Šta su slagali Dodik i Lukač?!

Ko će obučavati Specijalnu policiju RS? Šta je Lukač potpisao u Moskvi? Od koga će nabavljati oružje? Da li će Amerikanci raditi po ruskim standardima?

Republika Srpska 17.02.2018 | 08:05
Šta su slagali Dodik i Lukač?!
Istog dana, u srijedu, kada se ministar policije Dragan Lukač obraćao narodu Srpske, vođa Noćnih vukova Aleksandr Zadostanov zvani Hirurg obratio se Glasu Srspke.

Huk naših motora već čuje cijela zemlja, bratska RS, ali i cijeli svijet kao huk ruskog reaktora“, poručiće „bratskom narodu“ prijatelj Vladimira Putina čije se ime nalazi na crnoj listi SAD-a zbog formiranja paravojnih formacija u Ukrajini. 

Samo sat ranije, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kazao je da on i njegova policija nemaju ništa s Rusima, te da će pripadnike MUP-a obučavati Amerikanci. 

ŠTA JE APSOLUTNA LAŽ

Apsolutna je laž da će neko od ruskih operativaca učestvovati u obuci Specijalnih jedinica MUP-a RS niti bilo kojih drugih naših jedinica“, izjavio je ministar Lukač na konferenciji za medije, u srijedu, 14. februara 2018. godine.

Isti čovjek, ministar Dragan Lukač, dakle, prije tačno dvije godine, u intervjuu za Nezavisne novine, izdanje za 19. 2. 2016. godine, tvrdio je nešto drugo.

Ministar unutrašnjh poslova RS Dragan Lukač istakao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova zainteresovano za nabavku nove opreme, ali i nekih vrsta oružja iz Rusije. Lukač je naveo da će u tu zemlju na obuku uskoro biti upućeni pripadnici Specijalne jedinice Policije Republike Srpske“, glasi vijest objavljena 19.2.2016. godine na servisu novinske agencije Srna, koje se u daljem tekstu poziva na Lukačev intervju dat Nezavisnim novinama. 

Da ponovimo još jednom – ministar Lukač je u februaru 2018. godine izjavio da „nikakvi Rusi neće obučavati pripadnike MUP-a RS“, dok je dvije godine ranije u provadinim medijima RS kazao da će upravo od Rusa nabaviti oružje, te da će Rusi obučavati pripadnike MUP-a RS. No, to nije sve. 

Centralni dnevnik Radio televizije Republike Srpske  od 22. 10. 2015. godine. 

Voditelji dnevnika izvještavaju javnost da je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač u Moskvi potpisao Memorandum o razumijevanju sa Upravom MUP-a Moskve. Lukač se tada sastao sa generalnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije – Igorom Zubovim. Na sastanku je, ustvrdili su voditelji Dnevnika, bilo riječi o „budućoj saradnji protiv terorizma i o obuci specijalnih snaga policije“. 



U prilogu koji je uslijedio nakon najave, novinarka RTRS-a navodi da je u „Memorandumu definisana i obuka naših pripadnika specijalnih policija u ruskim vojnim redovima“. Potom se začuo glas ministra Dragana Lukača koji je kazao da „svakako obuka naših ljudi u njihovom centru će mnogo značiti u budućoj saradnji i u korištenju opreme koju oni koriste“.

Ukratko, javni RTV servis RS-a i sam ministar Lukač su u oktobru 2015. godine izvijestili da će specijalce RS obučavati „vojni instruktori“ Ruske Federacije. Sve, dakle, suprotno od onoga što je ministar Dragan Lukač kazao na konferenciji za novinare održanoj 14. februara 2018. godine.

April 2016. godine. Nakon što su obilježili Dan policije RS, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i tadašnji direktor policije Gojko Vasić sastali su se sa delegacijom MUP-a Ruske Federacije, te dogovorili konkretne oblike saradnje u više pravaca.

Možda jedan od najznačajnijih oblika saradnje je obuka Specijalne jedinice MUP-a RS i Jedinice za podršku u centrima za obuku Ruske Federacije, kao i dolazak ruskih instruktora u RS“, objavile su 5. 4. 2016. godine Nezavisne novine u svom izvještaju sa sastanka čelnika policije RS i Ruske Federacije. 

Niko od čelnika MUP-a RS ovu informaciju nije demantovao sve do prije tri dana kada je ministar Lukač kazao da „nikakvi Rusi ne dolaze“.

LAŽ NA SLUŽBENOJ STRANICI

Ipak, službena stranica MUP-a RS govori malo drugačije. Na dan 31. januar 2018. godine  objavljena je službena informacija MUP-a RS da se ministar Dragan Lukač sreo sa ruskim ambasadorom Petrom Ivancovom, te da je ministar „upoznao ruskog ambasadora o planiranim aktivnostima MUP-a RS“. 

Sve, dakle, suprotno onome što je ministar Dragan Lukač kazao na konferenciji za medije održanoj 14. februara 2018. godine povodom objave informacije da MUP RS-a nabavlja 2500 automatskih pušaka. Ministar Lukač je tada kazao da će pripadnike MUP-a RS obučavati Amerikanci. No, opet neke stvari nisu logične. 

Prema dokumentima, MUP RS-a nabavlja jurišne puške kalibra 7,62 milimetra, što je, prema izjavama stručnjaka z oblasti bezbjednosti, standard koji koristi vojska Ruske Federacije. Standard NATO-a, koji se, logično primjenjuje i u Americi, je 5,56 milimetara. Stoga nije jasno kako će Amerikanci obučavati pripadnike MUP-a RS po ruskim standardima.

Osim toga, MUP RS je u svom saopštenju od 13. februara 2018. godine naveo  da će sve svoje pripadnike naoružati dugim cijevima. Ukupno, dakle 7000 dugih cijevi.

To je naše pravo, Bosna i Hercegovina nije nadležna za policiju, niti ima ustavno pravo na to. To što je neko isforsirao i napravio neke vještačke i antiustavne tvorevine, poput SIPA-e, to je neka druga stvar, ali toga sigurno neće biti u budućnosti“, kazao je 12. februara 2018. godine  predsjednik RS Milorad Dodik. 

Ističemo – predsjednik RS je, potvrđujući nabavku 2500 automatskih pušaka za pripadnike MUP-a RS, kazao da u budućnosti neće postojati „vještačke tvorevine poput SIPA“. To je, u suštini, samo nastavak izjave koju je 13. decembra 2015. godine, dva mjeseca nakon potpisivanja Memoranduma u Moskvi, dao ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Policija Srpske ubuduće će spriječiti svaki pokušaj SIPA-e da pretrese prostorije lokalnih i republičkih institucija RS“, kazao je tada ministar Lukač.

Od tada su aktivnosti SIPA-e na teritoriji RS-a svedene na minimum, dok Milorad Dodik, po ruskim standardima, dugim cijevima naoružava pripadnike MUP-a RS. 

Legitimno je prvo MUP-a RS-a da se naoružava i obučava za posao koji je predviđen Ustavom“, kazao je Dodik. 

U januaru prošle godine, Milorad Dodik je organizovao referendum, koji je proglašen neustavnim. U novembru 2017. godine Milorad Dodik je pred kamerama Deutsche Wellea crtao kartu Balkana na kojoj je podijelio BiH.

ŠTA FALI, BAŠ LIJEPO

Šta fali, baš lijepo, ovdje bi bila Bosna, a ovdje bi bila Herceg-Bosna. Neka ostane sama. I mi ćemo ostati. Mi nemamo namjeru da ukinemo sebe i pripojimo Srbiji. Republika Srbija će ostati. Kako ima Vojvodina, tako može biti i Republika Srpska“, kazao tada je Dodik.

Nepuni mjesec kasnije, u Narodnoj skupštini RS održan je sastanak ratnih veterana RS, potomaka veterana i čelnika proruskih udruženja Naslednici pobjede i Srbska čast. Deset dana kasnije, Veterani Republike Srpske nabavili su najmanje stotinu novih vojnih uniformi. 

U januaru 2018. godine, povodom Dana RS, Milorad Dodik je ugostio proruskog separatistu Anatoljija Bilbova, čelnika Južne Osetije, paradržavne tvorevine koja se nalazi u granicama Gruzije, a koju  je priznala samo Ruska Federacija.  

Istog dana, Milorad Dodik je odlikovao Aleksandra Zaldostanova, vođu ruskih Noćnih vukova koji se nalazi crnoj listi SAD-a zbog formiranja proruskih paravojnih formacija u Ukrajini. Sredinom februara Zaldostanov se obratio „bratskom narodu Srpske“ poručivši da RS „čuje huk ruskog reaktora“.  

Za mjesec dana MUP RS će dobiti kontigent od 2500 automatskih pušaka.

Izvor: Žurnal.info

Komentari / 58

Ostavite komentar
Name

Laki

17.02.2018 07:10

Ova dvojica su vec odavno upleteni u velike lazi, ali nije to vazno..

ODGOVORITE
Name

Koo

17.02.2018 07:29

A sto je onda vazno?Njihove lazi ce nas uvuci u rat, samo ovaj put Srbi nece znati za koga i zasto se bore. Vjerovatno za Rusiju! Ali nema veze, kao sto kazes, narod se pravi lud i jos uvijek je zahvaljujuci Dodiku, Bakiru i ostaloj marvi, zadojen nacionalizmom i misljenjem da im drugi hoce nauditi. Gluposti, narodi BiH posluju i zive kako znaju i umiju, jer je marka marka i nebitno od koga ona dolazi, od nje moje dijete ima rucak i kiflu u skoli.

Name

Laki

17.02.2018 07:36

Vi ste svi optereceni sa politicarima nema te nikakve koristi od njih..ili izadjite na ulicu ili sutite

Name

ideja

17.02.2018 08:17

Taman smo se htjeli njih otarasiti kada ono kupise duge cijevi. Sta sada? Mozda nam moze pomoci Mektic sa svojim dokazima, a onda ukljuciti korumpirano tuzilastvo RS-a?

Name

kuju nama sa nama

17.02.2018 08:18

Upravo tako nekako Laki,ali narod ne konta nista.Ukoliko zapuca,Srbi ce biti pogazeni za 24 sata i to prvenstveno u medjusobnoj likvidaciji u nastaloj guzvi,a onda zbog nejedinstva i kukavicluka ,koga se dobro sjecam iz onog rata.Zato ovaj put .... lojalnost,dotle su me dovela srpska preseravanja....ONAKO REALNO...STA TO IMA POSEBNO STVORENO OD STRANE SRBA ZA 25 GODINA DA BIH GA IA ILI BILO KO BRANIO ...MOZDA FIRME KOJE SU PRIVATIZOVALI..MA KAKO DA NE...I NA KRAJU KAD ZAPUCA,AKO ZAPUCA...BOJ NE BIJE SVJETLO ORUZJE,NITI MOBILNI INTERNET,NEGO SRCE U JUNAKA I PSIHOFIZICKA KONDICIJA..SVE VAM JE JASNO I IZ OVOGA..

Name

danak u krvi

17.02.2018 08:31

Posto su u lazi ova dvojica moraju ici do kraja i borice se za stolicu pa makar sa puskama u ruci. Drugog izbora oni nemaju. Tim teze za postene progresivne snage u zemlji.

Name

Re

17.02.2018 08:35

Pustili mu da kupi puske i zakuva. Dejtonom ko prekrsi sporazum vraca se ustav SR BiH ukidaju entiteti. Eto to je nam kraj

Name

Banjaluka

17.02.2018 09:06

Čuj oni lažu, nije moguće

Name

Veselko

17.02.2018 09:39

Prodane duše, prvo sa turcima , pa sad malo CIA, koliko je kostala prodaja RS?

Name

ppnj

17.02.2018 10:45

Da je ziv Veliki srpski vladika bi rekao...... ".. laze i kad suze roni, ali niko krupnije od dodika ne laze. Mile laze bilo sta kad kaze..."

Name

Loko

17.02.2018 10:54

Loš naslov, lakše je pobrojati šta nisu slagali!!

Name

Peki

17.02.2018 15:04

Izgleda da nekim bolesnicima koji nas srbe predstavljaju jos rat tutnji u glavama, ako dodze do rata u BiH opet za to ce SNSD biti kriv, bojim se da bi doslo do velikog krvoprolica i trajnog nestanka srba u BiH kao i RS, s tim sto ce malo ko htjeti uzeti pusku. Sve ovo sto idiot radi je zbog fotelje i kriminala da se spasi. Nek nam se bog smiluje. Mi moramo racunati na to da ni druga strana ne posmatra ovo nijemo sto dodatno doljeva ulje na vatru. Pitam svakog normalnog covjeka je li spreman da gine za nista ??? Ja nisam i kidam pukne li metak , dosta 4 g.od mene u ratu.

Name

kuku nama sa nama

18.02.2018 07:37

Peki,ja nemam gdje kidati,jer kad sam ostavio pusku a predao njima vlast,racunao sam da je to to..Medjutim,ako bas moradnem...ovaj put...LOJALNOST je moj izbor...vidis i sam kako oni protiv kojih bismi se trebali boriti za Dodikovinu,gaje svoju tradiciju i zrtve rata..nas Duduk ne ide na stratista...

Name

General

17.02.2018 07:14

Teroristi!

ODGOVORITE
Name

Za LAKI

17.02.2018 08:00

PICKO POVEDI TI NAROD.

Name

Re General

17.02.2018 08:56

Ne dao bog nereda na ovim prostorima a da se Mile kojim slučajem nađe na mjestu glavnokomandujućeg oružanim snagama koje bi bile znatno slabije nego kakva je bila VRS postrojena 12. maja 1992 koliko ga poznajem taj bi komandantu glavnog štaba komandovao putem skajpa sa pristojne daljine, jer nebi taj žrtvovao svoju glavu po cijenu da naših glava padne na hiljade. Bar je ovo što tvrdim pokazao kad je bio puno i mlađi i jači nego sada. Sad me vi snsd-ovi botovi demantujte

Name

dnk

17.02.2018 13:51

Slagali su sve i sada lažu i kradu Srpski rod!

Name

Čik,čik,čik pogodi

17.02.2018 07:29

Neko je zavrnuo nekome ruku...

ODGOVORITE
Name

Prevencija

17.02.2018 07:34

Ko neće sranja gas odavde.

ODGOVORITE
Name

Za Prevenciju

17.02.2018 08:05

NEMA GAS, IMA BORBA PROTIV LOPOVA DODIKA, LUKACA I OSTALE MAFIJE PA ONDA GAS.ONI I ŽELE DA OVO STO JE OSTALO DS GAS.LOPOVE POTUCI SVIM SREDSTVIMA DA PRVO RAZMISLE PA PRICAJU NARODU OVAJ VUCIC VIDI ALI MU SE DOPADA DA DODIK UVLACI RS U SUKOB.STA IMA RS SA UREDENJEM VOJVODINE.

Name

re

17.02.2018 08:12

Ovo je užasno stanje, život je sveden na rijaliti šou, glavni likovi su nekolicina političara, a rtrs se pretvorio u expozituru jednog čovjeka, naravno da mladi bježe odavde, život je jedan i najmanje je potrebno protračit ga gledajući i slušajući bolesnu politiku. Ništa se ne dešava, sve je na margini društva, kritička misao ne postoji ili je veoma rijetka (BN), sve poluge sistema su uzurpirane, ništa ne funkcioniše, zvecka se oruđjem, nigdje rasprave o izgradnji poslovne klime, konstantno zaduživanje, krediti, obveznice, izigravanje nekog faktora....kultura i kulturna dešavanja ne postoje....sve gola bijeda i bezvezna politika, odavde treba bježati čim prije.

Name

Lepa

17.02.2018 09:16

Meni je lepo!

Name

Re Lepa

17.02.2018 11:02

Pa piše “ko neće sranja”...ako ti je lepo, a ti uživaj...dok traje.

Name

re Lepa

17.02.2018 14:59

Mora da si na budžetu ili kako u narodu znaju reći "na državnoj sisi", dobro se zna da je takvih na hiljade zaposleno na izmišljenim radnim mjestima a svi su oni glasačka mašinerija. To što se sve to finasira na kredit nikoga ne zanima. Jedno znam, žali boše omladine što izgide, tek se sa ove vremenske distance vidi koliko je rat bio poguban i bezvrijedan, kad mi neko kaže "oni su ugradili svoje živote u temelkje RS", ugradili su svoje živote da bi mafija mogla krasti, tu su oni ugradili živote.

Name

Sahtor Party

17.02.2018 22:55

Porditi ovo sa mafijom nema smisla,ipak su mafija gospoda.

Name

Turboskara

17.02.2018 07:44

A imali nešto da ova dvojica nisu slagali.Sve i RS je utemeljeno na laž SnSDa vlade Željke PredCednika pa i ovog Lukača Majkičke i ostali.RS je Fatamorgana SNSDa.Biče strašno kad ta Fatamorgana nestane zna se šta ostane ništa .

ODGOVORITE
Name

In

17.02.2018 23:07

Za Lepu ti si ocito na sisi nekog politicara pa nastavi sisati ali postedi nas normalne ljude svojih bljuotina

Name

Dijagnoza

17.02.2018 07:47

Rekao sam da to što sam rekao nisam rekao niti ću reći da sam rekao a ako kažem što nisam rekao rekao sam da nisam rekao. Sve što nisam rekao rekao sam a što sam rekao nisam rekao. Jel Vam jasno? I nemojte me više pitati šta nisam rekao a rekao sam. Ajd od.ebi.

ODGOVORITE
Name

Па

17.02.2018 08:25

Саавим нормално. Тачно су ови назови новинари покваренији и од ових надриполитичара. Изјава 2015, 2016 и 2018 па нормално је да долази до помјерања. Шта хоћете? Једном нешто кажеш и то остаје за сва времена, ма баш. И да је то неко важан па ајде него обични један министарчић.

Name

Sakib

17.02.2018 07:47

I šta sad sa ovim tekstom. Nek se obuče gdje hoće kao da je bitno

ODGOVORITE
Name

Lažno Ime

17.02.2018 08:21

Ne razumiješ poentu...

Name

una

17.02.2018 08:51

Tekst je uzaludni pokusaj dokazivanja nemoguceg.Procitas i zaboravis.

Name

Sakib

17.02.2018 11:19

Klasičan spin nemoćne opozicije. Bolje napišite zašto lider SDS-a godinama ne smije na megdan Dodiku.

Name

Rade

17.02.2018 07:50

Ovo su dva strasna lazova.Ministar i predsjednik, braca po lafini.

ODGOVORITE
Name

Kraj

17.02.2018 07:51

Kakav terorizam ovo su diktatori spremaju se ako izgube izbore da mlave narod, Nikolaus tschautschesku Dodik

ODGOVORITE
Name

MalaRibaUVelikomAkvarijumu

17.02.2018 08:27

https://www.klix.ba/vijesti/bih/hrvatska-razoruzala-dodikovu-pratnju-trazio-drzavnicki-tretman-u-privatnoj-posjeti/180217006

ODGOVORITE
Name

Gluvi Barut

17.02.2018 08:27

Lazovi i jedan i drugi. Usli bi u pakt sa djavolom radi svojih guza.

ODGOVORITE
Name

Upit

17.02.2018 08:28

Sta hvali ruskim instruktorima?

ODGOVORITE
Name

Boki

17.02.2018 08:46

Lakše je odgovoriti šta nisu slagali.

ODGOVORITE
Name

Nasilnik

17.02.2018 08:53

Evo je naslov u Jutarnjem listu o Baji. DODIK NENAJAVLJENO DOŠAO U HRVATSKU, NOVINARU ZGRABIO MIKROFON 'Ma dajte mikrofon da vam kažem, ma ja sam dovoljan da sve zastrašim.

ODGOVORITE
Name

Izo

17.02.2018 09:12

7000 dovoljno da se pokrije čitava granica RS,i to je to.Scenario iz Ukrajine‼️

ODGOVORITE
Name

Zavnobih

17.02.2018 10:04

Mozda je isti scenario ali Bosna nije ravna Ukrajina.

Name

Igor

17.02.2018 09:14

Bosnu i Hercegovinu treba pocijepati na 3 dijela i bagerima premjestiti na tri kraja Afrike. Samo tamo prolaze ovakve stvari. Samo tamo ima ovoliko nepismenog naroda da ovo trpi.

ODGOVORITE
Name

borac

17.02.2018 10:11

Ne brinite nece biti tata Baja je bolestan treba mu neko predati raport druge svrhe nema osim u slucaju gubitka izbora.

ODGOVORITE
Name

borac

17.02.2018 12:04

Ne bune se ni Bosnjaci ni Hrvati dakle zna se da su specijalci tu zbog sopstvenog naroda.

ODGOVORITE
Name

Za papke

17.02.2018 12:20

Ko hoce slagat,hoce i ukrast,ko hoce ukrast hoce i ubit.

ODGOVORITE
Name

SANU

17.02.2018 13:12

Dobro je to rekao Dobrica Ćosić!!!!!!!!!!!!! Laž je naša.......

ODGOVORITE
Name

Izraelac

17.02.2018 13:48

Komplikuju se price da se ima o cemu pisati u novinama.. Policija se obucava i obucavala u izraelu , oni imaju i jednu i drugu vrstu naoruzanja od oba bloka, od aviacije pa do metka za pusku i rusku i americku opremu , koja je bolja u kojoj situaciji pa se koristi... bezveze se svadjate..

ODGOVORITE
Name

Tužno

17.02.2018 13:49

A ko mu više vjeruje niko to nije Dragan Lukač iz 1992.

ODGOVORITE
Name

alas

17.02.2018 14:26

Ti znas ko je Dragan Lukač ‘92!!!

Name

srpska govna

17.02.2018 15:51

Ista priča kao u Vučića. Kao fol sa Rusijom, a sve rade za interes hrvata, muslimana, šiptara i njihovih mentora. Vučić genijalno kopira Dodika, ovaj je već uništio cijelu privredu i zadužio Republiku Srpsku, dok je Vučić Srbiju za pet godina zadužio preko 15 milijardi evra praveći šiptarima autoput i dajući deset hiljada evra po radnom mjestu "stranim firmama".

ODGOVORITE
Name

oni

17.02.2018 16:50

Su rodjeni da lazu i kradu.

ODGOVORITE
Name

Galeb

18.02.2018 18:28

Ta dva kriminalca i snoba su naj vece stetocine zajednica opstina koji se zove RS kada ce narod da shvati sta ti snobovi nisu slagali I oplackali od tog naroda i te zajednica opstina koja se zove RS

ODGOVORITE
Name

Милентије

18.02.2018 19:24

Политика је чудо, нагињи се... како је теби боље.

ODGOVORITE
Name

bora

19.02.2018 01:54

Umrite srpske izdajice i poturice jebe vas Dodo pa usi zavrce.

ODGOVORITE
Name

revolucionar

19.02.2018 13:29

Vlast i policija - Mito i korupcija!

ODGOVORITE
Name

Goran

19.02.2018 15:13

Ukinuti OS lovacko udruzenje i ostaviti jaku policiju.

ODGOVORITE
Name

racic

19.02.2018 20:03

Ne vidim zasto sami sebi pravimo probleme. Svaka normalna zemlja, u nasem slucaju mi jesmo entitet ali ne nasom zeljom, svaka normalna i odgovorna zemlja mora biti pripremljena za neki vid vanredne situacije, pa ako cemo govoriti realno i ratnu situaciju, a rat ne pocinje uz pripreme i najavu, narocito ne na Balkanu. Zasto srpski mediji potenciraju pitanje nabavke oruzja za srpsku policiju ? U nasem slucaju bilo bi puno bolje kada bi mediji, nasi srpski cutali o tome. Ako smo zaboravili sta je bilo 13. ili 41. sjecate li se bar sta se desilo 91. ? A prije toga je bilo "Bratsvo i jedinstvo", sada , mislim, da nismo ni blizu toga, zato je pametnije pametno cutati nego stetno govoriti ?

ODGOVORITE