Od revizije do posebne sjednice

Predstavničko vijeće Parlamentarne skupštine BiH održaće posebnu sjednicu na kojoj će da budu razmatrani revizorski izvještaji za 10 institucija kojima je Kancelarija za reviziju BiH za 2016. godinu dala mišljenje sa rezervom.

Bosna i Hercegovina 18.02.2018 | 19:45
Od revizije do posebne sjednice
Posebna sjednica Predstavničkog vijeća biće održana na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, koji smatraju da revizorski izvještaji u kojima je istaknuto mišljenje o nepravilnostima u finansijskom poslovanju zaslužuju ozbiljnu diskusiju.

Oni istuču da kroz raspravu treba sagledati i zakonodavnu ulogu Parlamenta, odnosno način na koji može pomoći institucijama koje su iskazale slabosti u poslovanju.

"Ako zakoni nisu u redu, hajde da ih mijenjamo", poručuje poslanik SNSD-a Nikola Špirić i dodaje:

"Vi znate da i Brisel, i Vašington, i sve ostale međunarodne adrese skreću pažnju i pišu preporuke za BiH. Nelogično je da policijske agencije i pravosudne institucije imaju probleme sa Kancelarijom za reviziju u smislu nepoštovanja Zakona o javnim nabavkama. Pa to su institucije koje bi trebalo da se bave kršenjem zakona u drugim institucijama."

Prijedlog SNSD-a o održavanju posebne sjednice podržali su i poslanici SDS-a. Smatraju da je to dobra ideja i da o reviziji institucija treba ozbiljno razgovarati, a ne kao Vlada Republike Srpske na čelu sa SNSD-om odbaciti izvještaj revizije i smijeniti glavnog revizora.

"Pozdravljamo odluku da se Predstavničko vijeće bavi ovim izvještajima u kojima je skrenuta pažnja na nedostatke u poslovanju. Time mi praktično afirmišemo Kancelariju za reviziju kao nezavisnu instituciju koja prije svega radi u interesu građana", kaže poslanik SDS-a Borislav Bojić i ističe da revizija mora da radi bez pritisaka.

"Očigledno je da na nekim nivoima vlasti ima pritisaka na reviziju. To se najbolje moglo vidjeti u Republici Srpskoj, gdje je zbog revizorskog izvještaja, koji se nije dopao Vladi, smijenjen glavni revizor. To je politička smjena, a podsjećam vas da je glavnog revizora postavila stranka koja ga je i smijenila. Vjerujem da se takav skandal ovdje neće ponoviti", kaže Bojić.

Na pitanje zašto odjednom želja za ozbiljnom raspravom o revizorskim izvještajima i zar nije jednostavnije, po uzoru na Vladu Republike Srpske, odbaciti izvještaj i smijeniti revizora, poslanik SNSD-a Nikola Špirić odgovara:

"Ovdje se ne bavimo kvalitetom i pozicijom revizora. To bi bilo skretanje pažnje na drugu stranu."

Inicijativu SNSD-a o održavanju posebne sjednice na kojoj će se raspravljati o revizorskim izvještajima sa mišljenjem i rezervom podržala je većina poslanika. Ta ideja jedino se nije dopala njihovim kolegama ih HDZ-a, koji smatraju da je riječ o nekoj vrsti političkih poruka.

Kancelarija za reviziju institucija BiH uradila je izvještaj o finansijskom poslovanju 73 institucije za 2016. godinu.

Negativnih mišljenja nije bilo. Pozitivno mišljenje dobile su 23 institucije, 40 kontrolisanih institucija dobilo je pozitivno mišljenje sa rezervom, dok je 10 institucija ocijenjeno mišljenjem s rezervom, uz naredbu da do naredne revizije otklone uočene nepravilnosti.



BN televizija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

apel

18.02.2018 20:13

Nama ne trebaju revizori nego sudnice za kriminalce!

ODGOVORITE
Name

re

18.02.2018 21:52

Danas dobise kompliment od Junkera kao najnesposobnije drustvo su Balkanci???

Name

Milokrad

18.02.2018 23:54

Milokrade bekrijo opet auto go,ovaj put da bi skrenuo paznju kupuj tenkove.Al za svoje ukucane.

Name

SNSD i Revizija???? hahaha ha ha

19.02.2018 12:58

Kakav je ovo ološ majko božja! Oni iz SNSD a da postavljaju pitanja o Reviziji i izvještajima,oni koji su postavili perača novca JOVU RADUKIĆA za glavnog Revizora Republike Srpske,JOVO RADUKIĆ već devet godina pere novac za Novomatic Admiral i Milorada Dodika i to preko firmi NOVO RS doo i RSA Gaming doo. Ovaj ološ više nije za zatvora,oni su sazreli za ludnicu!

ODGOVORITE
Name

re

19.02.2018 13:34

Sve je točno i to znaju svi koji rade u ministarstvu financija Republike Srpske da je balavi Jovo Radukić perač Novomaticovog novca kao i njegov poslusnik iz poreske uprave Kojić, a Kojićevog brata sin Dejan je direktor tih firmi Novo rs doo i RSA Gaming doo......