Listanje Zvezdine slavne istorije - pet od sedam u 1/8-finala LE!

Čeka se podvig broj osam!

Fudbal 20.02.2018 | 23:00
Listanje Zvezdine slavne istorije - pet od sedam u 1/8-finala LE!
Proleće u Evropi - 16. po redu. Učinak u dosadašnjim nastupima u osmini finala Lige Evrope - ili ranije Kupa Uefa - prilično ohrabrujuć. Crvena zvezda je, naime, do sada sedam puta igrala šesnaestinu finala drugog po snazi evropskog takmičenja i čak pet puta uspela da iz tih duela izađe kao pobednik!

Red je zato da se uoči revanša sa CSKA u ledenoj Moskvi, u kojoj će crveno-beli pokušati da materijalizuju veoma dobru igru iz remija bez golova u Beogradu, prisetimo kako je sve to izgledalo. Jer onaj ko ne zna istoriju, ne može ništa da očekuje od svoje budućnosti. Posebno zato što je Zvezdina istorija toliko bogata da se njom zaista može pohvaliti.

Pa da krenemo. Debi u osmini finala Kupa Uefa Zvezda je imala u sezoni 1972/1973 kada je u Beogradu savladala Valensiju sa 3:1, a potom i na strani bila bolja - 1:0. Na narednom stepeniku zaustavio ju je Totenhem.

Tri godine kasnije, u sezoni 1975/1976, Hamburg je bio preveliki zalogaj. U Beogradu 1:1, ali u Nemačkoj ubedljiva pobeda domaćeg tima - 4:0.

Odmah sledeće sezone još jedan uspešan pohod na mesto među 16 u tadašnjem Kupu Uefa. Austrija iz Salcburga je u Beču slavila sa 2:1, ali je na “Marakani” bilo 1:0 za crveno-bele, pa je Zvezda prošla dalje zahvaljujući golu u gostima. Nažalost, vratilo joj se u sledećoj rundi takmičenja, pošto je posle 3:1 u Beogradu, AEK u Grčkoj slavio sa 2:0 i izbacio beogradski klub.

U sezoni 1978/1979, jednoj od nasjlavnijih u klupskoj istoriji, Zvezda je na putu do finala Kupa Uefa izbacila Sporting iz Hihona - Cvijetin Blagojević je pogodio za 1:0 na strani i sačuvan gol prednosti remijem u Beogradu (1:1). Kasnije, pred Pižonom Petrovićem, Duletom Savićem, Milošem Šestićem i ostalima, padali su i Arsenal, Vest Bromvič Albion, Herta, da bi tek u finalu, uz sudijsku pomoć, Borusija iz Menhengladbaha zaustavila Zvezdin napad na prvi evropski trofej.

Naredne godine, u šesnaestini finala Kupa Uefa Zvezda je sa dva puta po 3:2 izbacila Karl Cajs Jenu, da bi je u osmini finala izbacio Bajern trijumfom od 2:0 u Minhenu, pošto je u revanšu na “Marakani” Ditmar Henes bio dvostruki strelac, pa su crveno-beli mogli samo do Pirovom pobedom od 3:2.

Drugu eliminaciju u šesnaestini finala Kupa UEFA Zvezda je istrpela u sezoni 1987/1988. Klub Briž je bio surov, uprkos porazu od 3:1 u Beogradu. Na revanšu u Belgiji vratio je sa kamatom - 4:0.

I poslednji put kada je Zvezda igrala šesnaestinu finala Kupa Uefa, sezona 1989/1990, Žalgiris, tada član prve lige SSSR-a, deklasiran. U Beogradu sa 4:1, u gostima sa 1:0. I onda ona bolna eliminacija od Kelna, posle 2:0 na “Marakani”, 0:3 u Kelnu.

Izvukli su tada pouke u Ljutice Bogdana. Već sledeće sezone, Bari, pa Tokio i Zvezda u analima evropskog fudbala. Ne mora i nije realno da sada ode toliko daleko sada, ali bilo bi lepo kada bi ovaj najnoviji evropski uspeh, a dugo se čekao, bio samo uvod u ponovni uspon Crvene zvezde. Utkana je ona u istoriju "bubamare".

Izvor: mozzartsport

FOTO: MN Press

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ЗОРАН

21.02.2018 06:58

Молим , ко зна састав са слике .

ODGOVORITE