Ko sprema askere za novi rat?!

Zagrebački Globus u tekstu “Bakirova Bosna: Ko sprema “askere” za novi rat” piše o najnovijim tenzijama u BiH, uz nedavne prijetnje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića “ratom i konfliktom” te analiziraju obuku mladića u kampu tzv. “askera”.

Region 14.02.2018 | 10:45
Ko sprema askere za novi rat?!
U tekstu su iznesene opsežne analize prof. dr. Mirjane Kasapović i prof. dr. Ive Lučića o najnovijim tenzijama u Bosni i Hercegovini, vezanim uz pitanje izbornog zakona,  nedavnim prijetnjama člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića “ratom i konfliktom” te snimkom koji je uznemirio region.

Osnovali su ga pripadnici vehabijskog-selefijskog pokreta, a polaznici obuke su bošnjački muslimanski dječaci koji se, po riječima osnivača kampa izrečenim na javnoj televiziji, “brinu o svom tijelu i duhu” i pripremaju se “za ono što dolazi” – piše Globus.

''A šta to dolazi možemo pretpostavljati i eventualno zaključivati iz prijetnji ratom koje sve češće i otvorenije šalju bošnjački političari i ratni zapovjednici, iz ciljeva obuke koju u zemlji i inostranstvu provode razni “askeri”, što je turski naziv za vojnika, iz nefunkcionisanja institucija BiH te iz kukavičke i licemjerne šutnje, međunarodnih organizacija i evropskih država koje su “garant provođenja Dejtonskog sporazuma” i očuvanja mira u BiH'', komentariše Ivo Lučić.

Šta god se dogodilo, Hrvati će logikom mjerljivosti političkog uticaja za to biti najmanje odgovorni, ali nije isključen, da će kao i ranije, ako budu naivni, ispasti najviše krivi.



Nekadašnji komandant Vrhovnog štaba tzv.  Armije BiH Sefer Halilović više puta je otvoreno prijetio ratom i Hrvatima i Srbima. Od njegovih su se izjava u septembru 2016. ograđivale čak i neke bošnjačke boračke organizacije. Bivši komandant Atif Dudaković održao je u januaru prošle godine u Luksemburgu tribinu na kojoj je pozvao mlade Bošnjake da se naoružaju.

On je rekao da su Bošnjaci olako napustili služenje vojnog roka te zatražio da svaki Bošnjak sa 17 godina mora sebi kupiti vojnu uniformu, izme, vreću za spavanje i ruksak. Na odaziv, izgleda, nije trebalo puno čekati, ovih dana na internetu se pojavio snimak iz kampa za obuku “askera”. Kamp je izgrađen uz jezero Јelen na teritoriji Tešnja, tik uz granicu opštine Usora s većinskim hrvatskim stanovništvom – piše list “Globus”.

Profesorica Mirjana Kasapović u tekstu se bavi se tzv. nigerijskim izbornim modelom.

Jednu verziju ili svojevrstan odjek nigerijskog modela koji se iskazuje u zahtjevu da se u izborni model ugradi poseban obrazac geografske distribucije podrške birača, zagovarao je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, gostujući 4. februara u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” kao rješenje spora o načinu izbora bošnjačkoga i hrvatskog člana Predsjedništva u Federaciji BiH.

''Izetbegović nije, govorio o nigerijskom nego o Fileovom modelu, nazvanom prema češkom diplomati Štefanu Fileu, jednom od mnoštva evropskih birokrata koji su se bavili BiH, a kojeg je Izetbegović izvukao iz zaborava'', kaže Kasipović.

Štefan File, naime, osmislio je verziju nigerijskog izbornog modela po kojoj bi Hrvati, birajući svog člana Predsjedništva, na kraju mogli dobiti onog kojeg izabere bošnjačka većina, kao 2010. godine kad je to bio Željko Komšić. Odnosno, po tom modelu, u tročlanom Predsjedništvu BiH mogla bi se, uz Srbina, naći dva Bošnjaka i nijedan Hrvat.

“Zaprijetio Hrvatima usred Zagreba”

Načinom svojstvenim nedarovitom i nezrelom političaru lišenom osjećaja za obzir, mjeru i odgovornost, zaprijetio je Bakir Izetbegović usred Zagreba Hrvatima u Bosni i Hercegovini “konfliktom i ratom” – navodi se u komentaru Ive Lučića u listu “Globus”.

Bilo je to u nedjelju 4. februara 2018. na Prvom programu Hrvatske televizije. Ipak, ostavio je on velikodušno i mogućnost da “konflikt i rat” izbjegnu. Trebaju se odreći zahtjeva za “trećim entitetom”, a bilo bi još bolje i sigurnije ako bi se odrekli i svih nacionalnih prava i identiteta. Tada rata s Hrvatima sigurno ne bi bilo, jer ne bi bilo ni Hrvata.

Na primjedbu voditelja emisije kako ovdašnjim političarima zbog nedavnih tragičnih iskustava nije baš primjereno zazivati rat, gost je odgovorio: “Sigurno konflikt neće početi Bakir Izetbegović niti Bošnjaci. Zna se ko je svaki put na Balkanu počeo konflikt.” – navodi se u komentaru Lučića u zagrebačkom Globusu.

Izvor: Globus

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Lažno Ime

14.02.2018 09:53

Latinska propagandna za izborni zakon. Vidjeli smo kako dočekuju Srbe u Hrvatskoj a ovdje im Srbi pomažu nebi li Bosanski katolici kasnije sa više glasova ukinuli Srpska prava u Bosni kao što su konstutivni u kantonima gdje vlada HDZ

ODGOVORITE
Name

eto

14.02.2018 11:16

Za lazne Vetrane i laznu Cast smo zauzvrat dobili Eksere.

Name

Re

14.02.2018 14:23

No sikiriki sve bi to mozda i proslo da nije strani obavjestajni sluzbi na svakom koraku.treba citati strane medije i sve ce nam bit mnogo jasnije.

Name

srb

14.02.2018 09:57

Ma dajte novinari radite nesto drugo. istrazite kriminal na namjestanju tendera a ne ove gluposti.

ODGOVORITE
Name

Piksi

14.02.2018 10:28

Dnevna doza nacionalizma i negative pred izbore.

Name

Krademo ti i ja

14.02.2018 10:05

Ja smatram da bi bilo najbolje da imamo hrvatski izborni zakon ili srbijanski izborni zakon i ovdje kod nas u Bosni. Zar bi neki istinski demokrata mogao biti protiv takvog jednog izbornog zakona?!

ODGOVORITE
Name

Demokrata

14.02.2018 19:42

Hajmo demokratski zaboravi dejton hajmo glasat za sve sto treba u drzavi pa 52 posto su bosnjaci muslimani i zna se demokratski vise od 50 posto sta narod izglasa priznaje se znaci vi nikakva prava nebi imali i dase ujedinite srbi i hrvati opet je nas vise mi smo vama sve dali i opet vam nosta nevalja sad i nama nevalja hocemo svoju islamsku bosnu.

Name

Рођо

14.02.2018 10:08

Хрвати имају искуства са обуком муслиманских терориста још из доба док ови нису постали бошњаци, зато и пишу о овом.Добро је познато да су де џихадисти и муслимани из бивше БиХ обучавали у хрватској.

ODGOVORITE
Name

re Pdjo

14.02.2018 10:48

Tebe mora da je neki Hrvat sklepao,sta god radili ti ih podrzavas a istovremeno blatis Bosnjake a i nas Srbe nesvjesno.Ti i nas Mile izgleda da imate isti DNK.

Name

ZA GLOBUSOVE NOVINARE

14.02.2018 10:08

Za globusare samo jedan kratak odgovor : UZP ..ili ti udruženi zločinački poduhvat.

ODGOVORITE
Name

Vuk

14.02.2018 10:15

Sta Hrvati oce imaju vise fotelja na kojima “ obnasaju” funkcije od stanovnika u BiH. Svabe davno rekose, “ Sacuvaj nas boze kuge i Hrvata”. Ustase dobro pamtim i ja i moja porodica. Mars bagro fasisticka

ODGOVORITE
Name

hm

14.02.2018 10:16

Tresla se Gora, rodio se Miš!!!

ODGOVORITE
Name

Strahimir

14.02.2018 10:37

Divim ti se narode ako si jos iole normalan u sve ove lazi i ovo svakodnevno ubrizgavanje straha u kosti. Ko ne poludi, nije normalan.

ODGOVORITE
Name

bauhau

14.02.2018 10:45

Ovi misle da je dovoljno spomenuti islam, i te stvari, i eto prodana uspjesno prica.Ovi tekstovi su namjenjeni hrvatskim kamenjarima, uspjesno je kupuju, a sta ce Evropi da objasnjava terorizam smjesna hrvatska.

ODGOVORITE
Name

Goki

14.02.2018 11:07

Globus su Lazovske novine ,to znaju i Ptice na Grani

ODGOVORITE
Name

Roki

14.02.2018 14:42

Kakav bi komentar bio da je Dodik ovako govorio,a to prenijela RTRS. Bakir bi bio mirotvorac.

Name

re

14.02.2018 19:13

Isto ko nacija bosnjak sto je izmisljena. Tj nastala u podrumu

Name

Gupi

14.02.2018 11:11

Odvratnijeg i laznijeg komentara nisam procitao...nevjerovatno koliko mediji dopriinose mrznji izmedu naroda

ODGOVORITE
Name

Re

14.02.2018 12:58

Sto vise ovakvih naslova, to manje Hrvata.

Name

Laz

14.02.2018 11:22

Gomila lazi

ODGOVORITE
Name

Otrov

14.02.2018 11:29

Ovom takozvanom politicaru bi Eu putem spec.predstavnika,ili Ohr, trebala zabraniti politicko djelovanje u BiH. Hitno. Zatrova on i Bosnu i Hercegovinu.

ODGOVORITE
Name

te

14.02.2018 11:39

Velikim bogom se kunemo da robovi biti necemo.

ODGOVORITE
Name

Svedska

14.02.2018 17:17

Ljudi moji ovakvo stanje glasi,95% medija u svijetu drze Zidovi pa pretezno sve i jedan medij na ovim prostorima je u rukama Zidova.Zidovi zapocinju sve ratove i zavadjaju narode jer njima nije u interesu da se mi Bosnjaci,Srbi,Hrvati,Crnogorci,Makedonci,Slovenci i drugi dobro slazemo i saradjujemo.Pogledaj danas na ovim prostorima da se obican narod ne mrzi da saradjuju da se druze.Zidovi su se do srzi inflitrirali u sve sfere zivota na ovim prostorima.Zidovi ubace kost,zavade a mi se krvimo a oni trljaju ruke i navijaju koji je Goyim jaci,Goyim je po sotonskom talmudu zivotinja.Oba svjetska rata su zapoceli Zidovi i sve druge ratove,to vam je cinjenica i istina.

ODGOVORITE