove jer poslije litra ove tekućine teško ko će moći konzumirati veću količinu alkohola'', istakao je Dimitrijević.

Dimitrijević savjetuje roditeljima i starateljima da ne puštaju djecu daleko od sebe sve dok oni imaju uticaj na njih i pozitivno ih vaspitavaju kako ih ne bi prepustili ulici i drugima.



BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Boki

20.02.2018 06:07

Bolesti zavisnosti: kriminal, pljačka sopstvenog naroda, korupcija, nepotizam, laž, zaduživanje sopstvenog naroda itd. Kako se liječi?

ODGOVORITE
Name

Big biznis

20.02.2018 07:25

Sverc droge je big biznis u kojem ucestvuje najveci broj politicara na Balkanu.To je problem a ne djeca.

ODGOVORITE
Name

Markone

20.02.2018 09:14

Trenutno najvise ovisnika u RSu je od kocke,kockaju djeca,staro i mlado,a sve se slijeva u dzepove pojedinaca.Samo mali dio se uplati u budzet,cisto toliko da se moze reci da placaju redovno i uredno,plate 16 mil god, a promet u milijardama.

ODGOVORITE
Name

Re

20.02.2018 11:53

Ljubomora i zavist su bolest...takvim ko tebi smetaju i apoteke..brzzinske..pekare...hitno na lijecenje drugar

Name

Re Makarone

20.02.2018 12:50

Izvini,a sta tebe ima da zanima koliko ko zaradjuje,,,imas li ti jado svoj zivot,,nemas..prop’o ko zeton.

Name

Re: Re Makarone

20.02.2018 13:55

Pod 1. Komentar je bio od osobe pod imenom "Markone" a ne "Makarone". Pod 2. Naravno da ga se tiče koliko ko zarađuje i koliko ko plaća porez, trebalo bi i Vas da intresuje. Pod 3. Ne piši ako nemaš ništa pametno reći/napisati!

Name

Re

20.02.2018 16:13

Valjda za to postoje zakoni institucije,zasto bi mene zanimalo koliko zaradjuje moj kolega na poslu,valjda treba da vodim brigu o svojoj plati a ne tudjoj,glup ti komentar do bola

Name

Re Markone

20.02.2018 17:00

Kuc kuc,probudi se ovo je kapitalizam,a ne komunizam i udba ,prespavao si