Sjećanje na slavnog pukovnika

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je obilježeno 25 godina od pogibije nekadašnjeg komandanta Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske pukovnika Milana Jovića.

Republika Srpska 09.02.2018 | 17:42
Sjećanje na slavnog pukovnika
Pukovnik Jović bio je jedan od najboljih oficira kojeg je Vojska Republike Srpske imala, čulo se na groblju Gaj gdje je služen pomen slavnom pukovniku koji je na ratištu poginuo prije 25 godina.

"Zadužio je cijelu Republiku Srpsku, on i svi naši borci su pravi stvaraoci Republike Srpske. To se ne smije zaboraviti", poručio je predsjednik opštinske Boračke organizacije Jovan Marinković.

Predhodno su porodice poginulih, saborci, rukovodstvo Boračke organizacije I opštine Ugljevik položili cvijeće na spomen-obilježje 18 poginulih boraca i šest civilnih žrtava rata sa ovog područja.

"Dužnost i obaveza srpskog naroda je da čuva sjećanje na pukovnika Jovića i sve koji su dali živote za slobodu i Republiku Srpsku. Treba da njegujemo ideale zbog kojih su se borci žrtvovali i da činimo sve kako bi srpski narod opstao na ovim prostorima i živio u slobodi", rekao je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić.



U znak sjećanja na pukovnika Jovića, opština Ugljevik i opštinska Boračka organizacija tradicionalno organizuju kulturnu manifestaciju "Jovićevi dani".

Ove godine je raspisan konkurs za literarne radove o temi "Pepeo mrtvih stvorio je otadžbinu" za učenike osnovnih škola i "Molitva usnulom heroju" za srednjoškolce.

Svečana akademija posvećena pukovniku Milanu Joviću, na kojoj će biti nagrađeni najbolji literarni radovi, biće održana u Domu kulture u Donjoj Trnovi 25. februara.

Pukovnik Milan Jović poginuo je 9. februara 1993. godine u selu Bilalići predvodeći svoje borce nadomak muslimanskog uporišta Teočak.

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, 28. juna 1993. godine pukovnik Milan Jović posthumno je odlikovan ordenom Nemanjića.

(BN televizija)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Drugovi Moji,

09.02.2018 17:15

Baja ce to sve da nulira ,prljavu igru igra.

ODGOVORITE
Name

101. oklopna

09.02.2018 17:59

To su bili komandanti i ratnici! Neka ti je laka srpska zemlja ratnice! P.S. Ovi danas kupuju navece vojne cinove, blate sve ono sto su casni srpski sinovi uradili kad je bilo najteze!

ODGOVORITE
Name

Ajjjj

10.02.2018 04:21

Taj Teocak je koštao života mnogih sa puškom u ruci ...

ODGOVORITE
Name

re

10.02.2018 07:05

Pa sta su trazili u Teocaku? A sta bijase sa oficira koji je odveo citavu jedinicu mladica na Teocak i svi izginuse. Ko je odgovarao?

Name

sjeveroistok

10.02.2018 18:13

Postojala je još 1992.godine karta UN o podjeli BiH koja se samo 5% razlikuje od ove iz Dejtona. Dakle rat je poslužio da neko pogine, preživjeli se mrze u vijeke vijekova; da se krade i da na kraju pojedinci imaju više nego prije rata a većina da ima manje nego prije rata i na kraju ko god može iz degradiranog Balkana bježi na Zapad. Teočak je bošnjačko selo i to je zasluga lokalnih Bošnjaka i vojnih i političkih što su opstali kao dugačak klin između opština u Republici Srpskoj nedaleko od granice sa Srbijom. Jest da je taj klin presjekao put Zvornik-Priboj i da su Federaciji BiH pripali srpsko selo Rastošnica jezero Sniježnica zbog čeg u ratu nije radila Termoelektrana Ugljevik. Sjeverozadnije je uspješno opstao bošnjački klin Čelić gdje se ukrštaju putevi Brčko-Lopare i Čelić-Ugljevik. Srbi su uspješno odbranili sadašnje opštine Zvornik, Bijeljina, Ugljevik i Lopare kao i održati koridor kroz Brčko širine 6km do konačne arbitražne odluke (tu su Srbi u većini i tuda prolaze važniji putevi i dalekovodi za Republiku Srpsku) uključujući i relej Stolice na vrhu Majevice kome niko nije mogao ništa osim NATO-bombe 30.08.1995. E lokalni Bošnjaci iz Teočaka, Sapne i Čelića nisu se predali.

Name

BATA

30.07.2018 22:04

NAJBOLJI OFICIR CASAN COVEK LICNO SAM MU BIO VOZAC U KASRNI MARSAL TITO U ZAGREBU 1985/86 GOD SECA CU GA SE DOKSAM ZIV.