FZO - poslodavci: Dug 320 miliona

Međusobna dugovanja Fonda zdravstva i poslodavaca veća su od 320 miliona maraka. I jedni i drugi traže da se problem konačno riješi. Stručnjaci okrivljuju Vladu za ovakvo stanje, jer se ne odnosi jednako prema javnom i privatnom sektoru.

Republika Srpska 18.02.2018 | 19:44
FZO - poslodavci: Dug 320 miliona
Dugovanja između Fonda zdravstvenog osiguranja i poslodavaca u Srpskoj premašila su 320 miliona maraka. Poslodavci potražuju od Fonda zdravstva oko 45 miliona. Iz Fonda kažu da rade na pripremi sporazuma o izmirenju duga koji imaju prema poslodavcima po osnovu refundacije bolovanja. Međutim, oni upozoravaju na obaveze koje poslodavci imaju prema njima.

“Dug prema Fondu zbog neuplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje iznosi oko 280 miliona maraka, od čega gotovo pola duga nije realno naplativo, jer se preduzeća nalaze u stečaju ili likvidaciji. Kada bi se doprinosi redovno uplaćivali, priliv Fonda bi bio bolji i Fond bi svoje obaveze mogao da izmiruje na vrijeme”, naglasili su u FZO.

Poslodavci tvrde da se većina tih dugovanja odnosi na javni sektor. Saša Trivić kaže da oni vode određenu bitku sa Fondom zdravstva.

“Ja tebi svaki mjesec plaćam zdravstveno osiguranje, a ti meni ne vraćaš ono što si mi dužan na ime bolovanja, nego kažes - vi ste meni svi zajedno dužni. Dvadeset godina nisam zakasnio sa uplatom doprinosa, a ti meni tri godine nisi platio”, objašnjava Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Stručnjaci smatraju da je najveći krivac u ovom slučaju Vlada Republike Srpske.

“Imamo dvojnost ponašanja vlasti kada je u pitanju javni sektor. Dozvoljeno je da se ne isplaćuju doprinosi, što je totalno nakaradni pristup koji je Vlada dozvolila da se dešava u posljednjih deset godina. Znate, ako imate dvojnost, ako je neko u javnom sektoru, on može da pravi gubitke, ako je u privatnom on mora da propadne. To je način koji nije dobra poslovna klima”, smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Iz Unije poslodavaca su za našu televiziju potvrdili da je održan sastanak sa predstavnicima Fonda zdravstevnog osiguranja i da je dogovoreno da bude potpisan sporazum kojim bi se definisala dugovanja Fonda do 31. decembra prošle godine.

Dogovoreno je da se obaveze po osnovu bolovanja plaćaju svaki mjesec, kako ne bi došlo do daljeg povećanja duga prema poslodavcima.



BN televizija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Pekar

18.02.2018 20:42

ima li neka tema koju ovaj trivic ne komentarise.Pa daj vise izadji na izbore da vidis koliko vrijedis.

ODGOVORITE
Name

re

20.02.2018 10:22

Izgleda da nema,..zeljan covjek promocije,..

Name

Gavean

19.02.2018 06:00

Pobjeda i napredak sa nasim carem i svetosavskim mučenikom gosp uvaženim predsjednikom Miloradom Dodoikom na izborima i ekononomskom prosperitetu.

ODGOVORITE
Name

Pixy

19.02.2018 07:19

Godinama nisu plaćali poreze i doprinose (moglo im se), i samo gurnuli firmu u stečaj...kakvo domaćinsko vodjenje RS?!

ODGOVORITE
Name

Odgovornosti

19.02.2018 10:33

nikad, samo priča, mi sto nas je nevolja pritiska, trpimo.