Snježna oluja tutnji Amerikom

Zbog velike oluje koja prijeti da pogodi središnje dijelove Sjeverne Amerike, nanoseći ogromne snježne padavine, u pojedinim područjima su zatvorene škole, a na stotine letova je otkazano.

Svijet 09.02.2018 | 15:38
Snježna oluja tutnji Amerikom
Zimska oluja kreće se preko Velikih jezera, u gornjoj srednjeistocnoj regiji Sjeverne Amerike, stvarajući na nekim mestima snježni pokrivač do 30 centimetara, prenosi AP.

Nacionalna Meteorološka služba izdala je upozorenja na vremenske neprilike kao i uputstva za ponašanje u takvim uslovima.

Oluja je danas zahvatila Čikago i Milvaki sa temperaturama ispod nule, a proseže se od Montane sa zapada preko Dakote i dijelova Minesote, Viskonsina i Ilinosa do Mičigena na dalekom istoku, prenio je Rojters.

Procjenjuje se da bi snježni pokrivač mogao u nekim predjelima da nanese i do 36 centimetara snijega.

U Čikagu je jutros snježni pokrivač bio debljine oko 30 centimetara a prema meteorolozima, padavine se očekuju i tokom vikenda.

"Grad je spreman za ovo. Međutim, nemojte da se prevarite, ovo su ogromne snježne padavine, veće nego što smo vidjeli mnogih zima", izjavio je u četvrtak gradonačelnik Čikaga na konferenciji za novinare.

Gradski zvaničnici saopštili su vijesti o zatvaranju škola u Čikagu, Detroidu i Milvakiju zbog vremenskih neprilika., navodi britanska agencija.

Očekuje se da će ledene temperature pasti na 18 stepeni Celzijusovih ispod nule u mnogim predjelima tog regiona, a zvaničnici su upozorili na lošu preglednost na putevima.

Aerodromi Ohare i Međunarodni aerodrom Midvej u Čikagu otkazali su, kako navodi britanska agencija, više od 200 letova u četvrtak prije naleta oluje, a nekoliko avio linija je takođe odložilo ili otkazalo svoje letove.

AP prenosi da su Amerikan, Junajted i Sautvest erlajnz upozorile putnike da očekuju dodatna otkazivanja letova u i iz Minesote, Mičigena, Viskonsina, Ilinoisa, Indijane i Ohaja.

U nesrećama usljed oluja u SAD ove nedelje je poginulo nekoliko ljudi na Srednjem zapadu, među kojima šestoro u Ajovi, dvoje u Misuriju i jedna osoba u Montani, izvjestili su likalni mediji u tim saveznim državama.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pendula

09.02.2018 17:07

Vratili im Rusi snjeg iz Moskve hahhahh

ODGOVORITE