EL: Stotka Zvezde - Armani pao i u Pioniru!

Dominantna Zvezda sa 100 poena ispratila Armani u Milano! Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Armani iz Milana sa 100:89 u 22. kolu Evrolige.  Crveno-beli odigrali odličan meč u "Pioniru" i ponovo pobedili italijanskog predstvanika! Živi nada za TOP 8! Crveno-beli ostvarili deveti trijumf i tako zadržali bar teoretsku nadu da mogu da mogu do velikog uspeha.

Košarka 09.02.2018 | 21:00
EL: Stotka Zvezde - Armani pao i u Pioniru!
Izabranici Dušana Alimpijevića stigli su do devete pobede u Evroligi, dok je klub iz Italije pretrpeo 15. poraz.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bili su Lesor (10sk) i Janković sa 15 poena, dok je Ročesti ostvario učinak od 14 poena i devet asistencija.

Kod gostiju istakao se Kuzminskas sa 17 poena, dok je 15 postigao Vladimir Micov.

Kao što je očekivano na početku meča gledali smo brzu košarku, a u istom ritmu se igralo i u nastavku duela.

Tokom prve deonice ekipe su se smenjivale u vođstvu, a posle deset minuta igre Zvezda je vodila sa 23:20.

U drugoj četvrtini aktuelni šampion Srbije i regiona uspeo je da se odlepi na preko deset poena, ali su Gaudlok, Tiodor i Micov vratili Armani na pristojan zaostatak.

Za Zvezdu odlično poluvreme su odigrali Ročesti i Dangubić, dok je dobru podršku dao i Matijas Lesor sa čak pet ofanzinih skokova u ovom delu meča.

Posle 20 minuta igre crveno-beli imali su +5, 50:45.

Tokom trećeg kvartala igre gledali smo preslikanu igru kao u prve dve četvrtine. Zvezda je kontrolisala ritam meča, a Armani je stalno bio na zaostatku od 5-12 poena.

Zvezda je otpor Milana slomila u poslednjih pet minuta utakmice i na kraju zasluženo došla do devete pobede u Evroligi.

4/4!

Crvena zvezda mts i četvrti put je pobedila Armani u Evroligi, odigrala veoma dobro u napadu, čvrsto u odbrani kad se lomilo i tako ostvarila deveti trijumf u najjačem takmičenju.

Matijas Lesor i Stefan Janković potvrdili su sa po 15 ubačenih poena da njihova forma raste dok se bliže borbe za trofeje, Tejloru Ročestiju nedostajala je asistencija za "dabl-dabl" učinak (14 p, 9 asistencija), ali njihove pojedinačne role večeras idu u drugi plan pred timskim nastupom i timskom pobedom srpskog predstavnika.

ZVEZDA - ARMANI 100:89 (23:20, 27:25, 21:20, 29:24)

Crveno-beli su trijumfom zauzeli 11. poziciju na tabeli, sa istim učinkom kao i desetoplasirana Unikaha. Ujedno su i na najbolji način dočekali evroligašku pauzu zbog nacionalnih kupova, zakazanih za sledeću nedelju.

U na momente atraktivnom duelu protiv gostiju iz Milana, ekipa Dušana Alimpijevića odigrala je efikasno kao što i rezultat pokazuje, kažnjavala lošu odbranu "Italijana", a odlučujući udarac Armaniju zadala je u poslednjoj deonici. Praktično se od početka do kraja "osećalo" da su crveno-beli bliži pobedi i to su potvrdili drugom evroligaškom "stotkom".

Osim Lesora, Jankovića i Ročestija, dvocifreni učinak imala su još trojica igrača Zvezde - Alen Omić (11), Neanja Dangubić (10) i Džejms Feldin (10). I taj podatak pokazao je sa koliko je napadačkih oružja domaćin napadao protivnika, koji je poenima Mindaugasa Kuzminskasa (17), Endrjua Gaudloka (13) i Džordana Tiodora (13) ostajao u igri, sprečavao Zvezdu da se "odlepi", ali je na kraju ostao bez odgovora.

Trojka Dairisa Bertansa uz faul, šest minuta pre kraja (za 82:73) nagovestila je uzbudljiviji kraj, ali su Janković i Ročesti održali ritam u napadu, a Branko Lazić je trojkom u 37. minutu odveo Zvezdu na "plus 16" (93:77) i rešio meč.

Nagrađeni aplauzima sa tribina, košarkaši srpskog prvaka nasmejani su otišli u svlačionicu i u dobrom raspoloženju će se spremati za ponedeljak i meč protiv Zadra, a potom i za nastup u "Čairu", u borbi za odbranu "Žućkove levice".

Sledeći meč u Evroligi crveno-beli odigraće na gostovanju Bambergu, 23. februara.

Iskra nade i dalje tinja! Još je Makabi (pre)daleko, ali dokle god teorija igra ulogu, Crvena zvezda ima razlog da u svakoj utakmici ide na pobedu. Ako ništa drugo, bar zbog sopstvenog ugleda. 

Deveti trijumf u evroligaškoj sezoni, i to ubedljiv, Crvena zvezda je ostvarila protiv milanske Olimpije, u narodu poznatije kao Armani - 100:89 (23:20, 27:25, 21:20, 29:24).

Nije to bila jedna od najlepših utakmica, ni po prikazanoj igri, ni po samom ritmu. Ali, pukla je stotka i imala je svojih momenata za pamćenje! Mnogi će reći da je imala emotivni pečat, jer su crveno-beli novi evropski uspeh posvetili preminulom asu srpskog glumišta i velikom zvezdašu Nebojši Glogovcu. Emocije su počele da naviralu kraj Zvezdine klupe, ali i na gotovo ispunjenim tribinama košarkaškog hrama u ulici Čarlija Čaplina kada se sa razglasa začula kultna rečenica iz filma Nebeska udica, tek nekoliko minuta pre same utakmice. Imali su puleni Dušana Alimpijevića motiv više da visoko uzdignute glave završe meč i nastave pobednički niz u direktnim okršajima s milanskim Manekenima.

Crveno-beli su uradili dovoljno da grupu skupocenih pojedinaca kući otprati s novim porazom u koferu. Bilo je uspona, bilo je padova, ali Zvezda je uspela u svojoj nameri uspela. I kada je jednom uzela dvocifrenu prednost u svoje ruke svojski se potrudila da Olimpiji ne dozvoli da se razigra i tako pokuša da ugrozi domaćina.

Kada je Zvezda htela, igrala je košarku koja je dizala temperaturu i mamila uzdahe. Baš u jednom takvu, stravično atraktivnom naletu društvo sa Malog Kalemegdana razbilo je i ovako tanak otpor Olimpije, serijom 12:0 uzela dvocifrenu razliku i na talasu iste jahala do kraja utakmice. 

Bila su to dva i po minuta čiste inspiracije. Počelo je važnim ofanzivnim skokom Matijasa Lesora i vraćanjem lopte u obruč posle neuspele akcije Dilana Enisa, a nastavilo se monstruoznim zakucavanjemNemanje Dangubića zbog kojeg je dvorana Aleksandar Nikolić pala u ekstazu! Vezali su baš u tih nekoliko akija Dangubić i Lesor možda i najvažnije poene u tom delu utakmice, skrojili osam poena, posle čega je Ognjen Dobrić trojkom iz ugla iznudio faul Amata Mbajea i izvukao još i dodatno slobodno bacanje. Zvezda je otišla na velikih 39:28, što joj je samo omogućilo da uhvati dobar zamajac za nastavak utakmice. 

Nije se, doduše, Olimpija tek tako predavala. Mnogo problema zadavali su Endrju Gaudlok posle svojih turbo prodora ka košu, a u kombinaciji sa momkom NBA kalibra Mindaugasom Kuzminskasom i probijanjem kroz pik'n'rol bili su gotovo nerešiva enigma Zvezdine odbrane. To je, doduše, omogućilo samo da Olimpija nekoliko puta smanji zaostatak na šest razlike, jednom i na tri poena. Ali, u poslednjoj deonici Zvezdi se sve lepo otvorilo, pa je trijumf bio neizbežan.

No, uprkos sada već dobro poznatom defektu jadranskog šampiona, najvažnije je bilo da je postojao adekvatan odgovor pod suparničkim košem. Koristio je Lesor ono što mu je Majka priroda nesebično dala, a imao je razbuđenog Tejlora Ročestija da ga "hrani" loptama i omogući mu da se proslavi. Što je dovelo do novog dabl-dabla 15 poena i 10 uhvaćenih lopti. Uz nekoliko eksplozivnih zakucavanja i poteza. 

Put do pobede bio je lakše raskrčen jer su Lesor i Dangubić ovog puta imali kraj sebe ponovo "napaljenog" Ročestija, koji je ovog puta bio nadomak dabl-dabla (14p, 9as), ali Stefana Jankovića, čiji su poeni iz drugog plana dodatno opteretili defanzivni bedem gostiju. Mladi krilni centar odigrao je jednu od najboljih evropskih utakmica u svojoj karijeri i meč završio sa 15 poena. Veliki plus je i povratakDžejmsa Feldina, kome fali malo takmičarskih duela da bi našao svoj pravi ritam. Na kraju je imao 10 koševa. 

Kod gostiju petorica su imala dvocifreni učinak, a najefikasniji je bio Kuzminskas sa 17 koševa. Gaudlokje dodao 15, a Vladimir Micov 11 poena.

CRVENA ZVEZDA - OLIMPIJA MILANO 100:89
/23:20, 27:25, 21:20, 29:24/

Hala: Pionir
Gledalaca: 4.895
Sudije: Jerezuelo (Španija), Gontas (Grčka), Haliko (Estonija)

CRVENA ZVEZDA: Dangubić 10, Davidovac 5, Lazić 5, Dobrić 6, Feldin 10, Janković 15, Ročesti 14, 9as, Omić 11, Lesor 15, 10sk, Enis, Jovanović, Bjelica 9.
ARMANI: Gaudlok 15, Micov 11, Paskolo, Kalnijetis, Tarževski 3, Kuzminskas 17, Ćinćarini 2, Mbaje 3, Tiodor 13, Bertans 10, Džerels 7, Gudatis 8.

Evroliga – 22. kolo:

Makabi – Barselona 94:82
Panatinaikos – Baskonija 80:76
Valensija – CSKA 103:99
Unikaha – Efes 81:68

petak:
Fenerbahče – Bamberg 77:69
Crvena zvezda – Armani 100:89
Žalgiris – Himki 74:84
20.45 Real Madrid – Olimpijakos

Tabela:
1. CSKA 17/5
2. Fenebahče 15/7
3. Olimpijakos 14/7
4. PAO 14/8
5. Real Madrid 13/8
6. Žalgiris 13/8
7. Himki 12/9
8. Makabi 12/10
9. Baskonija 10/12
10. Unikaha 9/13
11. Zvezda 9/13
12. Valensija 8/14
13. Bamberg 8/14
14. Armani 7/15
15. Barselona 7/15
16. Efes 6/16

Izvor: B92/Mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar