Španovićeva: Zadovoljna sam skokovima!

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović zadovoljna je rezultatima na mitinzima u Karlsrueu i Diseldorfu bez obzira na, neuobičajeno, veliki broj prestupa.  Španović: Pet prestupa, zar sam i za to sposobna? Srpska rekorderka kaže da se sa mnogo samopouzdanja priprema za SP u dvorani, a da letošnji peh u Londonu nije mogao ozbiljno da je uzdrma.

Ostali sportovi 13.02.2018 | 14:30
Španovićeva: Zadovoljna sam skokovima!
Rekorderka u skoku u dalj bila je treća na prvom ovosezonskom nastupu održanom u Karlsrueu, dok je u Diseldorfu osvojila prvo mesto.

"Zadovoljna sam urađenim. Najjači utisak je što sam na prvom mitingu napravila pet prestupa, ali to su bili kvalitetni skokovi. Nije potrebno da budem u najboljoj formi na mitinzima. Miting "Serbia open" u Beogradu će mi osvežiti emocije i poslužiti kao priprema pred Svetsko prvenstvo u Birmingemu na koje sam maksimalno fokusirana",izjavila je Španovićeva.

Trener Goran Obradović istakao je da će skok od 7,10 metara biti dovoljan za osvajanje zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Birmingemu.

"Imamo nedelju dana pripremnih treninga, zatim Beogradski miting u narednu sredu i Glazgov sedam dana pre Svetskog prvenstva u Birmingemu 4. marta. S obzirom na okolnosti na kojima treniramo, a to je beton, onda se spremamo za tu podlogu, mada Ivani više odgovaraju daske. U Glazgovu ćemo biti na daskama, a u Birmingemu u betonu. Smatram da će 7,10 metara ili nešto više biti dovoljan za zlatnu medalju", rekaoje Obradović.

Ivana Španović je avgusta 2017. na Svetskom prvenstvu u Londonu, sticajem okolnosti, prekinula seriju od devet velikih takmičenja na kojima je osvajala medalje.

Aktuelna šampionka Evrope na otvorenom i u dvorani, tada je zbog takmičarskog broja koji joj se otkačio sa leđa zauzela tek četvrto mesto, iako je baš tim skokom trebalo da uzme svetsko zlato, koje još nema u svojoj kolekciji.

Ivana je na susretu sa novinarima u beogradskom hotelu "Moskva" pričala i kako je uspela da prevaziđe to razočaranje.

Prema njenim rečima - prilično lako.

"Uvek se fokusiram na ono što ide posle. Letos sam se, konkretno, borila da posle Svetskog prvenstva pobedim u Dijamantskoj ligi. U Londonu sam ostala bez medalje zbog stvari koje više nisu bitne. Uostalom, nije loše ni biti četvrti na svetu, uz svu muku. Važno je da se to više neće ponoviti, a meni su Dijamantska liga i prvo mesto na svetskoj rang listi bili dovoljni za zadovoljstvo", rekla je Ivana (27).

Ako je nekome promakla ta informacija - od ove godine takmičarski broj stoji samo na grudima.

Španović je na februarskim mitinzima IAAF dvoranske serije zauzela treće mesto u Karlsrueu (6,61 metara) i prvo u Diseldorfu (6,77).

Predstoje joj miting "Srbija open" u dvorani na Banjici 21. februara i finale IAAF takmičenja u Glazgovu 25. februara, a onda SP u dvorani u Birmingemu.

Njena disciplina je na programu 4. marta, kada i Ivana i trener Goran Obradović očekuju da bude na vrhuncu forme.

"Mislim da smo na dobrom putu. Očekujem da u Beogradu skočim preko 6,80, a volela bih da zbog samopouzdanja ostvarim rekord mitinga".

Ivana je 2016. na prvom "Srbija openu" ostvarila rezultat 6,85 metara, a zimus na dvoranskom EP u Beogradskoj areni čak 7,24 metra.

"Prošle godine smo mesec dana trenirali na daskama i to je doprinelo izuzetno dobrom rezultatu. Može se reći da smo iskoristili domaći teren. Na SP će podloga biti betonska, pa očekujem da za zlato bude dovoljno oko 7,10 metara", stručno je sagledao situaciju Goran Obradović.

Iskusni trener veruje da novu svetsku šampionku treba tražiti između dve takmičarke.

"Lorejn Ugen se povredila i njeno učešće na SP je pod znakom pitanja. Šara Proktor neće se takmičiti, olimpijska pobednica Tijana Bartoleta je van forme... Ali, Britni Ris se opasno sprema i lično smatram da će ona i Ivana voditi glavni okršaj za zlato".

Prve nastupe Ivane Španović u 2018. obeležio je neobično veliki broj prestupa.

"Bolje je da se to desilo sad, nego na SP, gde sam siguran da će Ivana leteti preko sedam metara. Manjim od toga nećemo biti ni zadovoljni", jasan je Obradović, koji ističe da je Ivana u Diseldorfu imala skokove blizu sedam metara, uz minimalne prestupe, što znači da već sada ima "u nogama" željene daljine.

"Pet prestupa su mi najjači utisak sa prvog mitinga, nisam mislila da sam sposobna za to", našalila se Španović.

"Važno je da su skokovi bili dugi i kvalitetni. U Diseldorfu je već bilo bolje, a sada sam u Beogradu da bih osvežila emocije i dodatno se pripremila za Birmingem".

TIM

Ivana je saopštila da je saradnju sa kompanijom "Red Bul", započetu 2011. godine, podigla na još viši nivo. Logo ovog energetskog pića ubuduće će biti jasno istaknut na njenom dresu. Ona se zahvalila "Red Bulu" jer je bio uz nju i pre nego što je postala vrhunska seniorka.

"Zasluge za uspehe pripadaju celom mom timu. Moje je samo da izađem na zaletište i sprovedem u delo ono što smo zajedno pripremali".

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar