EK: "Delfini" poraženi od Hrvatske u Splitu!

Vaterpolo reprezentacija Srbije porazom od domaćina Hrvatske je završila kvalifikacioni turnir za Evropa kup.  Bez gola 11 minuta - prvak sveta to kažnjava: Hrvati u Splitu kao i u Budimpešti! Srbija, ipak, osigurala plasman na F8 novoformirane Ervropske lige.  Tri utakmice za 24 sata - NEHUMANO! Poraz Srbije! "Delfini" za samo 24 sata odigrali tri meča na turniru LEN Evrokupa u Splitu, a poslednji protiv najjačeg rivala - Hrvatske.

Ostali sportovi 17.02.2018 | 22:00
EK: "Delfini" poraženi od Hrvatske u Splitu!
Srbija je u poslednjoj utakmici u Splitu izgubila sa 9:7 (2:3, 3:1, 3:1, 1:2). Prethodno su pobeđeni Malta, Grčka i Holandija.

Najefikasniiji u srpskom timu bio je Dušan Mandić sa tri gola, dva je postigao Strahinja Rašović, a po jedan Nikola Jakšić i Filip Filipović.

Hrvatsku su sa po dva pogotka predvodili Maro Joković i Loren Fatović, a po jedan su postigli Marko Macan, Ante Vukićević, Josip Vrlić, Anđelo Setka i Havijer Garsija. 

"Barakude" su meč rešile u drugoj i trećoj četvrtini, pošto su ovaj period igre dobili sa 6:2. Srbija je pokušala u poslednjoj deonici da se vrati, ali Hrvatska je zasluženo došla do pobede. 

Srbija će učestvovati u Superfinalu Evropa kupa, koje će se održati od 5. do 8. aprila.

Više od 11 minuta bez gola. Previše za ozbiljan tim. Pogotovo ako je u pitanju olimpijski prvak i ako je naspram njega aktuelni prvak sveta. Vrlo dobro je izgledala reprezentacija Srbije do sredine druge četvrtine, imala i igru i rezultat, ali ju je prelaz iz te sve do završnice treće deonice koštao pobede nad Hrvatskom. I to u njenom bazenu. Posledica: drugi trijumf domaćina u novoformiranoj Evropskoj ligi, a prvi poraz našeg državnog tima.

Rezultatski, ovih 7:9 ne bi trebalo da brinu selektora Dejana Savića, jer je i pre večerašnjeg susreta u Splitu naš sastav osigurao plasman na Fajnal ejt. Što se i podrazumevalo od Delfina, koji su u jutarnjem terminu ubedljivo savladali Holandiju (15:7) i sa stoprocentnim učinkom izašli na megdan izabranicima Ivice Tucaka.

Hrvati su ostavili utisak reprezenatcije kojoj je više stalo. Možda i zbog prethodnog poraza od Grčke, a čini se još više usled činjenice da se ovaj turnir igra u Rijeci, pa im je bilo važno da se razmahnu. Učinili su to tako što su 2:4, na pet minuta i 11 sekundi pre kraja prvog poluvremena pretvorili u sigurnih 7:4 na 5.12 pre isteka treće deonice. Uzvratio je Strahinja Rašović tek na 1.26 pre kraja treće četvrtine, kasnije postgao još jedan (strelci bili još Filip Filipović i Nikola Jakšić) međutim, pošteno je priznati da je rival imali više raspoloženih pojedinaca, iako je Dušan Mandić u uvodu meča bio razigran i efektan, pa sa tri hica najavio drugačiji epilog nego u polufinalu SP, letos u Budimpešti.

Kod Barakuda su pogađali Marko Joković i Loren Fatović (po dvaput), Marko Macan, AnteVukićević, Josip Vrljić, Anđelo Setka i Havrijer Garsija.

Hrvatska je zasluženo u pravoj sportskoj atmosferi u Splitu savladala Srbiju. Ako se u nedelju ne dogode čuda i Hrvatska, odnosno Grčka pobede Maltu i Holandiju, "delfini" će zbog više postignutih golova u duelima sa Grčkom i Hrvatskom biti prva.

Srbija je za 24 sata igrala sa Grčkom, Holandijom i Hrvatskom, tako da je domaćin imao daleko više prostora za odmor.

Utakmica je za "delfine" počela dobro. Odličnom odbranom i preko raspoloženih Mandića i Jakšića u napadu, Srbija je povela 4:2.

Nažalost, tu je i stala.

Hrvatska je do poluvremena preokrenula zahvaljujući Fatoviću i na veliki odmor otišla sa golom prednosti 5:4. "Barakude" su dominirale u trećem periodu i vrlo brzo je razlika zbog nešto lošije igre u odbrani bila tri gola.

Seriju loših napada prekinuo je Strahinja Rašović smanjivši na 7:5 ali je Joković u finišu tog dela igre povisio na 8:5. 

Kada je početkom poslednje četvrtine prednost domaćina otišla na "plus četiri", činilo se da je ubedljiv poraz blizu. Ipak, Rašović je smanjio na 9:6, a kapiten Filipović je 39 sekundi pre kraja postigao gol za konačan rezultat.

"U ovom trenutku smo imali mali fond igrača. Imali smo i dobre stvari, ali i greške i uvek moramo da znamo čije boje branimo", rekao je golman Branislav Mitrović.

Strahinja Rašović je istakao pad u drugom delu druge četvrtine: "Ne znam šta se dogodilo. Oni su to majstorski iskoristili. Znamo da možemo bolje pre svega sa igrom."

Miloš Ćuk je bio kratak:

"Tri utakmice za 24 sata. Nehumano. Dok je bilo snage bilo je i igre."

Atmosfera u Splitu bila je odlična. S tribina se nije čuo nijedan zvižduk tokom predstavljanja igrača i intoniranja himne "Bože pravde".

Tabela grupe B Evropa kupa:

1. Srbija 4 3 0 1 51:29 9
2. Grčka 3 2 0 1 36:18 6
3. Hrvatska 3 2 0 1 29:17 6
4. Holandija 3 1 0 2 23:39 3
5. Malta 3 0 0 3 13:49 0

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Star sport

Komentari / 0

Ostavite komentar