Hrvatska Srbima duguje milijarde

Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir izjavio je da je hrvatski premijer Andrej Plenković u velikoj zabludi kada smatra da bi Hrvatska profitirala otvaranjem pitanja ratne odštete, jer je realno očekivati da bi ta zemlja trebalo da isplati desetine milijardi evra ratne odštete Srbiji i Srbima.

Region 13.02.2018 | 11:33
Hrvatska Srbima duguje milijarde
Budimir je izjavio da se vrijednost evidentirane privatne imovine koja je ostala iza Srba izbjeglih iz Hrvatske, prema nezvaničnim podacima, procjenjuje na 30 milijardi evra.

"Zvaničnih podataka još nema, jer Srbija nije napravila procjenu na osnovu evidencije koju je izvršila još 1996. godine", ukazao je Budimir.

On je podsjetio da je popis imovine Srba izbjeglih iz Hrvatske tada organizovalo Odjeljenje za sukcesiju Saveznog ministarstva pravde SR Jugoslavije, a da su prognani na formularima u njih upisali svoju imovinu.

"Tada je evidentirano 76.000 zahtjeva privatnih lica, kao i firmi, ali se taj spisak kasnije nije ažurirao, što znači da se nisu unosili podaci o vraćenoj imovini, pa je sada teško dobiti informaciju o tome da li se i šta od imovine vratilo prognanim Srbima", rekao je Budimir.

On je ukazao da je, prema procjeni koju je dao bivši premijer Republike Srpske Krajine Borislav Mikelić, a na osnovu podataka Komiteta za zaštitu prava i interesa raseljenih lica kao i iz evidencije Saveznog ministarstva pravde, u vlasništvu Srba u Hrvatskoj bilo oko 18 miliona kvadratnih metara građevinskog prostora, od čega 14 miliona stambenog i četiri miliona kvadratnih metara poslovnog prostora.

"Posebno je važan podatak da su Srbi u Hrvatskoj do rata imali oko 600.000 hektara zemljišta", rekao je Budimir i dodao da su, kada je riječ o pokretnoj imovini, Srbi ostali bez oko 400.000 poljoprivrednih mašina, 64.000 vozila, oko 440.000 opremljenih spavaćih i dnevnih soba, kuhinja i trpezarija kao i 760.000 raznih kućnih aparata i tehničkih uređaja.

Prema njegovim riječima, Srbi su ostali i bez oko 980.000 grla krupne stoke, oko 18 miliona čokota vinove loze, osam miliona stabala voćki, 120.000 košnica, bez umjetničkih predmeta i dragocjenosti.

"Prilikom evidentiranja imovine Srba ukupno je prijavljeno 180 miliona tadašnjih njemačkih maraka i 3,5 milijardi dinara u hrvatskim poslovnim bankama i 600 miliona dinara u hartijama od vrijednosti", naveo je Budimir samo dio onog što su Srbi "ostavili" Hrvatskoj.

Budimir je upozorio da Hrvatska izbjegava nadoknadu štete za uništenu nepokretnu imovinu jer u svom maniru izigrava zakone.

"Sudovi u Hrvatskoj to čine tako što izbjegavaju mogućnost da se kao uzročnik štete prikaže aktivnost vojske i policije i sugeriše oštećenim da preinače tužbe, te navedu da su im kuće srušene u aktu terorizma i nasilja.

Poslije toga hrvatski sudovi donose odbijajuće presude jer se za tako nastalu štetu primjenjuje Zakon o odgovornosti za štetu nastalu usljed terorizma koji predviđa obnovu, pa se zbog neosnovnosti, tužbeni zahtjevi odbijaju", rekao je on.

Budimir, koji danas učestvuje na velikoj Skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, čiji je počasni gost predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, zaključio je da je važno riješiti sva otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske, a da je Hrvatska u zabludi kada smatra da bi na nekim od njih, poput naknade ratne štete, mogla profitirati.

(SRNA) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

PLENKOVIC

13.02.2018 10:46

Laprdanje bezveze! Zna se da je Srbija bila agresor na Hrvatsku i da je u agresiji samo 1991 godine agresor Srbija napravila duplo vecu stetu razaranjem Hrvatske!!!

ODGOVORITE
Name

Dudi

13.02.2018 11:24

Pa ti si čudo od deteta

Name

Neđo.13.Februar.2018

13.02.2018 10:46

Hrvati su toliko zločinci ne samo da imaju krvave ruke,nego i dušu.Misle da naplate oštetu što su klali Srbe.

ODGOVORITE
Name

goran

13.02.2018 10:55

Moj rodjak se i dan danas u Srbiji vodi kao prognanik iako je jos 1998 izvadio nova dokumenta Hrvatske [uzo i dzavljanstvo Hrvatske radi pasosa], prodo sasvim regularno zemlju/imanje oko Petrinje i napravio kucu u Zemunu, ali i danas ima vikendicu na Pagu, regularno placa porez na nju i u njoj svako ljeto ljetuje sa djecom a sada i unucadima. Kada bi Srbija i Hrvatska uskladli/sravnili svoje spiskove izbjeglica, raseljenih lica i prognanika otpalo bi jako jako mnogo Srba i nacina na koji se vode, ali to politicarima nije u interesu jer su oni njihova oizborna baza

ODGOVORITE
Name

Mustafa

13.02.2018 11:16

Ovaj samo laprda da bi se brojalo da radi. Zaboravio je da navede broj pcela. Svemu je kriva drzava Srbija sto nije ranije pogurala povratak izbjegli iz Hrvatske. Sve je to ”dzentlmentski” dogovor Tudjman Milosevic o ”humanom preseljenju”. Nazalost ali su Srbi iz Hrvatske najvece zrtve te politike.

Name

Ante

13.02.2018 11:26

Pa vi srbi samo nesto kukate eno vam onaj general stoje minirao onaj aerodrom u bihacu od njega naplatite ostetu

ODGOVORITE
Name

Treba

13.02.2018 15:27

Sta ste cekali do sad ljudima treba sve vratiti.

ODGOVORITE
Name

sudija

13.02.2018 15:27

Šta ovaj laprda i kave veze ima država Srbija sa ratnom oštetom od Hrvatske kad ona nije bila ućesnik u ratu ,bar tako kaže Oštetu mogu tražit samo srbi ko pojedinci koji su protjerani vojnom silom iz Hrvatske tj oni koji su pobjegli sa područja na kom su se vodile bitke.A oni što su napustili svoja ognjšta u Zagebu Dubrovniku Splitu......tj ma mjestima gdje nije bilo rata namju šta da traže.

ODGOVORITE