Ted Po: Srbi su herojski narod

Američki kongresmen Ted Po izjavio je prošle nedelje u Kongresu da su Srbi herojski narod, kao i da Rusi žele da zatruju odnose između SAD i Srbije.

Svijet 19.02.2018 | 21:25
Ted Po: Srbi su herojski narod
Podsećamo, Po je koopredsedavajući u srpskom kokusu u Kongresu SAD, a sa još 13 članova Kongresa poslao je početkom oktobra 2017. pismo američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu u kojem je naglašena potreba da SAD pruže političku podršku Srbiji.

Po je početkom oktobra posetio Srbiju kada se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Tokom obraćanja na zasedanju Kongresa 15. februara Po je rekao da je Srbija “veliki prijatelj SAD“.

“Kao Teksašanin veoma se divim srpskom narodu. Čvrsti stavovi i navika da uvek kažemo ono što mislimo čine nas prirodnim saveznicima. Zapravo, jedna od prvih osoba koje su naselile Teksas bio je Srbin po imenu Đorđe Sagić ili Džordž Fišer kako je bio poznat u SAD, a koji se kao pravni službenik brinuo o miru u Hjustonu.

Ipak, kako kaže, Srbija je “pravdi doprinela mnogo više od toga“.

“Danas odajemo počast srpskim snagama koje su se borile rame uz rame sa Amerikancima tokom najužasnijih sukoba u istoriji. Predsednik Vudro Vilson je 1918. održao govor u kojem je, govoreći o hrabrosti srpskih snaga tokom invazije Austro-Ugarske na Srbiju, rekao: ’Tako hrabro su se sukobili sa snagama deset puta veće i bogatije zemlje. Iako je njihova teritorija bila uništena, a domovi razrušeni, duh srpskog naroda nikada nije bio slomljen’. Kao Teksašanin, divim se tom prkosu snažnijem protivniku“, rekao je Po.

Kongresmen je nakon toga prešao na Drugi svetski rat, rekavši da je za Ameriku u odnosima sa Srbijom ipak najznačajnija priča o Halijard misiji.

“Srpski narod je tokom crnih dana nacističke okupacije demonstrirao svoju hraborst igrajući ključnu ulogu u najvećoj operaciji spasavanja Američkih pilota u istoriji. 1944. američki bombarderi često su napadali nemačke zalihe goriva U Rumuniji. Leteli su preko Jugoslavije i oko 1.500 pilota je oboreno tokom tih misija. Srbi, koji su se borili protiv nemačkih snaga od 1941. godine, rizikovali su svoje živote da spasu Amerikance i sakriju ih od nemačkih patrola“, istakao je Po.

Kako je naveo, “mesecima su hrabri i plemeniti Srbi štitili američke pilote i brinuli se o njima“, da bi u avgustu 1944. bila izvršena evakuacija pilota kod sela Pranjani.

“Više od 60 godina je ova operacija bila tajna, ali sada se sećamo hrabrosti srpskih prijatelja i kažemo hvala. Duh Haljard misije i dalje živi kao neverovatna priča o otporu i heroizmu“, rekao je Po.

Prema njegovim rečima, Srbiji i SAD danas, kao i tokom dva svetska rata Srbiji, preti zajednički neprijatelj.

“Oko 600 stranih boraca je u Siriju došlo sa Balkana. Islamska država i Al Kaida su pretnja Srbiji i njenom regionu isto koliko i Sjedinjenim Državama. Moramo da nastavimo saradnju sa srpskim partnerima kako bismo zaustavili teroriste i neutralizovali mreže za regrutovanje boraca“, naveo je Po.

Osim toga, Po je istakao i da SAD rade sa Srbijom na nezavisnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije, kao i da je “demokratska Srbija u kojoj postoji vladavina prava u insteresu SAD“.

“Međutim, postoje oni koji ne podržavaju taj cilj – ruske dezinformacije su napravljene kako bi Rusija držala Srbiju u sferi svog interesa i zatrovala naše prijateljstvo“, ističe Po.

On navodi da je i pored toga nastavljena integracija Srbije ka Zapadu, a kao primere ističe to što je Srbija 2006. postala deo Partnerstva za mir, kao i da je 2015. potpisan Individualni akcioni plan partnerstva.

“Nedavno je EU objavila da bi Srbija mogla da postane njen deo do 2025. godine. Aplaudiram tom koraku koji će ojačati političke institucije Beograda i njihove ekonomske veze sa Zapadom. Delimo iste snove o slobodnoj budućnosti naših zemalja. Hvala srpskim snagama na tome što su bili uz Ameriku u ratovima u prošlosti i u izazovima sa kojima ćemo se suočiti u budućnosti“, zaključio je Po u Kongresu.

Izvor: B92

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Draško

19.02.2018 20:49

Bla bla bla ... A bombardovanje Srbije i Srpske? I to je herojski čin Amerike? A vojna baza na Kosovu?

ODGOVORITE
Name

Don

19.02.2018 21:00

Ovo se zove politika. Tekst je pun izmišljotina i nepreciznog izlaganja.

Name

dino

19.02.2018 21:14

Drasko. Mi smo bili 4 god borbadovan od vas pa nista nekazem. Barem ste malo osijetili u srbiji kako je. Pozzz

Name

Marko

19.02.2018 21:54

Dino. Mi ne govorimo da smo vasi saveznici niti vam foliramo prijatelja. Otvoreno vas ocima ne mozemo gledati ni vi nas i cao. Ovaj govor o nekom saveznistvu sad i srba a kasnije bombe... cinizam...

Name

DRASKO

20.02.2018 04:57

VRIJEME JE DA SE SJETIS KAKO SU USTASE (hrvati) U II SVET.RATU U HERCEGOVINI OBUKLI ODORE MUSLIMANSKE I STAVILI FESOVE NA GLAVU I POBILI SRBE.TAKO SU ZAVADILI SRBE I MUSLIMANE DS TATUJU.BUDIMO SAD PAMETNI.SRBIJA NECE PROCI NEKAZNJENA ZBOG RATA U JUGI.DALI KROZ RAT.OSZETU ILI SLICNO BOSNI,VUKOVARU,NEDAJ BOZE.TO JE ISTORIJA BALKANACA GLUPIH,UVIJEK SE TUKU ZA TUDJE INTERESE.TREBA HITNOBPRAVIT JUGU OD BIH,SRBIJE,C.GORE,MAKEDONIJE I NOVE ALBANIJE.TO JE OPSTANAK SRBIJE.

Name

E'

20.02.2018 09:17

Tako !

Name

Лажљиви запад

20.02.2018 09:25

Сада, када виде да не могу да сломе свијест србског народа (не причам о петоколонашима који воде неки "дијалог"), "пружају" руку "пријатељства" и покушавају да нам се додворавају. Империјо у растрорству, за десет година те неће бити...

Name

DINO

20.02.2018 10:30

je..m te fino ! Idi bolan medju svoje, sta ces kod Srba.

Name

Aj lov Serbise Pipl

19.02.2018 20:54

Ovaj je izgleda pun love,nesto pikiro,neku fabriku ili neki prirodni resurs koji Srbi jos nisu prodali.

ODGOVORITE
Name

ted

19.02.2018 20:56

Stara izreka ipak vredi da svako zito ima kukolja je ispravna vidis da svi ameri nisu isti da i medju njima ima posteni ljudi kao ovaj kongresmen sto kaze dasu srbi herojski narod nekaje ziv i zdrav zelimu svu srecu i njegovo potomstvose nece stideti za njega

ODGOVORITE
Name

dino

19.02.2018 21:15

E moj Tede. Ti zelis samo cuti ono sto tebi pase

Name

Za DINO

20.02.2018 11:15

Gadis mi se .

Name

In

19.02.2018 21:14

Upravu je covjek da smo hrabar narod ali izaberemo ppgresne ljude kukavice i oni nas odvedu u propast

ODGOVORITE
Name

Zoki

19.02.2018 21:28

Ko tebe placa ??

ODGOVORITE
Name

Tomo

19.02.2018 21:58

Djubre misli nas Srbe budalama praviti od kojeg. ..

ODGOVORITE
Name

Istina

19.02.2018 23:29

Bili nekad...

ODGOVORITE
Name

Srna

20.02.2018 00:01

Ma sta reče.....i sta imamo od toga.....samo nemoj ti Ameru da nas hvalis......eto mi vas opet nevolimo......nesto smjera....

ODGOVORITE
Name

SAD

20.02.2018 09:31

Mogu oni pricat o Rusima sta god izmisle. Ali cinjenica je da nas Rusi nisu BOMBARDOVALI Srbiju - ( Jugoslaviju ) vec Amerika i Saveznici. Zapad nas je lomijo. "Tu je razlika gospodo." Kako povjerovat vasim rijecima ? A sad lomite Rusiju kao nekad Srbiju. Jel vidite zajednicu gospodo.

ODGOVORITE