KRK - finale: Faktor umora...

Ko odmorniji dočekuje finale u Nišu?

Košarka 18.02.2018 | 16:45
KRK - finale: Faktor umora...
Kup je kratko takmičenje. Eksplozivno takmičenje. Jedan, dva, tri - i gotovo. Mnogo potrošnje u kratkom vremenskom periodu. Crvena zvezda i Partizan su stigli do finala Kupa Radivoja Koraća i čeka ih treća utakmica za tri, odnosno četiri dana.

Ko je umorniji, ko je kako rasporedio minutažu, ko ima dužu klupu?

Krenimo od početka. Oba tima su imala jednu težu i jednu lakšu utakmicu. Za Partizan je to išlo prirodno, dok je Zvezda imala daleko teži posao u četvrtfinalu nego u polufinalu. Borac je bio na korak od senzacije.

I na tom meču ne samo da su se igrači emotivni potrošili, već su i psihički potrošeni više nego što je to stručni štab predviđao.

„Potrošili smo se mnogo više nego što smo planirali”, rekao je Alimpijević posle tog meča.

Koliko je to važan aspekat i deo i večerašnje utakmice govori činjenica da je trener Zvezde o tome govorio još pre početka turnira.

Ali, istakao je i da on iz određenog ugla gleda pozitivno na to što će Zvezda igrati tri meča za četiri dana. Da je to prednost crveno-belih.

"Značajno je to za nas i određena je prednost, jer odigrati tri utakmice u četiri dana nije lako i nama je možda to najbliže od svih ekipa koje su tamo. Navikli smo na naporan ritam i to kada imate manje vremena za spremanje utakmica", rekao je Alimpijević verovano pre svega misleći na situacije u kojima je Zvezda igrala po dva meča i to u Evroligi i to uz putovanja. Sigurno je imunitet crveno-belima jači od Partizana u ovom aspektu.

Naravno, o raspoređenosti minuta je govorio i Nenad Čanak. Dovoljno je samo reći da jeu prvom meču protiv Zlatibora ubacivao u igru svih 12 igrača! I da u tom meču, recimo, niko nije igrao više od 22 minuta, a praktično je svima maksimalno dozirana minutaža. Najveći su teret podneli Andrić, Tanasković, Si i Von.

Za razliku od toga u drugom meču Čanak je držao Vilijams Gosa, Sija i Marinkovića blizu 30 minuta na parketu i igrao je sa 10 igrača u rotaciji. Bio je to teži meč i crno-beli su se svakako više potrošili u njemu.

Objektivno gledano, Zvezda ima dužu rotaciju i dužu klupu. Vrlo moguće da ćemo videti dva igrača Zvezde u sastavu a da nisu ni igrali u prva dva meča - Pera Antića i Stefana Jankovića. To je luksuz kakav Partizan sebi ne može da priušti,  tiče se dužine klupe.

Takođe, Zvezda je igra tri meča za četiri dana, a Partizan tri meča u tri dana bez odmora s tim da je njegovo polufinale završeno posle Zvezdinog meča što dodatno otežava stvar crno-belima. Sa druge strane problem Zvezde je što su Feldin i Ročesti  bili malo više opterećeni minutažom. Mnogo je važno po Zvezdu kako će Enis odigrati jer je Ročesti igrač koji je sigurno podneo najveći teret u dosadašnjem delu sezone, a radi se o jednom od najstarijih igrača u postavi. Enis je to dobro radio u polufinalu.

Partizan je u dosadašnjem delu sezone odigrao 32 meča ukupno računajući ABA ligu (20 mečeva), Evrokup (10 utakmica) i Kup Radivoja Koraća (četvrtfinale i polufinale).

Zvezda je u ABA ligi (20) i Evroligi  (22) odigrala ukupno  42 meča, pa sa i ova dva prva na Kupu to daje cifru od 44 utakmice u dosadašnjem delu sezone. Dakle, 12 utakmica više od večitog rivala.

Izvor: mozzartsport

FOTO: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar