Analiza - KRK: Traži se MVP!

Ko će se večeras najbolje pokazati?

Košarka 18.02.2018 | 18:30
Analiza - KRK: Traži se MVP!
Stigli smo do same završnice Kupa Radivoja Koraća, čeka nas večiti derbi u finalu od 21 čas, a pored pobednika meča i osvajača Žućkove levice dobićemo i MVP-ja finala. Ova titula se dodeljuje od 2003. godine, a do sada su je osvajali igrači poput Redžija Frimena, Gorana Jeretina,  Aleksa Marića, Džejmsa Gista, Marka Gudurića.

Do sada je bio slučaj da se gleda indeks korisnosti u finalu i da se jednostavno titula dodeli najkorisnijem igraču, kao što to titula sama kaže.

Pa, ko bi mogao da se okiti s njom?

Dosta će toga zavisiti ko će biti osvajač. Vrlo često se događalo da MVP dolazi iz pobedničke ekipe. Ako gledamo statistiku, iz Crvene zvezde bi to mogli da budu igrači koji vole da napadaju koš i koji imaju veliki broj poena u rukama. Tu pre svega tipujemo na Tejlora Ročestija koji pored poena ima odlične asistencije, ali i Džejmsa Feldina koji kada eksplodira zna bukvalno da zatrpa koš protivnika. Davao je ove sezone i po 29 poena na utakmici. Pored njih opcija je i Dilan Eniskoji igra u jako dobroj  formi. U polufinalu je ubacio 20 poena za poluvreme i imao seriju 6/6 van linije 6,75.

Kod Partizana je svakako u prvom  planu Novica Veličković. Jasno, to je igrač koji lagano puni sve statističke kolone - od poena, preko skokova pa i u asistencijama je jako dobar na ovom turniru, ima ih četiri po utakmici. Inače, Veličković je već bio MVP finala našeg Kupa 2009. godineu pobedi baš nad Zvezdom. Pored Novice tipujemo još i na Đorđa Gagića koji je u polufinalu imao 14 poena i uz to 13 skokova. Da se nije ispromašivao zicera ispod koša i slobodnih bacanja (5/10), učinak bi mu bio još ubitačniji. Igra u jako dobroj formi. U istoj takvoj formi je i Vanja  Marinković, pre svega šuterskoj. U polufinalu je dao 18 poena, gađao je 5/7 za tri poena i time praktično bio jedan od igrača odluke. Ako ponovi ovakvu partiju i tome doda još neke dobre brojke u statističkim kolonama može da se dokopa nagrade najkorisnijeg igrača.

Košarka jeste timska igra, ali niko ne može da porekne da su kvalitetni i raspoloženi pojedinci često ona ključna kopča koja razdvaja pobednike od onih drugih.

MVP osvajači:

2003 - Redži Frimen
2004 - Goran Jeretin
2005 - Bojan Popović
2006 - Goran Jeretin
2007 - Dragan Labović
2008 - Milenko Tepić
2009 - Novica Veličković
2010 - Aleks Marić
2011 - Džejms Gist
2012 - Danilo Anđušić
2013 - Demarkus Nelson
2014 - Vasilije Micić
2015 - Luka Mitrović
2016 - Nikola Ivanović
2017 - Marko Gudurić

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar