"Srpski" Bajern osvojio Kup poslije 50 godina!

Bajern iz Minhena osvojio je Kup Nemačke pošto je pobedio berlinsku Albu sa 80:75.  Prvi trofej "srpskog" Bajerna! Tim Aleksandra Đorđevića pobedio Albu u uzbudljivoj finalnoj utakmici Kupa Nemačke.  Minhen slavi Đorđevića! Bajern posle 50 godina uzeo Kup! Drugi trofej u trenerskoj karijeri, odličan Vladimir Lučić.

Košarka 18.02.2018 | 19:45
"Srpski" Bajern osvojio Kup poslije 50 godina!
Tim koji predvodi Aleksandar Đorđević uspeo je iz trećeg pokušaja da osvoji trofej pošto je u prethodna dva finala Bajern poražen.

Trofej tako podižu četiri Srbina. Osim Đorđevića, tu su i Milan Mačvan, Stefan Jović i Vladimir Lučić od kojih je poslednji odigrao dobru utakmicu.

Džered Kaningem je bio najbolji strelac na meču sa 28 poena, a Lučić je dodao 12. 

Redži Reding je imao poen više, a na drugoj strani je Pejton Siva ubacio 11 poena i imao je sedam asistencija, ali i sedam izgubljenih lopti. Srpski plej Stefan Jović je ubacio tek dva poena za Bajern ali je imao pet asistencija. 

Posle tesnog prvog poluvremena, Alba je uglavnom održavala prednost, Bajern je u nastavku na krilima Lučića i Kaningema uspeo da preokrene, a Kaningem je slobodnim bacanjima pred kraj i definitivno odlučio pobednika za drugi Kup u klupskoj istoriji. 

U meču za treće mesto Ulm, koga je Bajern pobedio u subotu, bio je bolji od Bajrojta. Ovo je inače prva pobeda Bajerna u Kupu od 1968. godine.

Košarkaši Bajerna posle tačno 50 godina su osvojili drugi Kup Nemačke u svojoj istoriji, ujedno prvi trofej u "eri" Aleksandra Đorđevića, koji trenira Bavarce od leta 2016. godine.

Bajern je u finalu završnog turnira, održanog u Ulmu, pobedio Albu velikim preokretom u poslednjoj četvrtini - 80:75 (19:20, 17:18, 18:21, 26:16)!

Srpski košarkaši ostavili su svoj pečat na ovoj utakmici.

Vladimir Lučić za 17 minuta je nanizao 12 poena (trojke 2/3, za dva poena 1/2, slobodna bacanja 4/4), četiri skoka, jednu asistenciju, dve ukradene lopte i jednu blokadu, dok je Stefan Jović za 21 minut dao dva poena (trojke 0/3, za dva 1/1) i tome dodao pet asistencija, dva skoka, tri ukradene lopte i jednu blokadu.

Milan Mačvan je nedavno doživeo tešku povredu kolena, pa je operisan i završio je sezonu. Ipak, ovo je i njegov trofej.

Đorđevićev tim kontrolisao je utakmicu sredinom trećeg kvartala, kada je košem Lučića vodio 54:50.

Alba je do 33. minuta napravila seriju od čak 17:3 i trojkom Pejtona Sive otišla na "plus 10" (57:67), tako da se u tom trenutku nalazila na korak od trijumfa.

Međutim, Bajern je "zategao" odbranu i do 40. minuta dozvolio protivniku da postigne samo dve trojke (Grigonis i Siva).

Minhenska ekipa u tom periodu je pravila serije od 5:0, 6:0 i 11:0, pa je tridesetak sekundi pre kraja povela sa praktično nedostižnih 79:73.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Džared Kaningem sa 28 poena, dok su se kod Albe izdvojili Luk Sikma sa 14 i naturalizovani Srbin Bogdan Radosavljević sa 12 poena.

I Stefan Peno bio je vrlo dobar. Za 12 minuta postigao je osam poena (trojke 1/3, 1/2 za dva, bacanja 3/4), uhvatio tri lopte i jednom asistirao.

Minhen je u transu, Minhen slavi Aleksandra Đorđevića! Posla tačno pola veka, odnosno 50 godina čekanja Bajern je u svoje klupske vitrine stavio trofej osvajača Kupa Nemačke! Bajern je u finalnom okršaju savladao Albu rezultatom 80:75 (19:20, 17:18, 18:21, 26:16) i prekinuo gotovo nestvaran post u jednom od najvažnijih takmičenja nemačke klupske košarke!

Uprkos tome što je u finišu treće i početkom četvrte deonice bio bez poena punih šest minuta i četrdeset sekundi, a Alba serijom 13:0 stigao do preokreta i vođstva rezultatom 64:54, Bajern je uspeo da konsoliduje redove, počne da igra košarku na željenom nivou i domogne se prvog trofeja u svim takmičenjima posle gotovo četiri godine! 

Strašni košgeterski post razbio je Vladimir Lučić trojkom na asistenciju Stefana Jovića, a iako je Pejton Siva nekoliko trenutaka kasnije vratio istom merom, Bajern je pronašao unutrašnju snagu da krene u potpunu ofanzivu koja se konačno isplatila! Prvo je Džared Kaningem pogodio dva slobodna bacanja, da bi Brejdon Hobs učinio isto, a na trojku Marijusa Grigonisa Bajern je reagovao serijom 6:0 kojom su Redži Reding i Danilo Bartel uveli meč u dramatičnu završnicu.

Ključni detalj preokreta bila je strašna odbrana Bajerna, koja je u završna četiri minuta bila zategnuta „pod konac“. Uprkos novoj trojci Pejtona Sive, Bajern je ponovo izudarao rivala brzim poenima, gde su briljirali Kaningem i Hobs. Upravo su oni iskreirali pobedničku seriju 9:0 kojom je Bajern stigao do minimalne, ali važne prednosti (77:73), koju je začinio Reding sa dva penala na 28 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene!

Tačku na pobedu stavio je najbolji strelac utakmice Kaningem, čime je stigao do 28 poena (12/14 sa penala), čemu je dopisao četiri skoka. Odličan je bio i Vladimir Lučić sa 12 poena i četiri uhvaćene lopte, dok je Reding imao 13 poena, pet skokova i tri asistencije. Jović je meč završio sa svega dva poena, ali i pet završnih dodavanja. Kod Albe najefikasniji je bio Luk Sikma sa 14 poena. 

KUP NEMAČKE:

Meč za treće mesto:

Ulm - Bajrot 81:79

Finale:

Bajern - Alba 80:75
/Kaningem 28 - Sikma 14/ 

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar