Partizan dobio Zvezdu i osvojio Kup!

Partizan je pobednik Kupa Koraća! Košarkaši Partizana pobednici su Triglav osiguranje Kupa Radivoja Koraća, jer su u finalu pobedili Crvenu zvezdu 81:75 (25:9, 24:22, 16:24, 16:20).  Partizan zablistao u finalu i osvojio Kup! Crno-beli u "Čairu" vodili sa 20 poena razlike, pa odbili sve nalete Crvene zvezde u drugom poluvremenu. Najdžel Vilijams-Gos MVP finala.  Partizan ugrabio Žućkovu levicu posle šest godina! Gos eksplodirao, Zvezda se kasno setila! Zvezda pretila preokretom u poslednjoj deonci, ali crno-beli slavili zasluženo - 81:75.

Košarka 19.02.2018 | 01:13
Partizan dobio Zvezdu i osvojio Kup!
Crveno-beli su doputovali u Niš kao favorit, ali u finalu u nisu opravdali taj status, jer je Partizan vodio tokom cele utakmice.

U pojedinim trenucima crno-beli su imali prednost i od 20 poena, uspevali su da prave serije od 10:0 ili 7:0, izdržali su nalet Crvene zvezde kada je prišla na tri poena i zasluženo na kraju osvojili trofej.

Vilijams-Gos je vodio Partizan do pehara sa 23 poena i sedam asistencija, a izuzetno važne uloge odigrali su kapiten Veličković, Gagić, kao i Marinković. 

U redovima Crvene zvezde efikasniji od ostalih bili su Dangubić i Bjelica sa 14 poena, dok je Dilan imao 10 upisanih poena. 

Branilac trofeja od početka turnira nije izgledao ubedljivo, mučio se protiv Borca u četvrtfinali, ali partija koju su prikazali u prvom poluvremenu finalnom meča spada u rubriku "Verovali ili ne". Partizan je prvu četvrtinu dobio sa 25:9 i kasnije je održavao tu prednost sa povremenim padovima ili usponima crveno-belih. 

Crvena zvezda je utakmicu otvorila zakucavanjem Dangubića, ali se na naredni koš iz igre čekalo izuzetno dugo. U prvom poluvremenu finalne utakmice crveno-beli nisu ličili na sebe, delovali su konfuzno, šut je bio katastrofalan, a trener Alimpijević je čestim izmenama pokušavao da pronađe dobitnu petorku. Partizan je, s druge strane, zasipao koš rivala sa svih pozicija, Novica Veličković je imao tri trojke iz četiri pokušaja, a pogađali su još i Aranitović, Von, a važne poene na početku meča imao je i Gagić. 

Crvena zvezda u prvom delu igre nije imala igrača koji će da povuče ekipu, Ročesti je upisao samo dva poena, Antić 4, Lesor 0, a što je najšokantnije on nije imao nijedan šut za 14 minuta provedenih na terenu. Dilan, Bjelica i Dangubić povremenim trzajima pokušavali su da umanje prednost Partizana. Zvezdini brojevi bili su katastrofalni, a šut iz igre gotovo da nije postojao. 

U nastavku meča očekivalo se da Crvena zvezda uhvati priključak, jer nije bilo realno da celu utakmicu odigra na nivou ispod proseka. Uspela je da popravi šut, približila se Partizanu, opasno mu pretila, ali nije imala snage za završni udarac. U poslednjih 30 sekundi moglo je da bude i vatre, ali je Ročesti promašio šut za tri poena, Si je uhvatio loptu i slavlje crno-belih je moglo da počne. 

Bila je ovo treća utakmica beogradskih klubova ove sezone. U prethodna dva duela, u okviru ABA lige, Zvezda je slavila dve pobede – prvi meč dobila je sa 100:84, a drugi sa 86:74.

Partizan je u "Čairu" iznenadio Zvezdu i pre dve godine, ali to je bilo u polufinalu, nakon koga je poražen od Mege. Ovog puta se tim Nenada Čanka revanširao za poraz u prošlogodišnjem finalu, kada je trovanjem oslabljeni tim izgubio 64:74.

Crno-belima je ovo ukupno 14. Kup - tri su osvojili u SFR Jugoslaviji, pet u SR Jugoslaviji, odnosno Srbiji i Crnoj Gori, a šest u samostalnoj Srbiji (2008-2012, 2018).

Zvezda ostaje na devet osvojenih Kupova. Do ove sezone je bila pobednik takmičenja u četiri od poslednjih pet ciklusa.

Početak je bio fenomenalan za crno-bele i katastrofalan za šampiona Srbije i regiona. Partizan je u 13. minutu vodio 31:11, u 19. minutu 46:26.

Zvezda je početkom treće četvrtine prišla na 52:47, ali onda nije imala pre svega ideju u napadu da završi započeti pokušaj preokreta.

Crveno-beli su agresivnom odbranom četiri minuta pre kraja smanjili na samo 69:66, time su sebi dali šansu da se izvuku, kao u četvrtfinalu protiv Borca, ali Feldin i Bjelica su promašili važne trojke, dok je na drugoj strani MVP finala Najdžel Vilijams-Gos dobro izvodio slobodna bacanja i održavao Partizan na koliko-toliko bezbednom odstojanju.

Na kraju, ishod meča je ipak sveden na jedan posed lopte.

Crno-beli su vodili 76:73, tenzija je bila na vrhuncu i tada je odgovornost preuzeo Đorđe Gagić. Iskusni centar je, nemajući kud, iz teške pozicije pogodio poluhorog preko Matijasa Lesora!

"Plus pet" na tridesetak sekundi pre kraja bilo je previše za šuterski neraspoloženu Zvezdu, čija je poslednja slamka spasa otišla sa promašajem Ročestija.

Ovo je bio peti put otkako nacionalni Kup nosi ime legendarnog Radivoja Koraća, da su se u završnu borbu za trofej plasirali Crvena zvezda i Partizan.

Prva dva finala (u Nišu 2009. i 2012) dobio je Partizan, a naredna dva Zvezda (2013. u Kragujevcu i 2017. u Nišu).

Dok su crno-beli doputovali u Niš sa 12 zdravih igrača, pa samim tim nije bilo dileme ko će igrati u finalu, trener crveno-belih Dušan Alimpijević morao je da odluči koju dvojicu će ostaviti u civilu. Prekobrojni su bili Marko Kešelj i Nikola Jovanović.

ČANAK PONOSAN

"Znali smo da će se Zvezda vratiti. Imali smo par kriznih momenata, ali smo izdržali i priveli utakmicu kraju. Teško je bilo šta reći posle ovoga, ponosan sam na igrače i sve u stručnom štabu, koji su mnogo uradili da se ovo dogodi", rekao je trener Partizana Nenad Čanak za TV Arena sport.

Očekivali smo šlag na torti, dobili smo ga. Velika borba u finalu Kupa Radivoja Koraća, borba koja je možda dobila nagoveštaj epiloga već posle 10 minuta. Partizan je imao inicijativu, napravio je veliku razliku, ostavio Zvezdu na devet poena za prvih 10 minuta i uspeo da ostane u prednosti do kraja meča uprkos naletima crveno-belih  -81:75 . Ovo je prva titula Partizana u Kupu još od 2012. godine.

Dakle, posle šest godina čekanja...

Partizan je do trofeja došao najpre uz dobru igru Novice Veličkovića i Najdžela Vilijams Gosa koji je eksplodirao kada je za crno-bele bilo najvažnije. Bio je slab u prve dve utakmice na turniru, ali je ovo bila njegova utakmica.

Zvezda je igrala slabije od onoga na šta je navikla navijače u dosadašnjem delu sezone i nije uspela da se izbori sa onim što nosi finale Kupa. Partizan je zasluženo došao do titule. Onakva igra crveno-belih u prvih  10 minuta morala je da joj se obije o glavu. Protiv Borca se Zvezda volšebno provukla, ali je večeras morala da položi oružje.

Iako je u poslednjim minutima ozbiljno pretila i prišla na tri poena zaostatka. Da je uspela da dobije bio bi to epski preokret.

Naravno, ova utakmica se razlikovala u odnosu na sve dosadašnje jer je dvorana bila krcata, a navijači podeljeni na dve strane. Svaki poen se pratio s glasnim odobravanjem ili zvižducima.

Partizan je krenuo meč  agresivnije, a Gagić i Marinković su to pretvorili u poene, a na njih se nadovezao  Vilijams Gos sa dva pogotka distance i crno-beli  su prvi put napravili razliku od pet poena - 11:6. Kada je Veličković pogodio daleku trojku deo dvorane gde su navijači Partizana je potpuno eksplodirao. Partizan je imao prednost od osam poena. Crno-beli su zadali prvi udarac u bokserskom ringu Čair.

Alimpijević je tražio tajm-aut, napravio rotacije i izmene, a Novica je potom prostrelio još jednu trojku za vođstvo od 17:6. Partizan je u prvih 10 minuta postigao ukupno 25 poena, imao šut za tri 4/4, a Zvezda je za ceo kvartal dala samo devet poena. Strahovit je to bio početak igrača Nenada Čanka. I najlošije četvrtina Zvezde u sezoni bez sumnje. Sa samo jednim košem iz igre.

Očekivao se odgovor Zvezde koja je u ovaj meč ušla kao favorit, ali on je izostajao u prvom poluvremenu. Veličković je igrao nadahnuto, razigravao je ceo tim, stvarno je Partizan delovao dominantno u svim aspektima i došao je do prednosti od 20 razlike (31:11). Zvezda je u tim momentima imala šut iz igre samo 8%.

Pored njega, Najdžel Vilijams Gos je pokazao znatno,znatno bolju igru u odnosu na pre dve na turniru i bio je turbina Partizana. Sve je to, uz promašaje penala Zvezde, dovelo do toga da Partizan ode na odmor sa prednošću od 49:31. Malo je ko je mogao da očekuje ovaj rezultat.

Zvezda je izašla na parket u drugom poluvremenu s jasnom namerom - da što pre spusti razliku. Dangubić je pogodio trojku i malo digao svoje saigrače. Usledila su zakucavanja Omića i Bjelice i Zvezda je prišla na 11 poena prednosti.

Nastavila je Zvezda da diktira ritam, zakuvalo se na parketu, a crveno-beli su prišli na zaostatak  od osam poena već posle pet minuta igre u trećoj deonici. Do kraja trećeg kvartala razlika je bila 10 poena. Partizan je donekle odbio taj nalet.

I uspeo da odbrani još jedan do kraja. I konačne pobede.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 75:81
/9:25, 22:24, 24:16, 20:16/

Dvorana: Čair
Gledalaca: Preko 5.000

PARTIZAN: Vilijams-Gos 23 (za dva poena 6/14, sl. bacanja 11/11, 3sk, 7as, 2ukr), Von 6 (2sk, 2as), Si 5 (6sk, 1ukr, 2blk), Tadić, Aranitović 7, Marinković 10 (3sk), Tanasković, Veličković 13 (trojke 3/5, 7sk), Gavrilović, Andrić 3, Gagić 12 (6sk, 4izg), Šalić 2.

ZVEZDA: Dangubić 14 (3as, 3izg), Davidovac 2, Lazić 4 (3sk), Antić 2, Dobrić 3, Feldin 7, Janković 6 (3sk), Ročesti 7 (3izg), Omić 2, Lesor 4 (4sk, 3as, 2ukr, 1blk), Enis 10 (3sk), Bjelica 14 (6sk, 2as, 2ukr, 1blk).

SUDIJE: Ilija Belošević, Milija Vojinović, Milivoje Jovčić.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar