MMF odobrio 145 miliona KM za BiH

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda na sjednici koja je održana danas u Vašingtonu donio je odluku o isplati druge tranše proširenog aranžmana s BiH.

Republika Srpska 09.02.2018 | 18:35
MMF odobrio 145 miliona KM za BiH
Dosad je u okviru aranžmana između BiH i MMF-a isplaćena prva tranša od oko 150 miliona maraka, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu maraka. Druga tranša iznosi 155 miliona maraka, a po uhodanom ključu dvije trećine novca pripadaju FBiH, a jedna trećina RS.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, juče je u Vašingtonu uoči sjednice razgovarala sa zamjenikom izvršnog direktora u Međunarodnom monetarnom fondu Ričardom Dornbošem.

Kako je saopšteno iz Biroa Vlade RS, Dornboš je pozdravio doprinos koji je pružila Vlada na sprovođenju reformi i mjera definisanih Reformskom agendom i u pismu namjere MMF-u.

"Sagovornici su ocijenili da se Vlada RS pridržava dinamike u sprovođenju mjera preuzetih iz Reformske agende, a tome u prilog ide i podatak da je od 78 predviđenih mjera većina njih realizovana i da je u toku realizacija preostalih", saopšteno je.

Ovom prilikom, dalje je istaknuto, razgovarano je i o stanju u oblasti javnih finansija i navedeno da aktivnosti koje se sprovode doprinose stabilizaciji i prevazilaženju izazova u ovoj oblasti.

Kako je ranije rekao Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, novo pismo namjere, koje je poslano nakon usvajanja seta zakona o akcizama, ostalo je potpuno identično, osim što su promijenjeni određeni rokovi i dio prethodnih mjera pretvoren u strukturne mjere.

On je objasnio da je u međuvremenu BiH ispunila dio mjera kako je to dogovoreno i definisano u dopunskom pismu namjere.

"Jedna od tih mjera je set zakona o akcizama, a druga, koja je bila prethodna mjera, Zakon o osiguranju depozita, postala je strukturna mjera", rekao je Zvizdić i dodao da bi ovim bila završena legislativna reforma bankarskog sektora.

"Bosna i Hercegovina je u posljednjih nekoliko godina nastavila ostvarivati napredak u smanjenju unutrašnjeg i vanjskog debalansa.

Vlasti su takođe provele ekonomske politike i strukturalne reforme u sklopu programa koji podržava MMF, uključujući i održavanje fiskalne discipline, očuvanje finansijske stabilnosti i unapređenje poslovnog okruženja.

Važno je da vlasti nastave sa naporima u smislu jačanja potencijala za rast i rješavanja strukturalnih slabosti, uz održavanje ekonomske i finansijske stabilnosti", izjavio je nakon sjednice zamjenik direktora MMF i v.d. predsjedavajućeg Izvršnog odbora Tao Žang.

Podsjećanja radi, u narednom periodu vlasti u FBiH treba da potpišu ugovore s međunarodnim savjetnicima za sprovođenje operativne i finansijske dubinske analize za "BH Telecom" i HT Mostar s ciljem njihove rekonstrukcije ili prodaje akcija.

(Nezavisne novine)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Bajo

09.02.2018 18:26

Odahnuli smo, valja nam se pognuti Za narednu transu,ali otom potom !?

ODGOVORITE
Name

saginjanje

10.02.2018 11:12

Prosilo se, prosit ce se,...a i ruku agi ljubit nije strano..

Name

Ko je lud vlast ili narod ili vlast i narod

09.02.2018 18:30

U normalnim državama koje se trude da postave svoju ekonomiju na zdrave noge odavno su otjerali MMF, a ovi naši luđaci se ponose MMF-om i prezentuju kredite od njih kao značajan uspjeh. Prosto nevjerojatno, dno dna.

ODGOVORITE
Name

re

09.02.2018 20:07

Kasno je legendo za tao nesto. To bi trebalo da ti je jasno, RS je toliko propala da bukvalno zivi od kredita, svaki mjesec prodaju obveznice, trezorske zapise kojima krpe velike rupe i vracaju prethodne kredite...sve to uz velike kamate...kredit na kredit do novog kredita...spirala propadanja iz koje se nemoguce izvuci,..ici ce tako jos neko vrijeme, i onda ce biti stop.

Name

Dokle

10.02.2018 02:09

blago nama, evo kredita i duznickog ropstva, upropast Srbi.,

Name

Ziko

09.02.2018 23:20

Sa ovim parama crvendaci ce opet da kupe izbore ....

ODGOVORITE
Name

ali

10.02.2018 02:39

Dzaba im i 500 miliona kad ovim konjima u rs treba 5 milijardi koliko su pokrali.

ODGOVORITE
Name

Zakon

10.02.2018 07:00

Imali godina kada ste vi politicari se dogovorili da se vrate pare MMF i dase više ne diže od MMF pa makar bila I 2100 god.

ODGOVORITE