Presuda: Novinari “Elte” oslobođeni

Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažnom presudom potvrdilo je oslobađanje novinara Elta televizije od optužbe izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, čime je konačno stavljena tačka na predmet koji je vodilo Tužilaštvo BiH.

Republika Srpska 19.02.2018 | 19:08
Presuda: Novinari “Elte” oslobođeni
U drugostepenoj presudi je istaknuto da je potvrđena prvostepena presuda, a na koju je Tužilaštvo BiH uložilo žalbu. Presudom su, takođe, optuženi oslobođeni plaćanja troškova za suđenje.

Podsjećanja radi, u emisiji Elta televizije u februaru 2014. godine Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije, iznio je optužbe na račun Munire Subašić i Hatidže Mehmedović iz Udruženja "Majke Srebrenice". Tada je rekao da će njihove govore stići Božja pravda.

"Božja pravda u Srebrenicu je stigla. O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počeo je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božja pravda je stigla 1995. godine", izjavio je tada Mandić, nakon čega je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu i protiv novinara i urednika Elta televizije.

Nakon toga, optužnicu koju je potpisao Izet Odobašić, tužilac Tužilaštva BiH, sudija za prethodni postupak Suda BiH je odbacio, smatrajući da je sporna izjava okarakterisana kao govor mržnje na osnovu "preširokog i proizvoljnog tumačenja" te da nije uzet cijeli kontekst slučaja. Međutim, nakon toga tročlano vijeće Suda BiH tu optužnicu je potvrdilo i započet je sudski proces.

"Vijeće ne nalazi da je Tužilaštvo BiH osnovano dovelo u pitanje zaključke prvostepenog suda u pogledu odlučnih činjenica, već naprotiv pobijana presuda detaljno daje razloge svom zaključku s kojim se u konačnici i ovo vijeće saglasilo, nalazeći da nije dokazano da je optuženi počinio radnje na način opisan u optužnici", navedeno je.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, smatra da otpočetka ovdje nije bilo elemenata da se uključi Tužilaštvo BiH i da troši budžetska sredstva na optužnice protiv novinara.

"Umjesto da se bavi teškim slučajevima prevara i kriminala koji su u njihovoj nadležnosti, a o kojima mediji svakodnevno izvještavaju, oni se okreću protiv novinara", kaže on.

Izvor: NN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sa strane

19.02.2018 21:57

Sad nek tuže Muniru i traže odštetu. Dosta više i njenog divljanja! Mnoge su majke izgubile sinove, ali ne prave biznis od toga i ne zavađaju narod.

ODGOVORITE