Pojačan priliv migranata u BiH

U BiH bi u prva dva mjeseca ove godine, ukoliko se nastavi trend pojačanog priliva ilegalnih migranata, moglo da bude registrovano više od 754 migranta, koliko ih je evidentirano tokom cijele prošle godine, izjavio je danas direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Bosna i Hercegovina 12.02.2018 | 16:21
Pojačan priliv migranata u BiH
"To je značajan rast i problem za Graničnu policiju jer su to izazovi na koje trebamo adekvatno odgovoriti", rekao je Galić na konferenciji za novinare u Sarajevu na kojoj su predstavljeni podaci o radu Granične policije BiH za 2017. godinu.

Galić kaže da su ilegalni migranti proteklih godina "u dobroj mjeri zaobilazili BiH", ali da je 2016. godine registrovano njih više od 100, a tokom 2017. godine 754, što je "rapidan rast".

"Granična policija će u određenoj mjeri moći da odgovori ovim izazovima, ali ako broj ilegalnih migranata bude ovako rastao, moraćemo da uključimo i neke druge subjekte društva da pomognu u rješavanju ovog problema", rekao je Galić.

On ističe da najveći broj ilegalnih migranata ulazi u BiH na području Trebinja, te Zvornika i Bratunca, dok je najveći broj pokušaja izlaska evidentiran na području Unsko-sanskog kantona.

Kao gorući problem Granične policije, Galić je istakao nedovoljan broj policajaca jer u proteklih pet godina nije vršena popuna redova ove policijske agencije.

"Sada svake godine zapošljavamo po 100 pripadnika, ali to ne može nadoknaditi 570 službnika koji su proteklih pet godina otišli iz Granične policije", rekao je Galić.

Osim nedostatka ljudstva, kaže Galić, Granična policija je nedovoljno materijalno-tehnički opremljena, a problem predstavlja i loša infrastruktura odrđenih graničnih prelaza.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da granične službe iz okolnih zemalja ilegalne migrante transportuju i prebacuju u BiH kako bi ti migranti, kada budu uhvaćeni u EU bili vraćeni u BiH, a ne u te zemlje, Galić je rekao da tu informaciju ne može da potvrdi, ali da postoje određeni slučajevi koji se provjeravaju.



(BN/Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Rot

12.02.2018 15:24

Pa šta.Dobro plaćeni policajci neka čuvaju granicu nije samo njihov posao REKET preko DRINE.Čuveni DGS.

ODGOVORITE
Name

075

12.02.2018 15:32

Priliv deviza u Bosnu i Hercegovinu jer kako će se udružiti "bratski" šverceri na liniji Trebinje-Mostar-Hrvatska ili na liniji Trebinje-Mostar-Bihać-Hrvatska!

ODGOVORITE
Name

057

12.02.2018 16:13

Pojačan proliv migranata u BH. Stomačni grip garant.

ODGOVORITE
Name

Pnzioner

12.02.2018 20:10

Galiću treba sprečavati migrante ali to je ama baš nebitan vid kriminala.Spriječi ti organizovani kriminal u kojem svakodnevno ucestvuje većina tvojih službenika.Počev od krijumčarenja droge cigareta te akciznih roba.Tu su kolovođe oni koje ste primali na namjestenim konkursima ti Vlado Popovic i ostali.Oni koji ne ucestvuju u tim velikim poslovima svakodnevno na granici reketiraju putnike i pogotovu vozače kamiona sa 10 do 29 KM. To ti rijesi Galiću pa onda na kraju i migrante kad pozavrsavate ove kriminalne bande u svojim redovima.Tu si bio časan policajac u Grudama ali sta bi pa stade u toj borbi..

ODGOVORITE