Dodik puno priča, a malo zna!

Konačni bilans spoljnotrgovinske razmjene BiH u prvoj godini primjene adaptiranog SSP-a, svjedoči da je Dodik bez ikakvog razoga napadao predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića i ministra Mirka Šarovića, tvrdeći da će usvajenjam SSP uništiti privredu i poljoprivredu Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 12.02.2018 | 20:46
Dodik puno priča, a malo zna!
U  2017. godini izvoz BiH prvi put nakon rata premašio je iznos od 11 milijardi KM, i u poređenju s godinom ranije, povećan je za 17,4 posto. Riječ je zapravo o dvostrukom poslijeratnom rekordu - prošlogodišnji izvoz je nominalno najveći nakon rata a i stopa rasta u jednoj godini takođe je najveća nakon rata. 

Zanimljiv je i podatak da je privreda BiH najveći rast izvoza - više od 30 posto – ostvarila na tržištu Hrvatske. Rastao je izvoz u najbliže države – izvoz u Hrvatsku povećan je za 350 miliona KM, u Srbiju za 260 miliona KM, u Sloveniju za 171 milion KM, u Crnu Goru za 107 miliona KM, u Njemačku za 105 miliona KM, u Italiju za 85 miliona KM, itd.

Posobno je značajan podatak da je povećan izvoz prehrambenih proizvoda, poput mlijeka i mliječnih proizvoda (+ 16 posto), što znači da se nisu obistinile crne prognoze predsjednika RS Milorada Dodika, koji je svojevremeno podigao bunu protiv primjene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju,tvrdeći da će domaće tržište biti preplavljeno uvoznim proizvodima i da će poljoprivredni sektor manjeg entiteta biti potpuno uništen.

Naime, sredinom juna 2016. godine, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rezolutno se usprotivio primjeni adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, tvrdeći da će "RS u tom slučaju godišnje gubiti 210 miliona KM", optužujući resornog ministra Šarovića i predsjedavajućeg Zvizdića da su, zalaganjem za primjenu adaptiranog SSP-a, spremili mrtvački kovčeg za poljoprivredni sektor BiH.

Dodik je tada tvrdio da nisu prihvatljive izmjene tog dokumenta, jer se za BiH ne dozvoljava reciprocitet u robnoj razmjeni, dok se za Hrvatsku želi omogućiti da izvozi u BiH robu i proizvode kao u vrijeme CEFTA sporazuma.

Sve države iz okruženja ranije su prihvatile adaptirani SSP, izuzev BiH, koja je zbog protivljenja Dodika, to učinila posljednja, s više od pola godine zakašnjenja. Problem s primjenom adaptiranog  SSP-a, riješen je nakon višemjesečne krize u koju se naposlijetku uključila njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je obećala da će EU pomoći poljoprivrednicima BiH ako se dokaže da ih je primjena adaptiranog SSP-a dovela u neravnopravan položaj.

Nasuprot Dodiku, ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić tvrdili su da primjena adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju neće nanijeti štetu BiH nego će, upravo suprotno, omogućiti snažan razvoj prehrambenog sektora, pa i mljekarske industrije BiH, za koju je Dodik posebno strahovao.

Zvizdić je rekao tada za „Slobodnu Bosnu“ da bi odbijanje predložene adaptacije SSP-a znatno otežalo proces ekonomske integracije BiH u EU. Zvizdić je rekao da  argumenti predsjednika RS Milorada Dodika nemaju ekonomsko uporište, te da otvaranje granica i intenziviranje trgovinske razmjene koristi svim uključenim stranama.

Slične argumente iznosio je i resorni ministar Mirko Šarović, ali Dodik je istrajavao u katastroffalnim prognozama kako će primjena adaptiranog sporazuma baciti na koljena i privredu i poljoprivredu Republike Srpske.

Popustio je tek nakon intervencije njemačke kancelarke Merkel,koja je na molbu bošnjačkog člana Predsjenfištva BIH, Bakira Izetbegovića, u Sarajevo poslala njemačkog ministra poljoprivrede Christiana Schmidta, koji je obećao pomoć poljoprivrednom sektoru BiH ako se pokaže da će im primjena adaptiranog SSP-a nanijeti štetu.

Naravno, od obećane pomoći nije bilo ništa, jer se ubrzo pokazalo da adaptirani SPP, koji je stupio na snagu početkom januara 2017. godine, suprotno Dodikovim tvrdnjama, donosi veliku korist privrednom i poljoprivrednom sektoru BiH.

Konačni bilans spoljnotrgovinske razmjene BiH u prvoj godini primjene adaptiranog SSP-a, svjedoči da je Dodik govorio napamet, bez ikakvih ozbiljnijih analiza i da je bez ikakvog razloga klevetao i vrijeđao Šarovića i Zvizdića.

Da je džentlmen, kao što nije, Dodik bi sada priznao grešku i javno bi se izvinio Šaroviću i Zvizdiću.

(Agencije)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Peki

12.02.2018 19:52

Rogonja da se nekom izvine? Ma ajte molim vas , sta ocekujete od jedne neotesane sirovine koja skace po satorskim stolovima s flasom rakije u ruci i pjeva krkanluke a go do pojasa. Sramno je ko je na celu RS i ko narod predstavlja zato nas svi izbjegavaju.

ODGOVORITE
Name

... da čiko b'onu...

12.02.2018 20:03

Što ste se to ušutili moji kmečavci. Pa nije vas valjda Dragan " da tako kažem " Mektić iznevjerio. Rano ste mi bez energije ostali, moja nejač iz SzP, daleko je oktobar. Definitivno sam skontao da se ovi cirkusanti iz SzP drže one olimpijske, važno je učestvovati..... hahhahaa...

Name

Re

12.02.2018 20:10

Neznam sto se uopste vise baviti Dodikovim glupostima nema kraja.

Name

RE:da čiko b'onu

12.02.2018 20:40

Glupan ostaje glupan, on se ne mijenja nikada.

Name

re ciko

12.02.2018 20:47

Mene zamalo da iznevjeri Dragan ali kad sam video sta je izjavio ovaj mesar i traktorista iz Bakinaca da tako kazem Milokrad da je jasno da se radi o genocidu totalno sam se razocarao...o milokrade milokrade sram te bilo.

Name

Proleter

12.02.2018 21:07

".. da čiko b'onu..." Imal kakav konkretan komentar na članak i činjenice, osim tih glupih provokacija? Otkud ti znaš kako će biti u oktobru? Imaš kristalnu kuglu? Pa de, ako je tako, javi nam par sigurnih, sutra za kladionice ako može?

Name

VUKANOVIC

12.02.2018 22:21

Sve sto Dodik radi ide na ruku bosnjacima, to samo glupani ne shvataju, on je strani placenik koji unistava RS i sve sto radi radi s ciljem da srbe predstavi kao indijance a kod naroda veliki srbin. Sve sto ovaj idiot lupa u Sarajevu likuju pa i kad pljuje Sarajevo i bosnjake, jer tim svojim zargonom i ponasanjem samo steti srbima i citav ce svijet okrenuti protiv nas sto vec i jeste. Tugo moja

Name

Srbac

12.02.2018 19:54

Čudno da takav "stručnjak" može da pogriješi. Mada poljoprivreda i prehrambeni proizvodi nisu njegova oblast, on je više ekspert za visokoakcizne proizvode tipa cigarete...

ODGOVORITE
Name

In

12.02.2018 21:08

Akcize su mu uza specijalnost doktorirao pljacku magistrirao prevaru.

Name

In

12.02.2018 20:31

Mile ronhil krkan da se izvini nista od toga .On poznaje samo pljacku naroda prevare lazi izdaja korupcija to njegov fah . Kad bi on poceo da se izvinjava za sve grehe prema svom narodu koliko je ucinio do kraja zivota nista drugo nebi radio osim izvinjavanja.

ODGOVORITE
Name

55

12.02.2018 20:37

Kakav Dodik, čuli ste ga kaže ,,bili smo nekad naivni" što su glasali za uspostavu suda i tužilaštva BiH a to što su zbog toga naši ljudi i borci iz RS dobili hiljadu godina zatvora i leže po zatvorima to za njega nije važno. To je stvarno idiotski.

ODGOVORITE
Name

Laktaši

12.02.2018 22:47

Šta njega briga za borcoma i bojednim narodom njemu je i u ratu bilo lijepo,

Name

Nema nade..

12.02.2018 20:40

Zabolje njega neka stvar.., eto njegove čuvene genijalne uzrečice.

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

12.02.2018 21:01

LOPOV NA PETNAESTU.

ODGOVORITE
Name

Kenda

13.02.2018 05:45

Pa i Mirko Šarovic je nabrajajuci grane u poljoprivredi koje ce vidjeti štetu spomenuo mljekare.Šta sada pricaju agencije?

ODGOVORITE
Name

Direkt

13.02.2018 15:46

Nije istina, zna Dodik: da zavadi narod, da zaduzi Srpsku, da razori privredu, da poveca poreze, da indirektno radi na depopulizaciji Srpske, na povecanju nezaposlenosti. Ono sto ne zna je vrijeme u kom se nalazi.

ODGOVORITE