KRK: Zvezda preko FMP u novom finalu!

Zvezda na krilima Enisa do novog finala u Čairu! Crvena zvezda prvi je finalista Triglav osiguranje Kupa Radivoja Koraća pošto je pred 4. 500 navijača u Čairu porazila FMP – 98:82 (27:28, 24:16, 22:17, 25:21).  Crveno-beli i uz raspodelu minutaže rutinski pobedili svoj razvojni tim. Stefan Lazarević već u prvom minutu povredio koleno.  Enisova šuterska rapsodija odvela Zvezdu u finale Kupa - presudila serija 6/6.  Crveno-beli se relativno rutinski plasirali u borbu za trofej u Nišu savladavši FMP.

Košarka 17.02.2018 | 21:15
KRK: Zvezda preko FMP u novom finalu!
Za razliku od meča protiv čačanskog Borca, kada je branilac trofeja tek posle produžetka uspeo da izbegne senzaciju, srpski i regionalni šampion bio je daleko sigurniji protiv ekipe iz Železnika i imaće priliku u nedelju da stigne do rekordne sedme 'Žućkove levice'.

Ipak, koliko je sada crveno-bele služio šut (18/32 za dva, 17/30 za tri), toliko nisu bili dovoljno kvalitetni u odbrani, što je u prvoj deonici kažnjavao raspoloženi Filip Čović za vođstvo 'Pantera' posle uvodnih deset minuta igre. 

Nekadašnji plej tima sa Malog Kalemegdana pogodio je prva četiri šuta za tri poena, ali se sve promenilo kada je Dušan Alimpijević u igru uveo Dilana Enisa. 

Fantastični Kanađanin pokrenuo je neverovatnu seriju sa šest pogođenih trojki iz isto toliko pokušaja, za svojih 20 poena u prvom poluvremenu, a ispratili su ga Tejlor Ročesti i Milko Bjelica, pa je Zvezda na odmor otišla sa osetnom prednošću. 

Pokušao je FMP da uzvrati u nastavku, u dva navrata je uspeo da se vrati na svega pet poena zaostatka, ali je rival uvek imao spreman odgovor, najčešće šutevima van linije 6,75, i potpuno rutinski i zasluženo rešio duel u svoju korist.

Najefikasniji u redovima pobednika bio je upravo Enis koji je ostao na 20 poena (1/2 za dva, 6/8 za tri), za nešto manje od 19 minuta u igri, uz tri asistencije, a najbolje su ga pratili spomenuti Bjelica sa 16, odnosno Ročesti sa jednim poenom manje i pet asistencija.

Istakli su se još i kapiten Branko Lazić sa 13 poena i dve ukradene, kao i Marko Kešelj sa devet.

S druge strane, FMP je predvodio sjajni rezervista Dragan Apić sa 21 poenom (7/9 za dva), dok je Čović upisao 19 (2/5 za dva, 4/8 za tri) i pet uspešnih dodavanja, ali i čak osam izgubljenih lopti.

Dvocifren učinak imali su još Boriša Simanić sa 14 poena i pet uhvaćenih lopti i Nemanja Nenadić sa 12, dok je meč, nažalost, obeležila i teška povreda Stefana Lazarevića već u prvom minutu, kada je na rukama saigrača i sa suzama u očima napustio parket.

Crvena zvezda se bez problema plasirala u finale Kupa Radivoja Koraća i u nedelju od 21.00 će braniti "Žućkovu levicu" protiv Partizana ili Mege.

U meču koji će ostati upamćen i po ozbiljnoj povredi kolena Stefana Lazarevića, crveno-beli su 17. put zaredom, počev od sezone 2014/15, izašli kao pobednici iz duela sa FMP Železnikom - 98:82 (27:28, 24:16, 22:17, 25:21)!

Time su se plasirali u finale šesti put u poslednjih sedam sezona. Osvajači trofeja bili su 2013, 2014, 2015. i 2017, a gubili su od Partizana u finalu 2011. i polufinalu 2016.

Izabranici Dušana Alimpijevića traljavo su počeli aktuelni završni turnir Kupa. Na jedvite jade su izbegli eliminaciju od čačanskog Borca (85:79 posle produžetka), nakon čega su obećali da će u nastavku takmičenja u Nišu imati znatno ozbiljniji pristup.

U prvoj četvrtini ih je namučio raspoloženi Filip Čović, ali onda je Dilan Enis zaigrao kao u transu. Kanađanin je do 18. minuta uputio šest šuteva za tri poena i pogodio svih šest, što je Zvezdu odvelo na "plus 13" (48:35, 51:38) i nagovestilo kakav će biti konačan ishod.

Drugo poluvreme donelo je prilično monotonu igru, sve dok FMP od 31. do 33. minuta nije iznenada napravio seriju od 9:0 i prišao na 75:70.

Međutim, Džejms Feldin i Marko Kešelj trojkama su ekspresno vratili Zvezdi dvocifreno vođstvo (81:70), nakon čega se razigrao i Alen Omić, za lagano privođenje posla kraju.

Prošle godine su se u polufinalu sastali isti protivnici, a crveno-beli su takođe pobedili sa 16 razlike - 76:60.

Posle mesec dana pauze, u timu Zvezde našao se i Pero Antić, ali nije ulazio u igru, dok je Stefan Janković pratio utakmicu u civilu, pošto se još oporavlja od virusa.

ŠUTERSKI PREOBRAŽAJ

Zvezda je u četvrtak protiv Borca šutirala trojke 7/36, što je umnogome uticalo da Čačani umalo naprave senzaciju. Protiv FMP, potpuno druga priča što se tiče šuta iza linije 6,75 metara - 18/32.

Crvena zvezda nije briljirala, ali se manje-više rutinski plasirala u finale Kupa Radivoja Koraća!

Do takvog rezultata je pre svega došla posle fantastične serije troki Dilana Enisa u prvom poluvremenu, te dobrim rolama Branka Lazića i Milka Bjelice u nastavku utakmice 98:82. Rezultatski ubedljivije nego što je to bilo stanje na parketu.

Ritam meča je bio prilično spor, neće Dušan Alimpijević biti prezadovoljan igrom svog tima, ima tu još dosta mesta za napredak, ali je i to bilo dovoljno da se prvi favorit za titulu plasira u finale i ostvari primarni cilj.

Enis je bio najefikasniji sa 20 poena, Bjelica je dodao 16, Ročesti  14. Na drugoj strani Apić je dao 21 poen, a Čović 19.

Tamo će Zvezda igrati sa pobednikom drugog polufinala u kom se sastaju Partizan i Mega Leks.

Na početku duela Zvezda je ponovo  delovala  smušeno, posebno u odbrani. To je FMP iskoristio pa je poenima Čovića i Simanića držao prednost od šest poena prednosti. Ipak, Zvezda se ovoga puta nije dala iznenaditi. Prvo je  poentirao Lazić, pa je onda Ročesti imao trojku i neke veoma dobre poteze pa je Zvezda brzo stigla do prednosti, a Amerikanac dobio aplauze od prisutnih u dvorani za svoje majstorstvo.

Početak duela obeležila je i povreda Stefana Lazarevića kog je Majkl Odžo izneo sa parketa. Zaista to nije delovalo dobro. Videćemo kolika pauza čeka košarkaša FMP-a.

Ipak, ni FMP nije želeo da odustane od svoje igre. Nastavili su Panteri da napadaju preko Apića i to im je ponovo donelo prevlast na semaforu. Bili su ravnopravan rival.

Videlo se da je Dilan Enis u šuterskoj “zoni”, kada je pogodio prvu  trojku na kraju prve četvrtfine uz zvuk sirene, a to se nastavilo i kasnije kada je povezao  ukupno čak šest preciznih šuteva van 6,75, bez promašaja, i uz jedan prodor i polaganje bio je pravi predvodnik Zvezde u prvom poluvremenu.

Dao je 20 poena u prvih 20 minuta. Protiv toga ne bi mogle da se izbore ni dosta jače ekipe od Crvene zvezde. Na talasu njegove dobre igre i dobrih poteza Branka Lazića Zvezda je otišla na odmor sa prednošću od sedam poena (51:44). Nije to bila neka prednost  s obzirom na to šta je sve Enis pogodio. Ostali su zakazali, posebno u odbrani… Sve van te serije bilo je u egalu, tako da se dobro veče Enisa pokazalo kao presudno.

Inače, Pero Antić je bio u timu, ali ga Alimpijević nije uvodio u igru na ovoj utakmici.

I u nastavku duela se pokazalo da Zvezda najviše problema ima da sačuva Apića u reketu, a s njim se najviše mučio Matijas Lesor. Kao i sa gorostasnim Majklom Odžom.

Kontratežu mu je pravio Milko Bjelica koji se s dva zakucavanja i jednom trojkom i polaganjem držao svoj tim u prednosti od oko 10 poena razlike. Malo je Zvezda uspela da zategne i odbranu i to je bilo dovoljno da se održi prednost do kraja meča. FMP je imao i jedan napad u poslednjoj deonici, prišao je na pet poena zaostatka, a tada je upravo Feldin dao trojku, pa i Marko Kešelj. I Zvezda je opet otišla na dvocifrenu prednost.

Zvezda će u  finalu igrati protiv boljeg iz meča Partizan- Mega Bemaks koji je na programu od 21 čas.

Kup Radivoja Koraća: Crvena zvezda - FMP 98:82

Dvorana Čair, Niš
Sudije: Vojinović, Obrknežević, Glišić

CRVENA ZVEZDA: Kešelj 9, Dangubić, Davidovac 3, Lazić 13, Antić, Dobrić, Feldin 7, Ročesti 14, Omić 8, Lesor 8, Enis 20, Bjelica 16

FMP: Lazarević, Čović 19, Uskoković, Jeremić, Apić 21, Nenadić 12, Radanov 7, Bursać, Radovanović, Šešlija, Simanić 14, Odžo 9

Drugo polufinale na programu je od 21 čas, a sastaju se Mega Bemaks i Partizan.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar