Dodikovi putari izbačeni iz trke

Integral iz Laktaša dao je ponudu od 80,4 miliona kuna (nešto više od 20 miliona KM), a sljedeća je bila ona Osijek-Koteksa od 87,6 miliona kuna.

Republika Srpska 11.02.2018 | 14:43
Dodikovi putari izbačeni iz trke
Nastavak izgradnje 5c koridora na dionici Osijek-Beli Manastir u Hrvatskoj, koja bi trebala biti završena 2020. godine, došao je pod veliki znak pitanja nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabavke poništila konkurs za izgradnju mosta Halasica, nadvožnjaka i putnih prelaza na ovoj dionici, piše Jutarnji.hr.

Riječ je o konkursu koji su Hrvatske autoceste raspisale 21. avgusta prošle godine, a rok za donošenje odluke nekoliko je puta pomican da bi u decembru 2017. godine, par dana prije roka za donošenje odluke o izboru izvođača, HAC poništio konkurs.

Kako nezvanično saznaje Jutarnji list, konkurs je postao zanimljiv nakon otvaranja ponuda za izgradnju ovih objekata. Najpovoljniju finansijsku ponudu dala je firma Integral iz Laktaša zajedno s firmom Massilia iz Osijeka. 

Njihova ponuda iznosila je 80,4 miliona kuna (nešto više od 20 miliona KM) bez PDV-a dok je druga sljedeća bila ona Osijek-Koteksa u iznosu 87,6 miliona kuna bez PDV-a.

Integral je najjača građevinska firma u Republici Srpskoj koja već godinama pokušava ući na hrvatsko tržište. Tako su, na primjer, dali ponudu za gradnju mosta Čiovo, ali su odbačeni. Bilo je još nekih pokušaja, ali bezuspješno. 

Moćni pokrovitelj

Naime, prema nezvaničnim informacijama, politički pokrovitelj ove firme je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik te se iz političkih ali i privrednih razloga pokušava onemogućiti ulazak ove firme na hrvatsko građevinsko tržište. Stoga je ponuda Integrala na 5c koridoru izazvala veliku zabrinutost u građevinskim, ali i u visokim političkim krugovima u Hrvatskoj te se tražio način za poništenje konkursa i onemogućavanje njegovog ulaska na ovo tržište.



Pored toga, partner Integrala je firma Massilia čiji je vlasnik nekadašnji direktor tvrtke Osijek-Koteks Drago Tadić, koji je osuđen za učestvovanje u organizovanju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se smanjila kazna Branimiru Glavašu.

Za pomaganje u tom kaznenom djelu suđeno je i njegovoj supruzi Božici Ćavar-Tadić koja je članica društva Massilia. Naši sagovornici tvrde kako Tadić već duže vrijeme sarađuje s Integralom te da je sigurno bila njegova ideja javljanje na ovaj konkurs, a samo kako bi onemogućio Osijek-Koteks da dobije ovaj posao.

Iako su pritisci da se konkurs poništi bili jaki, Josip Draženović, tadašnji predsjednik Uprave HAC-a, odbijao je to učiniti uz obrazloženje kako nema formalnih razloga za to. No, on je smijenjen, a početkom decembra na njegovo mjesto dolazi Boris Huzjan koji 19. decembar 2017. poništava konkurs.

Kao razlog poništenja navedeno je da su u konkursnoj dokumentaciji utvrđene odredbe suprotne odredbama Zakona o javnoj nabavki. Dakle, HAC je sam poništio svoj konkurs uz obrazloženje da je protuzakonit. I to puna četiri mjeseca nakon što je raspisan! Naši sagovornici postavljaju pitanje zašto to nije učinjeno odmah? Upravo suprotno, u HAC-u su vrlo detaljno radili na njegovom provođenju. 

Od ponuđača su tražili nadopune dokumentacije i obrazloženja što znači da su vrlo detaljno razmatrali ponude, a nisu vidjeli da im je tekst vlastitog konkursa protivzakonit.

A onda se dogodio mali presedan. Na poništenje natječaja DKOM-u se nisu žalili Integral i Massilia s finansijski najpovoljnijom ponudom već Osijek-Koteks. U svojoj žalbi oni traže poništenje odluke o poništenju konkursa. Odnosno, da HAC donose odluku o izboru izvođača radova. Naime, u ovoj firmi, kako nam je kazao njen direktor Zoran Škorić, misle kako su na konkursu dali ispravnu ponudu.

Kompromisno rješenje
 
I onda DKOM donosi kompromisno rješenje. Usvaja žalbu Osijek-Koteksa, nalaže HAC-u da im plati 100 hiljada kuna troškova žalbe, ali i poništava konkurs po službenoj dužnosti. Naime, DKOM tvrdi kako je HAC u konkursu propustio propisati da privredni subjekti koji se javljaju na natječaj kao reference za dosad izvršene radove mogu navesti iste ili slične radove predmetu nabavke. To se smatra osobito bitnom povredom postupka javne nabavke zbog čega odluku o poništenju konkursa u DKOM-u smatraju nezakonitom.

Nakon što je konkurs poništen mnogi smatraju kako je izgubljena još jedna godina za projekat izgradnje ove dionice, koja prema Planu građenja koji je usvojila Vlada mora biti završena 2020. godine. Prema njemu izgradnja objekata, čiji je rok izgradnje 24 mjeseca, mora započeti ove godine. A sada je sve upitno. Naime, HAC mora raspisati novi konkurs, ali ne po pod istim kondicijama kao ovaj prošli, s obzirom da svi oni koji su dali ponude na konkurs znaju sve cijene konkurencije. Stoga se tekst konkursa mora izmijeniti dodavanjem novih stavki, kao što je izgradnja dijela trase autoceste ili određivanje novih rokova.

U HAC-u se nadaju kako bi ovaj pravac mogli kandovati za sufinansiranje iz fondova EU.

(BN/Jutarnji.hr)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Multimilioneri

11.02.2018 13:56

Slobodan Stankovic je za 12 godina vlasti postao multimiloner .Sramota je sta Dodik radi sa svojim kumovima.Dozvoliti da se u glavnoj banjaluckoj ulici srusi radio Banja Luka i pravi tajkunski objekat od koga obican narod nece imati nikakve koristi prevazilazi svu bahatost ove vlasti

ODGOVORITE
Name

Corleone

11.02.2018 14:12

Upamtite smo jedno: "Savez za promjene" ako i dođe na vlast u Republici Srpskoj neće ništa uraditi da pomete ove lopove. Ovi lopovi će po uhodanoj proceduri podmititi sve prvake u SZP-u i stanje će opet biti isto ako ne i gore. Očigledan primjer ovome je Vučić u Srbiji koji je bio krenuo da se obračunava sa lopovima, i šta se desi na kraju, postade isti kao i oni. Vučić danas brani Dodika, više nego li Vlada RS. Zapitajte se zašto, zbog čega i u ime čega. Mi nemamo u Srpskoj lidera koji bi mogao da promjeni stanje u korist naroda. Srpsoj vladaju tajkuni i mafija, koji političare drže na užetu oko vrata. Ko god da dođe, podmitiće ga i stanje će biti isto.

Name

marinko

11.02.2018 14:20

Šta je problem? Integral gradi po cijeloj bivšoj Jugi, prejaki su, ne sređuje im Dodik sve, jednostavno ljudi znaju praviti posao.

Name

Dalaj Lama

11.02.2018 14:31

Najbitnije je da je Baja vatreni Srbin....svoju vatrenost i patriotizam je pokazao svercujuci Ronhil.....sa nadom u oktobru zelim da prodje kao Boris Tadic

Name

Dobro jutro

11.02.2018 14:33

Tako svijet funkcionise vec stoljecima. Nista se ne pravi za narod nego samo za kapital.

Name

reformska agenda pljckanja

11.02.2018 14:37

Nama ne trebaju izbori. Kasa je prazna, svaka cast za hrabrost onome koji naslijedi Dodika. Jer iza njega je ostala pustara koju tek treba navodnjavati narednih bar 10 godina.

Name

Za

11.02.2018 14:41

RUDONJA SADA TI I VOZAC STANKOVIC ZUTOG FAPA IZ GP,,HERCEGOVINA,,MOSTAR OTISAO JE KAO POSLEDNJA BIJEDA, KOLIKO JE PROVEO PO ZATVORIMA ZBOG SVERCA PJESKOM,BETONSKIM BLOKOVIMA I SVE ŠTO MU JE DOLAZILO POD RUKU.ZENA MU mr.MENADZMENTA, A ZNA LI GDJE JE RESTORAN,, GP HERCEGOVINE,,U MOSTARU U KOJEM JE GOSPODA PRALA RADNICKE TANJIRE,ŠERPE I LONCE.IMA NAS STANKOVICU NEUREDNIH BRKOVA IZ TOG VREMENA KOJI TE PAMTIMO I DA NISI IMAO VOZAČAKU KOŽNU JANKU KREPAO BI OD ZIME.

Name

Dalaj Lama

11.02.2018 14:44

Sve sto se deseva kod nas je rezija EU. Ali kradje nisu rezija i tome treba stati u kraj. Zasto se Stankovic zali kad se zna kako on u BiH dobiva posao. Svi oni nacine najmanju ponudu ali po zakonu tu su ANEXI dodatnih radova koji su kruna posla.....upravo ti anexi su politcki reketi,solidarne uplate za stranke izgradnja vikendica i kuca za ministre.

Name

re marinko

11.02.2018 14:48

Blago tebi

Name

Re

11.02.2018 15:46

Bravo Kolinda .

Name

Re Marinko

11.02.2018 15:49

Integral gradi ? Sta drug ajde ti kazi. Pa gdje si video da je sagradio nesto sve drugi grade Integral samo radi nasipe i asvalt. Sve ozbiljne poslove mostove petlje rade ZGP Sarajevo i drugi. Skinu milione i stave svoje naljepnice Integral eto to ti je graditelj pardon pljackas

Name

Boki

11.02.2018 14:32

Zna se da integralni inženjering sa najnižom cijenom nudi najlošiji kvalitet radova. Nema tu nikakve ljutnje. Ne može se praviti pita od govana.

ODGOVORITE
Name

Za Boki

11.02.2018 14:44

STANKOVIĆ I RUDONJA JE PRAVE OD GOVANA A POKUSAVAJU JE PRODATI POD JABUKOVACU.RUDONJA I BAKONJA

Name

Okp

11.02.2018 18:32

Ma ja znaju a poslovni partneri su im svi poslovi i projekti vlade...

Name

prava cijena

11.02.2018 16:52

Dionica puta duga caa 33km a tender vrijedan 20 miliona.Kod nas jedan kilometar preko 7 miliona a kod brace Hrvata ista firma ispod 1 miliona po kilometru.

ODGOVORITE
Name

In

11.02.2018 22:18

Sta reci da milina hobotnica nije pustila pipke u Hrvacku ma kupice to Mile

ODGOVORITE